Ki Ci Fras Fest 2021 Prešov
http://www.kamnapivo.sk/webtron/ki-ci-fras-fest-2021-presov.html
3. september 2021, 12:00
boboPomaly, ale iste sa stáva Ki Ci Fras Fest (02. - 03. september) v Prešove tradíciou, ak prihliadneme na "nultý" ročník, tak toto stretnutie regionálnych remeselných pivovarov sa konalo už po tretí krát. Na tento pivný minifestival umiestnený v priestoroch pred podnikom Stromoradie vyhľadáva, resp. navštevuje tá časť pivárskej verejnosti, ktorá presne vie čo chce, aké pivo chcú a spoliehajú sa hlavne na priateľskú atmosféru, priam rodinného charakteru. Väčšina návštevníkov sa dôverne pozná, nie len medzi sebou, ale aj s organizátormi a prítomnými pivovarníkmi.
Vstup na festival bol za tri €, presnejšie euro vstup a dve € záloha na pohár (ciachovaný na 1 a 2 dcl), ktorá sa vám vráti, ak si ho nechcete vziať domov ako suvenír. Aj keď už "doba žetónu" na festivaloch všeobecne je asi za nami, tu to funguje bez problémov, bežne dvojdecka piva za žetón, teda euro.
Stromoradie vás nenechá vyhladovať, tentokrát ste si mohli vybrať asi z ôsmych jedál, ktoré sa pripravujú ako minútky, ale našiel sa aj pivovarský guláš.
Na tomto ročníku si ešte aj dnes môžete pochutnať na pivách z pivovarov Hej Rup!, Herrenwald, Fólkvang, Krúžok, Potmehúd, Pi Het!, ale aj Revak.
Môj výber začal pri stánku s pivami od Pi Het! (projekt Matúša a Braňa Kocúrovcov, inak stálych účastníkov festu) a ich...
- Raspberry fruit wheat (American Wheat Beer, 10°, 4.3% alk.) ľahučká veľmi mierne nachmelená "pšenička", prevažuje kyslosť po pridanom ovocí (pridané maliny a čierne ríbezle), ale v primeranej intenzite, viac prevláda chuť ríbezlí, osviežujúce, ľahko piteľné. Dobrý začiatok. 8.2/10
- Guiness Irish stout clone (Irish Stout, 10°, 4.1% alk.), príjemne ľahšia kávovinová aróma s vôňou po tmavom lesnom ovocí, v chuti zmes praženej horkosti s jemnou kyselinkou po tmavých, pražených sladoch, stabilná pena, tmavohnedá farba tekutiny s rubínovým odleskom, ľahšie, ale nie vodnaté teli, stredne sýtené. Ľahké pitie, čisté v profile. 7.9/10
Ďalší ejlík od u nás celkom etablovaného pivovaru Potmehúd, pôsobiaceho v Čechách, jeden z majiteľov a sládkov Samo má korene v Prešove, bol ...
- SMaSH the Talus (American Pale Ale, 12°) myslím, že Potmehúdi to už majú "vymakané" s tými SMaSH verziami, dobrý základ a použitie vždy iných chmeľov, tentoraz takpovediac novinky (uvedený v roku 2020 aj ako HBC 692, chmeľu odrody Talus. Čistý sladový profil je vyvážene doplnený chuťou chmeľu, ovocné tóny po grepe, citrusoch, mierne parfémovo-kvetinové tóny (aj vo vôni), lúčne byliny, mierne borovica, celé to pôsobí vyrovnane. Veľmi mi imponuje, že nebol použitý niektorý z karamelových sladov, častá to mýlka slovenských a hlavne českých sládkov (fakt nerýpem, konštatujem), čo sa prejavilo nie len na chuti, ale aj na krásnej svetlozlatistej farby, no veď je to predsa Pale Ale!. Príjemné, hladké pitie. 8.4/10
"Cigánska sedmička", teda presnejšie skúsil som pečené bravčové v žemli na spôsob burgru, sednička bolo len poradové číslo objednaného jedla, keď bolo hotové megafón zaúradoval :), k jedlu asi toľko, všetko ok, až na mäso, verte, že necigánim, "cigánskych" som už čo to a kde kade skonzumoval, ale toto bolo aj keď upečené, ale veľmi tuhé. Poznámka, mohli by pri jedlách dať aj nejakú poznámku, že jedlo je pikantné, ostré,... nenechať to na zákazníkov aby sa vypitovali,... nie každý môže, alebo mu chutí ostré, pikantné jedlo, tak ako nie každý je mäso, alebo vege. 2.5/5
Burger som spláchol, snažil som sa "vyrovnať chuťové senzory" nejakým ležiakom, ...
