1. festival malých pivovarov - Adamfest 2011
Skoro koniec sveta, Podkylava, v sobotu 16. júna však v priestoroch farmy Charolais stred slovenského malého pivovarníctva.
1. ročník originálneho pivného a kulinárskeho festivalu Adamfest 2011 spojil malých nezávislých výrobcov Poctivého Piva, ktorí tak po prvýkrát mohli spolu prezentovať svoje nevšedné a originálne Pivá.
Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska v spolupráci s magazínom HORECA a agropenziónom Adam v Podkylave pripravili na Slovensku jedinečnú akciu, prezentáciu dobrého piva, jedla, zábavy.
Na festivale sa prezentovalo šesť malých slovenských pivovarov, ktoré ponúkli kvalitné produkty absolútne odlišné od produkcie veľkých nadnárodných pivovarníckych spoločností. Slovenský pivný trh si rozobrali dve spoločnosti, ktoré v podstate zničili aj tak nie veľmi pestrý domáci trh s pivom.
Počasie ako na objednávku, festival začína...
Tento festival bol nesmierne dôležitý a potrebný, ukázal širokej pivárskej verejnosti, ale nie iba jej, že na Slovensku ešte existujú, ba aj vyrastajú nové pivovary, ktoré vedia ponúknuť bohatú škálu originálnych rôznorodých a chutných pív, a tak poctivo naväzujú na dlhodobú tradíciu varenia piva na našom území, v tom najlepšom slova zmysle.
Pivní fajnšmekri si mohli pochutnať na produkcii týchto slovenských minipivovarov : Kaltenecker - Rožňava, Banskobystrický pivovar Urpiner - Banská Bystrica, Prievalský pivovar Sandorf - Prievaly, Pivovar Sessler - Trnava, Turčiansky pivovarnícky dom Victoria - Martin a Patrónsky pivovar - Bratislava.
Jeden z najmladších slovenských minipivovarov - Prievalský Sandorf okrem špičkového piva ponúkol aj pivnú kozmetiku
Patrónsky pivovar ponúkal excelentný svetlý ležiak
V Sessleri sa majú čím pochváliť, okrem výborného piva aj nealkoholickým nápojom Pivea a pre tuhšie nátury ponúkajú svoju jedinečnú Pivovicu
Rozhovor s riaditeľom pivovaru Kaltenecker - Ing. Ladislavom Kovácsom, pivovar ponúkol najširší sortiment pív, aj archívny špeciál B27
Moderátor Mimo neobšiel ani Banskobystrický pivovar, Ing. Vančo sa má čím pochváliť, v Čechách (ale už aj na Slovensku) pivo Urpiner má cveng, od roku 2007 čo prevzali pivovar, ocenenia sa len tak sypú: Strieborná Extra pivní pečeť URPINER 16°, Bronzová česká pivní pečeť : URPINER 16°, Bronzová česká pivní pečeť Urpiner Radler, 2010: Bronzová česká pivní pečeť : URPINER 16° 2009: Strieborná česká pivní pečeť: URPINER 12°, Zlatá slovenská pivná korunka: URPINER 12°
2008: Strieborná česká pivní pečeť: URPINER 10°, Zlatá slovenská pivná korunka: URPINER 11°
Stánok Turčianského pivovarníckeho domu, ponúkal tri druhy čapovaného piva a mal veľmi bohatú ponuku propagačného materiálu, pivovar zal. 2011
Hotuje sa nejaká pivná dobrotka
Kulinárske umenie predstavili traja špičkoví kuchári, ktorí pripravili jedlá s použitím piva v sútaži v tzv. varení "naslepo". Kto mal chuť okrem výborného teľacieho gulášu si mohol pochutnať na pečenom býkovi, ktorý bol chovaný ekologickým spôsobom priamo na farme Charolais.
Čakanie na býka, teda pečeného :)
Vypečený krásavec, ešte v celku ...
... tu už rozporcovaný
Varenie s Kalteneckerom Brokát, teda výroba pivnej zmrzliny (foto J. Pokrievka Facebook)
Čo si to urobil?, je to bez chyby, kto to teraz naslepo rozozná?...
Sprievodná akcia BEZ CHYBY - filmová prednáška o chybách pri filmovaní.
Bolo to BEZ CHYBY (foto prevzaté z facebooku) akcia sa páčila :), ne?
Na festivale sa prezentovali aj slovenskí domáci variči piva - homebrewári združení v Sekcii homebrewingu v rámci AMNPS, mali pripravený stánok (och, ten kozel nebol z farmy) s ukážkou technológie výroby piva, ale aj ochutnávkou pív, ktoré ponúkol Dalibor Hanzel.
Časť domáceho pivovaru, v popredí medený chladič, vzadu varne prispôsobené z vyradených KEG nerezových sudov
Výstavka Sekcie homebrewingu
Mimo ochutnal aj domáce pivo od Dalibora Hanzela, chutilo?
