Sobota 23.11.2024   oslavuje Klement zajtra pozýva na pivo Emília

6984 podnikov 

Malý košický beer trip 09 - 11/2020 "pod stanmi"

http://www.kamnapivo.sk/webtron/maly-kosicky-beer-trip-09-11-2020-pod-stanmi.html

27. november 2020, 23:00
bobo
Malý košický beer trip 09 - 11/2020 "pod stanmi"

Gastrobiznis sa trápi, podniky, ktoré majú podnikanie postavené hlavne na predaji piva, hádam ešte viac. Ako tak prežívajú, tí ktorí mali priestor a možnosť upraviť svoje letné terasy a "zabalili ich do igelitu". Tak som sa vybral na skusy, ako to zvládajú v niektorých košických podnikoch.   

 

Ohnisko - OhniskO Fire Dining & Brew Bar, Gorkého 9

Prvé sobotné kotlíkovanie 14. 11. 2020

 

 

 

Do tohto podniku ma znovu nalákali, tak ako doteraz na tri "veci", beer, food a staff :). Tak rýchle, prvé "sobotné kotlíkovanie" bolo pre mňa o pive, limitke od Maroša - Padre Brewing Company Pusinka (Pastry Sour Ale, resp. Wild Speciality Beer, 5.3% alk.), ktorá bola doplnená šťavou (z jabĺk, rakytníka a zázvoru) ostal som pri nej celý večer. Sud (30l) bol pripravený len na túto udalosť. Vo vôni decentná kyselinka po limetke bola prepojená s ľahkou pikanto-korenistou linkou, ale aj mierne mliečnou kyslosťou, vyrovnané. Svetlejšia jantárová, mierne zahmlená tekutina s rýchlejšie opadajúcou bielou penou. V chuti ľahúčko sladový základ na ktorý sa pozvoľne napájala ovocná kyselinka po limetke, chmeľová horkosť žiadna, nahorklosť skôr po kôstach, veľmi jemne pikantné po zázvore, celkovo prepojené a vybalansované, svieže a dobre piteľné. Telo ľahšie, ale nie vodnaté, sýtenie skôr nižšie (prijal by som aby bolo viac sýtené, pomohlo by mu dostať sa o level vyššie :)  a viac by mu to "pasovalo"). Piteľnosť veľmi dobrá, bez technologických chýb ( aspoň som ich neidentifikoval : ) ), takže nakoniec som ostal pri tomto špeciáliku celý večer, náramne sa dobre párovalo (nie párilo :) ) s rybou. (8.5, 3, 2.5, 18, 3, 3, 7) 45 - 90 - 9.0/10   

 

Vyskúšal som aj kapustnicu (Divinová kapustnica s jelením mäsom, jeleňou domácou klobásou a čerstvou salsicciou), fakt bola vynikajúca, príjemne kyslastá, mierne dymová, mäso akurát (muselo byť veľmi dobre napacované, necítil som tam "pach" diviny, ale aj keby, neprekážalo mi to), celkovo vyvážená, sýta (5/5).

  

Z ponuky troch druhy grilovaných rýb (losos, sumček a pražma) som si vybral grilovanú Zlatú pražmu, nemohol som urobiť nič lepšie, bola excelentne pripravená, na povrchu chrumkavá pripečená, krehká koža/kôrka, jemne slaná a pod ňou jemné, krehké šťavnaté mäso, fakt lakocinka, jednoduché a báječné, ani zemiakový šalát s červenou repou a kôprom (inak fajn, prenechal som ho vegetariánom :) ) som nemusel, cítil som sa ako v lete pri mori, len namiesto vína a tepla som to kombinoval s Pusinkou (a bola fest zima). Inak ako 5/5 nemôžem dať, ak, tak 5+/5

 

 

Pokhoi, Hlavná 20, resp. Bočná 10

Pondelok - piatok 11.30 - 22.00, sobota 16.00 - 22.00, nedeľa zatvorené

 

 

V predminulý týždeň bolo postavené dočasné šapitó, teraz už stan (podľa požiadaviek hygienikov, epidemiológov,...) v ktorom si môžete vychutnávať nejaký ten rumanček, alebo ohnivú vodu (bourbon, či whisky, ale aj whiskey) a taktiež momentálne päť čapovaných pív. Z vtedy aktuálnej ponuky (tá sa mení dňom i nocou) som skúsil...

