Degustácia Pardubický Porter R.I.P.
Rozmýšľal som, čo si dnes ochutnám... teda okrem niečoho z archívu... nič, dlho nič, až bingo!, čo tak znovu ochutnať Pardubický Porter keď už je dnes celkom významný deň v dejinách Slovákov... iste, viacerí na tento historický deň veľmi rýchlo zabudli a motajú sa vo svojej bubline, ale to dnes neriešim, pre mňa ostane 28. október dňom, kedy sme s Čechmi a ostatnými národmi vykročili do modernej doby, z dreveníc, kapcov, pltiarov, honelníkov a zaradili sme sa (iste je to podstatne zložitejšie) do Európy. Sorry, ale nejako mi to tak vychádza, že zabúdame na svoje dejiny, ktoré sa nedajú vymazať. OK, tak už len o pive,... Pardubický Porter bol jedným z prvých českých pív, ktoré som okrem klasických svetlých ležiakov začal piť celkom pravidelne, nevynechal som žiadnu príležitosť si ho dať čapované (prejsť na celkom opačný koniec mesta, kde ho ponúkali čapované niekedy okolo roku 2008?, ale vedeli ste si ho vziať aj v tretinkových fľašiach domov, hmmm, myslím, že to bol prvý podnik v Košiciach s takouto ponukou, teraz sa volá Caffe bar u Laca). S údivom pozorujem, že za tie roky som asi nepovesil moje poznatky z tohto legendárneho českého piva, tak dúfam, že to aj sčasti napravím, aj keď viem, že tento pivovar už je po smrti, posledné dostupné fľaše som si kúpil cestou z domovaričskej súťaže Kostelecké chmelovárek.
Výrobu tradičného piva Pardubický Porter začal v roku 1891 sládek Alois Šimonek, tvorca originálnej receptúry podľa ktorej sa pivo varilo,... už vraj nie.
PIVOVAR: CPardubický pivovar a. s., Palackého třída 250, 530 33 Pardubice, ČR
NÁZOV PIVA: Porter Pardubický Originál
TYP PIVA: Porter, Baltic Porter
STUPŇOVITOSŤ: 19.1°
ALKOHOL: 8.0%
EBC: 160
BALENIE: 500ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady (4 druhy - český?, farebný, mníchovský a karamelový), cukor, chmeľové výrobky, ŽPČ, kvasinky, oxid uhličitý
DÁTUM SPOTREBY: 13. 08. 2023
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 28. 10. 2023
TEPLOTA PIVA: 10°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 8
Stredne intenzívna previazaná aróma po kávovine, praženom slade a karamele, jemne po sušených hrozienkách, figách, trstinovej melase, zaokrúhlená, alkohol ukrytý.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavohnedá, kolová farba tekutiny, oproti svetlu tmavomahagónový odlesk, nepriehľadná.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká pena svetlejšej béžovej farby tvorená bublinkami rôznej veľkosti, stredne hustej štruktúry s primeranou retenciou, zanechala mierne stopy.
4. Chuť (1 - 20b.) : 16
Hladký sladovo-karamelový základ s jemnou stopou po kávovine, čokoláde, decentne sladkasté toffee, jemne po tmavom lesnom ovocí, sušených hrozienkách, figách, čerešni a sušenej slivke, jemná oxidácia, pripálený cukor, alkohol len homeopatický.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Chmeľová horkosť mierne zemitá, korenistá, uhladená.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3
Stredne plné, až ľahšie telo, stredne nasýtené, trochu mazlavé, horkasto-sladkastý záver, alkohol vystupuje len minimálne, v úplnom závere kávovinová horkosť.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 7
Hmm, za tie roky som sa vždy rád vracal k tomuto porteru, zopár fliaš z rôznych rokov sa v archíve povaľuje, hlavne v tých tretinkových fľašiach. V pollitrovej som ho dnes pil asi prvý krát... škoda, že sa výrova nezachovala. R.I.P Pardubický Porter!
Hodnotenie: 43 - 86 - 8.6/10