Slniečko zahnalo návštevníkov do tieňa
Festival bez hudby?, niéééé ...
Sexiťáci z Rožňavy úžastne predviedli hardrockovú klasiku, zeppeliňákov hrajú jak o život
Adam Ďurica a jeho pop-rock mal úspech u mladších ako 50
Adamfest 2011 - Pivný a kulinársky festival
farma Charolais, Podkylava, okres Myjava
GPS súradnice: N: 48.6812 E: 17.6691
www.pivnyfestival.sk
Agropenzión Adam
Podkylava, 916 16 dodacia pošta Krajné, okres Myjava, Slovenská republika
tel.: 032 777 21 01
e-mail: recepcia@penzion-adam.sk
Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska o.z.
Sládkovičova 37, 974 05 Banská Bystrica
HORECA Magazine
Dvojmesačník, odborný časopis týkajúci sa hotelierstva, reštaurácií a gastronómie, obohatený o spravodajstvo, servis, ekonomicko - legislatívnymi témami a trendmi.
web: http://ecopress.hnonline.sk, web: www.sanoma.sk
e-mail: info@sanomaslovakia.sk
tel.: 02 32 150 130
Čo mi najviac chutilo na Adamfeste:
Pivo - bez poradia: kvasinková dvanástka Urpiner, Sessler tmavá 11,5 st. (taktiež kalíštek pivného špeciálu vareného 11. 11. 2009), Sandorf IPA, Pšeničné Weizen Victoria z TPD Martin, Kaltenecker Rauchbier a 11,5 svetlé z Patrónskeho pivovaru.
Čo by som skúsil urobiť inak :), aj keď túto akciu hodnotím ako špičkovú?
- Zvolil by som hlavne asi trochu iný termín, prečo?, v neďalekom Vrbovom (cca 10 km) sa v tomto čase konala tradičná a veľmi populárna akcia Vrbovské Vetry (11. do 18. 7.), konkrétne v sobotu Vrbovský jarmok (kolotoče, strelnica, dychovky, stánky, jarmočný program), ale hlavne hudobný festival (Pepa Nos, Hudba z Marsu, Chikiliki-Tua, Slobodná Európa, projekt Bez ladu a skladu - Free Varlata Angels Voices, ... a domáci Vrbovské Vŕby, či Karpatské chrbáty, proste show v podaní Braňuška Jobusa,... viac TU) a to pritiahlo ozaj viac návštevníkov. Tak čo, je to argument?
- Pritiahnúť návštevníkov aj tak, že sa nájde spôsob mimoriadnej linky napr. z Piešťan do Podkylavy (aj späť), samozrejme závisí to od financií
- Asi viac propagácie (aj keď jej bolo vcelku dosť, hlavne na nete) smerovať na najbližšie okolie (Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Stará Turá, Senica, ..., možno aj BA, predpokladám, že veľa Bratislavčanov navštevuje túto oblasť, ... )
- Účastné malé pivovary by mohli napríklad zapojiť svojich pivných fanúšikov do súťaží na svojich stránkach, tak dať vedieť viac o tejto akcii, prípadne cez ne vyzvať na účasť a podporiť to nejakými súťažami, cenami,...
- Možno nižší počet pracovníkov strážnej služby (znížilo by to náklady, alebo aby tam neboli vôbec, nepáčia sa mi, ide z nich ...), videl som tam hliadku štátnej polície, tá vzbudzovala väčšiu dôveru, na festivale som si nevšimol žiadnu výtržnosť , či "unavenosť" medzi návštevníkmi, ani chaos, ani nedisciplinovanosť a bodrí zriadenci v reflexných vestách to zvládali "uregulovať".
- Možno by pomohlo vytvoriť menšiu plochu pre stanovanie, či kemp na jednu noc (iste by sa našli aj takíto návštevníci, ktorí by tak riešili svoje ubytovanie, festival končil po 22. hodine) - priestoru je dosť (povolenie, prístup k pitnej vode, sprchy, toalety, ...).
Skončil Adamfest, nech žije 2. ročník Adamfest 2012!
Fotogaléria:
To je penička, čo smotana je to!
Takto sa čapuje!
Pestrá ponuka jedného z najstarších slovenských reštauračných pivovarov, ale ktorý to je?
Čapuje sa pšeničné z TPD Victoria Martin (foto J. Pokrievka Facebook)
Piveu a Pivovicu som neoskúšal :(, ale na 2. ročníku ..., už sa teším... :)
Tento článoček obsahuje len skutočnosti a názory získané na základe môjho vnímania, (ne) schopnosti vnímamia, (ne) schopnosti popísať dané skutočnosti, ... za prípadné nezrovnalosti, či chyby sa vopred ospravedlňujem. Ak máte iný názor, skúste ho vyjadriť v diskusii, vopred ďakujem. bobo