Achel už nie je trappistický pivovar
Prísne pravidlá Cisterciánského rádu doľahli na trappistický pivovar Trappist Abbey of Achel (Saint-Benedictus-Abbey, tiež označovaný Achelse Kluis v preklade Pustovňa v Achel).
Pivovar bol založený v roku 1871 a mal celkom pohnutú históriu, na začiatku prvej svetovej vojny kláštor mnísi opustili. Pivo sa tu začalo znovu variť v roku 1998 s podporou trappistov z Westmalle a Rocheford. Viac o histórii sa dočítate tu.
Existencia prevádzkovania pivovaru bola v ostatnej dobe už dlhšie problematická, nakoľko jednou z troch základných podmienok udelania certifikátu Trappist product je, že výrobu musia prevádzať, alebo mať nad ňou dohľad mnísi z cisterciánskeho rádu, ako sa oficiálne nazývajú trappistickí mnísi. Ďalšími podmienkami je, aby výrobok, v tomto prípade pivo, sa vyrábalo v priestoroch kláštora a celý výťažok z predaja sa použil iba na prevádzkovanie, údržbu opátstva a život komunity.
Nakoľko došlo k zániku komunity v opátstve sv. Benedikta v Limburgu, teda v ostatných šiestich mesiacoch v opátstve neboli žiadni mnísi, ktorí by vykonávali pracovnú činnosť, dohľad v pivovare, musí Achel odovzdať svoj oficiálny certifikát Trappist product odovzdať.
Pivo sa však bude variť aj naďalej, opátstvo Saint-Benedictus-Abbey totiž spadá do pôsobnosti trappistického opátstva vo Westmalle a toto opátstvo má záujem pivo variť aj naďalej. Podľa informácií sa už na etikete neobjaví logo certifikátu.
Úbytok trappistických mníchov je takpovediec hrozbou aj pre ďalšie pivovary, veď vo Westmalle je podľa opáta Koninkx už len 27 mníchov a v celom Belgicku okolo sto.
Popularita trappistických pív v ostatných rokoch podnietila otvorenie niekoľkých trappistických pivovarov, v Holandsku Zundert, Rakúsku Engelszell, Spencer v USA, v Taliansku Tre Fontane, či Tynt Meadow vo Veľkej Británii.