Degustácia Westmalle Dubbel
V ostatnom čase na našom webe uverejňujeme postupne sériu článkov o trappistických a kláštorných pivovaroch. Zároveň, pokiaľ mám dostupné pivá z vyššie uvedených trappistických/kláštorných pivovarov, uverejním z ich degustácie postupne moje poznatky a dojmy.
Prvá dvojica je z trapistického pivovaru Westmale, prvým je ich dubbel.
PIVOVAR: Abdij der Trappisten van Westmalle, Antwerpsesteenweg 496, B-2390 Westmalle, Belgicko
NÁZOV: Westmalle Dubbel
TYP PIVA: Abbey Dubbel, kláštorný dubbel, trappistické pivo
ALKOHOL: 7,0%
STUPŇOVITOSŤ: 16°
BALENIE: 0,33l sklenená fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, svetlý jačmenný slad, cukor, chmeľ, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 03.04.2016 (pár fliaš čaká na neskoršie ochutnanie, porovnanie)
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 20. 10. 2014
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 12°C
NÁKUP: Metro
CENA: 1,91€ s DPH
1. Aróma (1 - 10b.) : 8
2. Farba (1 - 3b.) : 3
3. Pena (1 - 3b.) : 3
4. Chuť (1 - 20b.) : 17
5. Horkosť (1 - 4b.) : 4
6. Pocit v ústach (1 - 4b.) : 4
7. Celkový dojem (1 - 6b.) : 6
HODNOTENIE: 45 - 90 - 9,0/10
Stredne vysoká pena béžovej farby, drží priemerne, ale dostatočne, zanecháva mierne stopy na pohári. Farba tekutiny, nepriehľadná tmavo jantárová, až do mahagónového otieňa. Vo vôni badať karamel, kandovaný cukor, niečo medové, veľmi málo alkoholovej stopy. V chuti sa objavuje viacero tónov, ktoré sú zladené, určite tam spoznávam karamel, niečo ako lesné ovocie, kandovaný cukor, tmavý chlieb, pražený slad, taktiež niečo po drevenom sude. Na konci je suché s ľahkým chmeľovým zakončením. Je príjemne, stredne sýtené. Nuž, niet čo vytknúť, vyvážené, dobre pitelné aj pri vyššom obsahu alkoholu.