Starosloviensky pivovar
http://www.kamnapivo.sk/bratislava/stare-mesto/starosloviensky-pivovar/Pjg2z/
piváreň
Kontakt, otváracie hodiny, ceny: pozri pravý stĺpec...
Starosloviensky pivovar s archaickým názvom vznikol ako piaty bratislavský minipivovarom, 1. 5. 2012. Pôvodne sídlil v ponurých priestoroch v budove Istropolisu, pri Radošinskom naivnom divadle, ale začiatkom roku 2013 sa preťahoval na lukratívnejšiu adresu v strede kedysi vinohadníckej ulice Vysoká.Interiér je delený na tri časti, za vstupom je klenbová miestnosť so stropom z tehál s masívnymi rustikálnymi drevenými lavicami pokrytými kobercami z vlny, stolmi a výčapom. Interiér je zdobený nástrojmi poľnohospodárov a vyložený drevom. Ďalšia časť je zastrešená pôvodná terasa, obe interiérové časti majú spoločnú kapacitu okolo 100 osôb. Najzaujímavejšou časťou je posledná samotná otvorená terasa s kapacitou okolo 120 osôb, ktorá je takou oázou pokoja v centre mesta. Celá je totiž obkolesená historickými budovami, ste tak izolovaný od ruchu metropoly a dookola je zeleň, čo vytvára dojem útulnosti. Existuje aj podzemná časť s kapacitou 50 osôb, tá je však momentálne zavretá.
Majitelia sa snažili odlíšiť od ostatných nielen minipivovarov v Bratislave a prinesli do mesta autentickú slovenskú kuchyňu. Ako hovorí majiteľ p. Gajdoš: „V Bratislave si dať halušky, tradičný demikát, žinčicu či zemiaky s ovčím syrom je nemožné. My máme jedálny lístok rozdelený na pivárske menu a staroslovienske menu. A bol som milo prekvapený, že zatiaľ idú viac slovenské jedla ako tie pivné.“ Syry a bryndzu dovážajú priamo zo Zvolenskej Slatiny z najstaršej bryndziarne na Slovensku každý týždeň a predávajú ju aj samostatne alebo spolu so syrmi a včelím medom.
Nájdete tu nielen miestnych štamgastov, ale aj cudzincov, ktorí využívajú blízkosť minipivovarov v tejto lokalite na beer tour. Preto je často minipivovar v špičkových dňoch a hodinách úplne zaplnený a aj to o niečom vypovedá a rezervácia sa preto oplatí. V Nedeľu si dávajú pauzu od piva a je zavreté.
Ponuka piva
Pivo je tu najlacnejšie z Bratislavských minipivovarov. Názov má historizujúci podobne ako názov minipivovaru. Ide samozrejme o kvasinkové pivo pod názvom Pressburg 12,4º podľa starého nemeckého názvu Bratislavy. Druhovo je pivo zaradené ako Mnichovské, sladové s karamelovým nádychom. Podobné pivá často nájdete v Bavorsku. Okrem toho varia raritné pivo Pressburg 11º smrekové, kde pri varení pridávajú mladé výhonky smrekových šištičiek. Týmto pivom sa preslávili, a zatiaľ ho nikto iní nevarí. S veľmi dobrou odozvou sa stretlo aj vrchne kvasené nealkoholické čapované pivo Pressburg nealko. Postupne rozširujú sortiment a okrem tmavého ležiaku Pressburg tmavé 12 začali variť aj vrchne kvasené pivá Pressburg porter 13, Pressburg višnový 12, Pressburg carribic ale 12 a veľa ďalších.Pivovar má objem varne 100 l a zariadenie pivovaru ďalej tvorí 2x spilka s objemami po 350 l a 4x ležiacke tanky po 350 l. Vyrobenú kapacitu piva ovplyvňuje sezóna a smäd štamgastov. Podľa toho sa varí a všetko pivo sa minie v reštaurácii.
Na bare nájdeme 10 výčapov, kde okrem ich domácich pív nájdeme striedavo na čape aj iné slovenské a české minipivovary ako napr. legendárne pivá od Matušku a ďalšie ako Svijany, Třebíč, Nymburk, Kaltenecker, Stupavar, Primátor, Antoš.