- Fólkvang Midgard (German Helles, 12°) veľmi mladý ležiak, ktorý potrebuje ešte nejaký ten čas na to, aby "dozrel", potenciál tu je. Telo sladové, jemne chlebnaté s prítomnosťou kvasiniek, ako v chuti, tak aj vo vôni. V podstate bez chýb. Zaujímavosťou je, že už bol varený vo vlastnom, kamennom pivovare. Totiž Folkvang má už stabilné miesto, už varí v bývalom popradskom pivovare (ktorý tým pádom ukončil činnosť) Egídius Brewery. 7.1/10
Aby som nešiel ďalej od výčapu :), skúsil som ponuku pre mňa aj dosť rozporuplného (iste, snažia sa ale výsledky sú často ako na váhach, raz ok, raz nie, iste súvisí to aj s tým, kde konkrétne svoje pivo varili, ale to je všeobecný problém slovenských kočovníkov) kočovného pivovaru...
Krúžok a ich Krúžok 11° (Czech Premium Pale Lager 11°, 4.7% alk.) najprv asi takto, podľa neoverej informácie blížiacej sa realite, tento ležiak bol varený v kežmarskom produkčnom pivovare BrauHaus, čo má pravdepodobne aj súvis s technologickými chybami tohto ležiaku. Je mi ľúto, ale acetaldehyd (EBC 0150) a chuť po kove (EBC 1330) nie je zlúčiteľná s dobrým pivom, natož svetlým ležiakom, kde sa každé pochybenie pri technologickom postupe veľmi rýchle prejaví. A to je tento prípad. Nerád sa takto vyjadrujem, ale tento problém ide na vrub pivovaru, sládka, kde sa pivo varilo, udivuje ma, že na tak kvalitnej technológii, ktorou pivovar disponuje (BrauKon) je možné pustiť von pivo s tak elemetnárnými chybami, kľudne ma môžete hejtovať, toto je o cti k remeslu a v neposlednom rade k zákazníkom. Píšem to preto, lebo to už nie je prvý prípad, kde podľa mňa viac chybil pivovar, ako "kočovník", či jeden kočovný "majster sládek", ktorý pri fotení s chmeľom skoro spadol do varne.
Takže k tomuto lageru, uznám, že väčšina zákazníkov nepostrehne (alebo nemajú o tom vedomosť), že vo vôni aj chuti sa celkom jasne objavuje aj taký "nešvar" ako acetaldehyd, ľudovo chuť a vôňa zeleného jablka a vo vôni viac ako v chuti aj kov. Nie je to, čo sa nedá vypiť, odhliadnúc od vyššie zmienených zistení, telo má mierne sladové, trocha chlebnaté, ľahká prítomnosť korenisto-kvetinkovej horkosti, ktorá v tomto prípade celkom pomáha eliminovať spomenuté chyby. Ostatné senzorické vlastnosti v štandarde. Hmm, škoda, dnes 5.0/10 Sorry, chybu hľadajte u výrobcu.
HejRup! Grzegorz Brzeczyszczykiewicz (Piwo Grodziskie, 7°, 2.9% alk.) fajn pitivko, ale nie pre každého :), krkolomný názov, ale jednoduché, priamočiare pivo s vôňou po dyme, zaúdenej slaninke, jemne svieža kyslosť. Ľahké telo, sýtenie by mohlo byť o niečo vyššie. Inak pitelnosť dobrá, k burgeru, alebo ponúkanému vrapu absolútne vhodné. Mimochodom Miro Olejník s ním získal na ostatnej Bielej vrane druhé miesto v kategórii
Historical Beer : 27. A2 Piwo Grodziskie. 7.4/10
HejRup! CeScare (American Amber Ale, 12°) klasika od Hejrupákov nesklamala, príjemne zladené vône a chuť nepraženej kávy s ovocnosťou po citrusoch s ľahkým karamelovým tónom. Stredne plné telo, stredne sýtené, v závere mierna kávovinová horkosť, celkovo vyrovnané, príjemne piteľné. 8.4/10
Tradičné hudobné osvieženie od dvašestri.
Na záver sme si asi nič lepšie nemohli priať ako RIS od PiHet! - Goodtime (RIS, OF 1.100, ?8% alk.), podľa Matúša je tento RIS odležaný 200 dní. Vôňa pražených sladov, čokolády, kakaa s ľahkou kyselinkou akoby po černiciach, tmavohnedá tekutina, nepriehľadná s stredne vzsokou hustou penou, ktorá napodiv pri tomto štýle je aj dlho trvácna, hladké sladovo kávoivinové, olejovité telo, chuť tmavého lesného ovocia, nízko nasýtené, vysoko piteľná záležitosť, len pozor na alkohol, je ukrytý. Pecka na záver. 9.5/10
K jednému stánku s čapovaným pivom som sa nedostal, mal vlastne festivalovú premiéru, zatiaľ je to kočovný pivovar Revak, ale momentálnu ponuku ich pív, ktoré mali nafľaškované v jednolitrových PET fľašiach a sklenených tretinkách (zvolil som si tento obal :) ) som si pre istotu kúpil hneď po príchode.
Na záver asi len toľko, príjemný, komorný fest, kde nečakáte v radoch na pivo, staff vie presne čo čapuje, nakoľko na 99% sú to aj samotní sládkovia, alebo majitelia pivovarov. Celkom fajn jedlo, fajn hudba, fajn pivá a hlavne fajn ľudia.
3.9.2021 12:00 | bobo