Kazbek ležiak– unikátny pivný špeciál z dielne Krušovíc
Značka Krušovice prináša milovníkom piva lahôdku z jedinečnej odrody českého chmeľu Kazbek. Tá vznikla šľachtením pôvodného chmeľu zo stredného Kaukazu, a o jej zrod sa postarali odborníci zo žateckého Chmeliarskeho inštitútu. Krušovickí sládkovia tak dnes týmto výnimočným chmeľom pestovaným v blízkosti pivovaru Krušovice chmelia špeciálny jednoodrodový ležiak vyznačujúci sa netradičnou arómou a korenisto-citrusovým charakterom. Kazbek ležiakje v limitovanej edícii dostupný počas februára vo vybraných puboch na Slovensku.
Chmeľ Kazbek, ktorý nesie názov po jednej z najvyšších kaukazských hôr sa vyznačuje robustnosťou, stabilitou a výnimočnou chuťou i vôňou. „Kazbek ležiak vnímam ako darček priaznivcom českého kráľovského piva Krušovice, ako aj pivných špecialít. Chceme im predstaviť unikátne odrody chmeľu, ktoré pestujeme, a Kazbek je jednou z najzaujímavejších. Podobný trend rozmanitosti chmeľových odrôd sa presadzuje aj v zahraničí, a pivo má potom naozaj širokú škálu chutí. Samotný Kazbek si vďaka studenému chmeleniu uchováva špecifickú chuť, ktorá, verím, milo prekvapí mnoho konzumentov piva aj na Slovensku,“ povedal Josef Helebrant, odborník z Kráľovského pivovaru Krušovice, ktorý sa okrem iného venuje špeciálnym kurzom pivných znalcov.
Prvú várku špeciálneho ležiaku Krušovice Kazbek uvarili sládkovia v Krušoviciach už v decembri minulého roka. Pivo potom kvasilo pri nízkej teplote. Pri dlhom ležaní v tankoch sa ešte za studena dochmeľovalo, čo mu umožnilo zachovať si viac chmeľovej arómy. Výsledkom je tradičný ležiak s výraznou chmeľovou arómou s korenisto-citrusovým charakterom. Kazbek ležiak obsahuje 5,1% alkoholu a má stupňovitosť 12,3 ̊. Ide o poctivú dvanástku ponúkajúcu nevšedný zážitok. Ležiak Krušovice Kazbek je rovnocenným partnerom pre výrazne nachmelené pivá typov IPA alebo ALE, ktoré si začínajú hľadaťcestu aj na slovenský pivný trh.
„Kazbek ležiak je výnimočný tým, že pri jej výrobe bola použitá len jedna odroda chmeľa, bežne sa totiž kombinuje chmeľ viacerých odrôd. Veríme, že nášho Kazbeka si obľúbia nielen ozajstní pivní fajnšmekri, ktorým ho ponúkame v limitovanej edícii ako čapovanú lahôdku vo vybraných puboch s ponukou českého kráľovského piva Krušovice. Odporúčame vychutnať si ho aj v kombinácii s mäsitým pochúťkami či tradičnými pivárskymi dobrotami,“ hovorí brand manažérka značky Krušovice Lenka Bačková.
V Krušoviciach do budúcnosti rátajú s pokračovaním spolupráce s odborníkmi z Chmeliarskeho inštitútu v Žatci. Kráľovský pivovar totiž plánuje uvariť aj ďalšie špeciálne ležiaky chmelené originálnymi odrodami miestnych chmeľov, pretože každá z nich pivu dáva svoj osobitý a nenapodobiteľný charakter. Fanúšikovia kráľovského zlatistého moku sa tak majú načo tešiť aj na Slovensku.