Degustácia Kastelán Sour Vamp Ale 14°
Pivá z pivovaru Kastelán (zal. 2013) som chutnal pár mesiacov po vzniku pivovaru a to niekedy začiatkom roka 2014, od toho času možno ešte na nejakom pivnom feste, potom dlho, predlho z ich produkcie nič. Po vyhlásení výsledkov 17. ročníka Slovenskej pivnej korunky 2024 v XI. kategórii Sour Ale kde sa na 1. mieste umiestnil Kastelán Sour Vamp 14° začalo moje pátranie, ako sa k tomu pivu/ejlu dostať. V podstate mi nik z môjho okruhu nevedel dať žiadnu informáciu, tak som to na čas vzdal. Až minulý týždeň som náhodou na stránke Staromeštianskej pivotéky našiel informáciu, že pivo/ejl Kastelán Sour Vamp 14° je v predaji. Tak som si objednal tri fľaše, dve na degustáciu (knp.sk a pivná-turistika.sk) a jedna na slepú degustáciu podľa BJCP. resp. ak nebude záujem, tak pôjde do archívu (aspoň na rok)... tu je môj "pohľad" na ...
PIVOVAR: Pivovar Kastelán, Zámocká 4, 027 41 Oravský Podzámok, SK (Kastelán s. r. o. Bazovského 5, 84101 Bratislava)
NÁZOV: Kastelán Sour Vamp Ale 14°
TYP PIVA: Sour Ale Barrel Aged, nepaster, nefilter (podľa senzorických vlastností by som ho zaradil k Flanders Red Ale)
ALKOHOL: neuvedené
STUPŇOVITOSŤ: 14°
BALENIE: 750ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: neuvedené (dodatočne zistené okrem sladových výťažkov kvasinky US-05 (primárna fermentácia) a následne sekundárna s Brettanomyces odležané jeden rok v drevenom sude)
DÁTUM SPOTREBY: neuvedené (dotatočne zistené, do 28.02. 2025)
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 25. 09. 2024
TEPLOTA PIVA: 10°C
NÁKUP: Staromeštianska pivotéka, Kozia 12, Bratislava
CENA: 7.90€
1. Aróma (1 - 10b.) : 6.5
Intenzívnejšia kyslá aróma po skvasenom červenom bobuľovom ovocí, červené ríbezle, čerešne, pripomína trochu balzamiko, octové tóny (acetobacter), náznakovo po drevenom sude, oxidácia, po brettkách, mierne alkoholové, bez prítomnosti chmeľovej a sladovej vône, typickej pre niektoré belgické pivá.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Mahagónovo-gaštanová farba tekutiny s rubínovým odleskom, skoro číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Veľmi nízka a riedka pena sivastej farby, expresne opadla, vytvorila ostrovčeky a na stene tenký prúžok, nezanecala žiadnu stopu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 13
Intenzívnejšia kyslo-octová chuť, balzamiko, acetobacter, esterové po červených ríbezliach, čerešniach, po sude, oxidačná, mierne funky, pachuť barnyard.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Žiadna chmeľová horkosť, skôr stopovo po dreve, kôstkach.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2
Ľahké telo na hrane vodnatosti, bez nasýtenia, suchšie, alkoholové. V závere prevláda octovovejšia stopa, pre mňa až dráždivá.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5.5
V každom prípade tento sour ejl vzbudí/vzbudil rad otázok a iste aj široké spektrum názorov (od toho, že táto tekutina je na kanál, až po "nebíčko v papulce"), vyššie uvedený text len opisuje a zhodnocuje moje vnímanie vôní, chutí...snažiac sa nájsť približnú "škatuľku" (výrobca prezieravo uviedol, že je to "Špeciálne pivo", resp. sour ale odležané v dubovom sude). Osobne by ma celkom zaujímal spôsob, proces výroby, ale aj použitý kmeň kvasiniek (dodatočne zistené), baktérií (dodatočne zistené) a ostatných surovín (mimochodom na etikete nie sú uvedené napr. použité suroviny, dátum spotreby (dotatočne zistené), výrobca,...etc). Celkovo sa mi senzoricky asi najviac tento sour ejl približuje k štýlu Flanders Red Ale (technológiou výroby nie, nie je to mix mladého a starého piva/ejlu) s intenzívnejšou prítomnosťou kyseliny octovej a vyššieho alkoholu, ale mýliť sa iste môžem. Kacírska myšlienka mi nahovára, že tento sour ejl má základy v ich red ejly Kastelán Nosferatu Vamp Ale 15°, ale aj v tom sa môžem mýliť.
HODNOTENIE: 36 - 72 - 7.2/10
Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)
Excelentné, vzorové : 8.9/10 až 10/10 bodov
Vynikajúce : 7.5/10 až 8.89/10 bodov
Dobré : 5.9/10 až 7.49/10 bodov
Uspokojivé, s chybami : 4.2/10 až 5.89/10 bodov
S výraznejšími chybami: 2.6/10 až 4.19/10 bodov
Problematické : 1/10 až 2.59/10 bodov
Hodnotenie Adrik:
Pivo, ktoré získalo zlatú medajdlu na tohtoročnej Slovenskej pivnej korunky v kategórii kyseláče väčšina smrteľníkov doteraz nemala šancu nikde zohnať. Až sa takmer po pol roku objavilo zopár fliaš úplne skúpych na akékoľvek informácie (bez zloženia, obsahu alkoholu, minimálnej trvanlivosti či výrobcu - legislatívne úplne nevyhovujúce!) v Staromeštianskej pivotéke v Bratislave.
Sour Vamp Ale od Kastelán
Štýl: Špeciálne pivo odležané v dubovom sude
Zloženie: neuvedené!!!
ABV: neuvedený!!! %
Objem: neuvedený!!! (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: neuvedená!!! (degustácia 28.9.2024)
Aróma: Medové, oxidácia, višňové kôstky, stopky, sud, brettky, kyslé po vínnom octe. 6/10
Farba: Rubínovo - medená zahmlená tekutina. 3/3
Pena: Maličká béžová pena. Rýchlejšie opadla, ale zanechávala film. 3/3
Chuť: V chuti výraznejšie sud, brettky, červené jablko, karamel, višne, oxidácia, kyslé až na hranici octovosti, nevyrovnané. 11.5/20
Horkosť: Vyššia horkosť po stopkách, kôstkach, sude, tanínové. 2/3
Pocit v ústach: Ľahšie telo, nižšie sýtenie, octovo kyslé, pálivé, hrejivé. 1.5/3
Celkový dojem: Ako prvý domovaričský experiment so sudmi a brettkami okej, až na to, že sa tento hókus pókus aj komerčne predáva. Neviem, aké bolo senzoricky pred pol rokom, alebo čím si zaslúžilo zlatú medajlu, ale teraz je jeho piteľnosť už s veľkými obtiažami a s radou obrovských chýb. Toto sa malo radšej porozdávať ako "domovaričské" pivo a potichu a po tme niekde vypiť ... 5/8
Bodovanie: 6 + 3 + 3 + 11.5 + 2 + 1.5 + 5 => 31 * 2 => 62/100