Mad Apple Cider
Od júla tohto roku sa po úspešnom zavedení tohto produktu v Českejrepublike a Poľsku predáva originálny nízko alkoholický trendový nápoj MADAPPLE CIDER už aj na Slovensku.
Cider, Cidre, La Sidra alebo jednoducho po slovensky „sider“ je nízkoalkoholický osviežujúci nápoj, na Slovensku viac menej neznámy a ak tak snáď len z pokusov domáckych výrobcov, ktorí skúšajú spracovať domácu úrodu jabĺk inak ako destiláciou alebo zaváraním. Pred pár rokmi boli na Slovensku neúspešné pokusy (čo sa kvality produktu týka) veľkovýrobcu vína z Pezinka, ktorý následne výrobu tohto nápoja ukončil.
Cider vzniká riadeným kvasením jablčného alebo hruškového muštu, častokrát neskôr dochucovaný rôznymi príchuťami ovocných štiav. Obsah alkoholu sa pohybuje v rozmedzí 0 – 6,5 % . Na rozdiel od piva, ktoré často po vypití pôsobí ako sedatívum má Cider vlastnosť povzbudzovať - občerstviť organizmus od únavy - samozrejme závisí od vypitého množstva :).
Je prevažne známy v západnej Európe, Francúzsko predovšetkým Normandia a Bretónsko, Španielsko predovšetkým Asturia - domovina LaSidra a Galícia, Veľká Británia, ktorá drží prvenstvo v množstve vypitého cideru na osobu, Irsko, Škandinávia či Kanada a USA. Korene jeho výroby môžeme nájsť už v Antike, tiež v období Karola Veľkého. Prvý vedecký spis siaha do roku 1588.
Cider je priezračný jemne perlivý alebo bezbublinkový (La Sidra de Asturias) zeleno–zlato-červeno žltý nápoj s obsahom min. 3 druhov jabĺk, podáva sa buď čapovaný alebo fľašový, dobre vychladený príp. s ľadovými kockami. Podobnosť s pivom pripomína najmä obsah alkoholu, časť výroby nazývaná tiež riadené kvasenie a čapovanie tohto nápoja na výčapoch vybraných podnikov.
Na slovenskom trhu je možné občas objaviť buď v supermarketoch alebo baroch fľašované Cider-y značiek najmä Magners, Bulmers, Cashels, Strongbow, či normandské alebo bretónske cider-y. Na Slovensko sa tiež dováža zn. Westons.
MAD APPLE CIDER www.madapple.sk je veľmi kvalitný premium výrobok našich moravských susedov, ktorý získal dva roky posebe v prestížnej medzinárodnej súťaži bronzovú medailu. Obsahuje 6% alkoholu a dováža sa v dvoch baleniach 0,33 a 0,5 l sklenenej fľaši. Trendová vtipná vizibilita značky získala tiež v Čechách ocenenie za grafické spracovanie vizuálov.
Ako nápoj je vhodný tiež pre gastronómiu na prípravu originálnych jedál.
So zimou sa zasa spája podávanie MAD APPLE CIDER-u vo verzii jako varenévíno s kúskom škorice a klinčekov.
MAD APPLE je možné zatiaľ vyskúšať v cca 15 vybraných podnikoch v Bratislave,
V hostinci Minipivovaru Richtár Jakub www.richtarjakub.sk, ktorý je sídlom viacerých gurmánskych fanklubov, sa s príchodom tohoto nápoja na slovenskýtrh pripravuje pre priaznivcov tohoto nápoja FUNCLUB CIDER, zberateľský show room kútik venovaný tomuto nápoju a nepravidelné ochutnávkové podujatia zamerané na CIDER.