Pivá dostupné v Staroslovienskom pivovare (do 05/2015) a ich hodnotenie z ratebeer.com na 100 bodovej stupnici (názov piva, body).
Pressburg polotmavé 12° , Pressburg 12,5° , Pressburg 14 Svetlý Špeciál , Pressburg Zelené Pivo 11º , Pressburg Nealko IPA , Třebíč 16° Cornel Stout , Břevnovský Benedict Břevnovské Abbey 43, U Bizona Freedom IPA 39, Tambor Světlý Ležák 11° 55, Pressburg 11° , Pressburg 12° Single Hop Ale Kazbek , Qásek Medový Speciál 11° 34, Morava IPA 14 , Koníček Husar , Mazák 11° Světlý Extra Hořký Galaxy , Mazák 12° Brown Ale , Pressburg IPL 12° India Pale Lager , Zlatovar Max 11% , Pressburg Rauchbier 13° , Pressburg 13° Caribic Ale, Pressburg Malinové 11° , Pressburg Weizenbier 12° , Pressburg 10° , Pressburg IPA 13,5° , Pressburg Altbier Westphalian 12° , Pressburg 13° Tmavé , Vyškov Cross the World Altbier 33, Pressburg Ale 13° , Bzenecky Kněžihorské Pivo 12° 16, Qásek Světlý Ležák 12° 39, U Kralé Ječmínka Ječmenný Ležák 12° , Rohozec Skalák Kvasnicový Ležák 11° , Čechmánek Summer Ale 11,5° , Skřečoňský Žabák American Amber Ale 52, Koníček Ryzák 32, Pressburg Fruit Ale 13° , Pressburg 12° Helles , U Kozlíků Starokladenské Pšeničné 12° 39, Hodonínský Vojáček světlý ležák12° Oficír , Antoš Polotmavá 13° 76, Antoš Tlustý Netopýr (Fat Bat) 95, najlepšie hodnotené, ktoré sa tu čapovali Pressburg 12° American Citra Amarillo , Hofbrau Freising Dunkel 48, Třebíč 14° Cornel IPA 87, Pressburg Weizenbock 15° , Třebíč 11° Urban Světlý Ležák , Sovíček Upupa , Dalešický Fledermaus Tmavý Speciál 13° 48
Jedlá a nápoje
V jedálnom lístku stavili okrem vlastného piva aj na bryndzu a syry a ponúkajú Pivovarnícke a Staroslovienske menu. Na prvý dojem sa zdajú jedlá poriadne široké, ale pri dôkladnejšom pohľade zistíte, že počet jedál je taký široký, lebo viaceré sú variáciou. Napríklad v Staroslovienskom menu sú štyri druhy halušiek - bryndzové, cigánske, furmanské, salašnícke. Halušky tu patria medzi najobľúbenejšie jedlá a niektorí experti tvrdia, že sú najlepšie v Bratislave. Bryndzové a syrové špeciality sú silnou stránkou pivovaru, na ktorej si dajú záležať a okrem piva a jedla predávajú aj pasterizovanú bryndzu, syry zo Zvolenskej Slatiny, nepasterizovanú bryndzu z Turčianskych Teplíc a včelí med zo Záhoria a Malých Karpát. Podľa majiteľa prekvapivo idú viac slovenské jedlá ako tie pivné.Dobré halušky aj pirohy, výborný demikát v chlebe (ktorý v Bratislave len ťažko inde nájdete), polievky, cesnačka v bochníku a baraní guláš patria medzi najobľúbenejšie.
Majitelia si zaslúžia pochvalu za snahu odlíšiť sa pivom aj jedlom od konkurencie.
Ďalšie informácie
Aktuálna ponuka pív a akcií býva na ich FB.
Ako sa tam dostať
Fotky
Nikto zatial neodfotil podnik!
Stačí záber mobilom. Fotku môže pridať každý návštevník, priamo tu:Formulár pre pridanie fotky k podniku
Diskusia
8/15: BeerMan
Podobné podniky
Údaje o podniku
|
|||
Posledná zmena: |
8.3.2018, 10:34 |
||
Založenie: |
29.4.2015, 15:50 Lubos |
||
Editor: |
marek |
||