5 neobyčajných pív (2.)
Inšpiráciu nájsť ďalších päť pív, pri ktorých sa na uvarenie používajú nie práve bežné suroviny, mi dal Maroche, touto cestou mu ďakujem, začnem jeho tipom - "varlatovým stoutom" :), Na zdravie!
1. Pivo má základ v štýle foreign stout / american stout a okrem klasických a špeciálnych sladov, praženého jačmeňa, chmeľu Styrian Goldings sa do várky pridali aj čerstvé a pražené býčie semenníky. Rocky Mountain Oyster Stout (7,5% alk.) uvarili v americkom pivovare Wynkoop Brewing Company.
Recenzia Beeradvocate BA: 83/100, ratebeer RB: 75/100
2. Ďalšou lahôdkou je stout z japonského mikro pivovaru Sankt Gallen Brewery s názvom Un, Kono Kuro s obsahom 6,5% alkoholu. Pri príprave sa použili kávové zrná (Black Ivory) extrahované zo slonieho trusu.
3. Špeciálne "upravená" káva je surovinou, ktorú použili pri príprave stoutu pivovarníci z Mikkeller-u a Nøgne Ø. Pivo v štýle Imperial Oatmel stout s názvom Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel (10,9% alk.) obsahuje aj kvalitnú vietnamskú kávu, ktorej zrná pobudli a sfermentovali v tráviacom trakte luwak-u, po našom cibetky.
Recenzia RB : 99/100
4.Do staronemeckého vrchne kvaseného piva v štýle Gose sa pridáva tradične soľ. Gose je zaradené ako regionálna špecialita s nižším obsahom alkoholu (4 - 5%) a vyznačuje sa nevýraznou chmeľovov horkosťou, naopak výraznou trpko bylinnou a hlavne slanou chuťou. Tento štýl nie je veľmi rozšírený, najviac sa ho varí v okolí mesta Goslar, Halle a Lipska. Ako rarity sa objavili v portfóliu aj v iných pivovarov.
V Nemecku ho varia napr. v Gasthaus & Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof (Leipziger Gose 4,5% alk.), Familienbrauerei Ernst Bauer v Leipzigu, Brauhaus Hartmannsdorf ( Döllnitzer Ritterguts Gose 4,2% alk., RB: 95/100, BA 90/100) a v Brauhaus Goslar v Goslare.
V USA v roku 2012 Westbrook Brewing Co. uvaril svoju verziu Gose, Off Color Brewing z Chicaga varí ho od roku 2013 (Troublesome, 4,3% alk., BA 86/100) a Lost Nation Brewing z Vermontu varí Gose od júla 2013. Poľský remeselný pivovar Artezan uvaril Gose v novembri 2013 a japonský pivovar Kiuchi Brewery varí svoju verziu Gose.
5. Čo tak si vypáliť hrdlo, jazyk, ústnu dutinu, celý tráviaci trakt a nakoniec dva krát pocítiť silu štipľavých papričiek jalapeños? Tak skúste napríklad Jalapeño Imperial IPA (8,5% alk.) z amerického pivovaru Alaskan Brewing Company. Tento špeciál sa pripravuje z pale sladu, špeciálnych sladov, chmeľov Centennial, Sterling, Magnum, a Apollo a čerstvých papričiek jalapeños.
Recenzia RB: 97/100 , BA 85/100