ZRUŠENÝ - Monarch
http://www.kamnapivo.sk/bratislava/stare-mesto/monarch/P2K15/
reštaurácia
Kontakt, otváracie hodiny, ceny: pozri pravý stĺpec...
Vznešené meno Monarch ukrýva príjemný zážitok.Za názvom kaviarne a reštaurácie Monarch nenájdete hermelínový plášť, zlaté príbory a krištáľové lustre - hoci práve okolo korza to v mnohých podnikoch pokladajú za nevyhnutnú rekvizitu.
Monarch je skrz-naskrz občiansky, vybavením, drobnými chybičkami i cenami, ktoré nie sú v tejto lokalite privysoké. Bezbariérová je len časť lokálu - pouličné sedenie, čo je dobré, pretože aj toalety sú len v prízemí. Do vnútornej časti na poschodí sa prechádza cez módny salón. Drevené schody sú masívne a pohodlné, podlaha dvoch miestností je parketová. Treba si však dávať pozor na nerovnosť medzi podestou schodišťa a podlahou prednej časti, strmina je vyrovnaná parketom, ale farebne neodlíšená. Ak na nej zabalansujete, máte nádej dokončiť pád potknutím o prechodovú lištu.
Ak ste už vnútri, objíma vás atmosféra tradičnej klasickej reštaurácie, kde sa chodieva jesť, nie pretekať. Prispievajú k tomu obrazy na stenách, ktoré nezjednocuje ani štýl, ani veľkosť, ale fakt, že vypovedajú o Bratislave, keď bola ešte len krásna. Rovnako farby stien akoby utlmovali zvuk a v zadnom salóne to nepochybne robí prenádherný drevený strop. Rýchlosť, blízku zbrklosti, prejavuje inak milý mladý a privysoký čašník. Mohol by sa rozvahe priučiť od starej školy, na ktorú sa Monarch chce ponášať. Tu treba povedať, že on aj jeho náprotivok, drobná kolegyňa, sa o hosťa starajú tak, že niet výhrad.
Prestieranie je kompletné a štandardné, bez pokusov o extravaganciu. Časť zariadenia tvoria moderné kovové stoly a stolíky, časť sú antikvárne kusy, čo je niekedy na úkor priestoru. Vo všeobecnosti sú stoly pre štyroch malé, ak sa má pri nich obedovať.
Jedlá a nápoje
Pochvalu si zaslúži jedálny lístok, jednak za trojjazyčnosť a tiež za zostavenie. Prezentuje štyri národné kuchyne - slovenskú, českú, maďarskú a rakúsku, zvlášť má ryby a iné jedlá.K slabinám podniku patria aj polievky. Ponúkajú tri, všetky po 70 Sk, ani jedna sa im však v deň našej návštevy nevydarila. Cesnaková krémová bola skôr huspeninová - konštatovali sme priveľa bešamelu či zátrepky, naopak málo cesnaku. Tu ubrať, tam pridať, mohla byť dobrá. Ani Slepačí vývar s mäsom, zeleninou a rezancami si nezaslúžil viac ako štandardné označenie a kapustová s údeným mäsom mala síce dosť mäsa aj kapusty, ale rovnako ako cesnaková bola prihustá, bezpochyby od múky či zemiaku, a rovnako s málo výraznou chuťou kyslej kapusty.
Aby sme však šli po poriadku, začali sme predjedlami. V poradí ich podávania mal personál mierny chaos, doniesli teplé aj so studenými - ešte pred polievkou, takže kolega, ktorý si objednal aj studené aj teplé predjedlo, zjedol to druhé len prihrievané. Čo bola škoda, pretože takmer všetky u nás vysoko bodovali - množstvom, chuťou i úpravou. Zo studených sme vyskúšali veľmi chutný Filet z údeného pstruha (140 Sk) a Filet z lososa (110 Sk), ten dosiahol trošku menej ovácií ako jeho druhovia. Opekaný oštiepok so šunkou (130 Sk) bol mimoriadne chutný, syr voňal, dobrý výber, či už priamo od výrobcu alebo v obchode. Chutné bolo druhé teplé predjedlo - Vyprážaný hermelín s brusnicami (130 Sk).
V kategórii hlavných jedál sme chybičku nenašli. Bravčové medailónky s dubákovou omáčkou (260 Sk) oslovili harmóniou chutí, napriek jemnosti a šťavnatosti mäsa však niesla chuť práve omáčka. Sviečková na smotane s karlovarskou knedľou a brusnicami (220 Sk) už na pohľad získala ocenenie „Ako od maminky“ a naozaj aj tak chutila - mäso, rovnako ako omáčka či mramorované plátky knedle. Tokáň Csikos (240 Sk) s haluškami by nepodali lepšie ani v Maďarsku. Pikantnosť jedla niesla zelenina v šťave, mäso bolo vynikajúce a halušky by v porovnaní s domácimi nestratili ani bod. Celkovo skutočne vynikajúce. A po čase - Viedenský rezeň (320 Sk), naozaj viedenský, teľací a šťavnatý, nové zemiaky (40 Sk) k nemu akurát ochutené aj uvarené. Bez komentára.
A to sme si povedali aj pri dezerte - Višňová štrúdľa (70 Sk) správne zohriata, podliata i ocukrovaná. V čom by mali pridať, vidno vyššie, teda bez komentára.
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
(Zdroj: Bedeker gurmána, 20.7.2007, BN 26/2007)
Ako sa tam dostať
Z Hlavného námestia ulica smerom na Michalskú za francúzskym veľvyslanectvom.
Z Michalskej smerom od univerzitnej knižnice smerom na Hlavné námestie. Pozri mapu.
Fotky
Diskusia
7/07: Bratislavske noviny Nr.26/2007
Okolité podniky
Údaje o podniku
|
|||
Posledná zmena: |
19.9.2010, 13:32 Lubos |
||
Založenie: |
26.5.2007, 16:17 Andrej Filip |
||
Editor: |
Lubos |
||