 

 

... Upside Down (Session NEIPA od pivovaru Zichovec, 12°, 5.1% alk.) do tejto ľahko piteľnej neipy boli pridané mango a ananás, čo sa prejavilo aj v komplexnej ovocnej vôni, mimo nich cítiť aj miernu stopu po borovicovej živici, marakuji a limetke. Svetlo broskyňová, jemne zakalená tekutina so stredne vysokou penou s dobrou retenciou. V chuti prevláda ovocnosť po mangu, broskyni, marhuli, ale aj s jemnou chuťou poživici, previazané, komplexné, nič nevytŕča. Telo skôr ľahké, na pokraji vodnatosti, sýtenie stredné, inak veľmi hladké, má džúsový charakter, horkosť veľmi nízka, záver ovocno-živičný. Veľmi dobrá piteľnosť, osviežujúce, hmmm ideálne na leto, nie na konzumáciu v chlade a tme :), príjemná ľahká verzia neipy (8.5, 3, 3, 18, 3, 3, 7) 45.5 - 91 - 9.1/10  ...

  

 

... ďalšie pivko bolo od Padre Brewing CompanyRúž z Acapulca (ktorý vznikol z Pusinky a pridaním malinového pyré, Fruit Infused Sour Ale), doba praje "kyseláčom" a dá sa s nimi robiť čokoľvek :), ale v každom prípade kreativita posúva ďalej a ďalej,... ale tak to má byť. Popis skrátim asi na to, že dominantou vo vôni, aj chuti sú maliny, teda taká babkina malinovečka, krásne prevoňaná prezretými malinami a v chuti jemne kyselkavými. Môžete spozorovať v čapovanej, alebo vo fľaškovej "verzii" určitú rozdielnosť v "hustote" resp. zákle, je to spôsobené prinaným pyré, obe sú fajn, ale mne sadla tá "hustejšia" :). Príjemne piteľný kyseláčik s vyrovnanou a jasne špecifikovanou chuťou, znovu, v lete veľmi fajn pitivko. (8.5, 3, 3, 18, 3, 3, 7) 45.5 - 91 - 9.1/10   

  

Golem, Pivovar Golem, Dominikánske námestie 15

Pondelok - piatok 11.00 - 22.00, sobota 17.00-22.00, nedeľa zatvorené

 

 

V Goleme vám denne ponúknu okrem piva aj denné menu. Pivo si môžete vypiť pred podnikom. Novinkou, ktorá bude aj v predaji (už možno aj je) je pivný džem z troch druhov piva.  

 

  

 

No, pôvodne som sa zastavil "na jedno" a netradične na Golem tmavý 13°, (tú deviatku si aj dnes zaslúži) nakoniec z toho bola "trikolóra", Shemesh 12°  (8/10) a Golem svetlý 12° (7, 3, 3, 16, 2, 2.5, 6.5) 40 - 80 - 8.0/10 Neodpustil som si ochutnať ich povestný nakladaný hermelín, tradične bol fajn, páči sa mi, že aj po rokoch chuťovo je vyrovnaný (4.5/5).

 

 

 

Camelot - Camelot pilsner pub & medieval restaurant, Kováčska 19

Pondelok - nedeľa 15.00 - 21.00

 

 

Podnik ponúka prekryté, otvorené posedenie pre približne 20 hostí, deky, ohrievače. Funguje donáška jedál z dennej ponuky, ale aj jedálneho lístka, so sebou vám do fliaš načapujú tankový Pilsner Urquell.

 

Klasika, ktorá v Camelote nesklame - tankový Pilsner Urquell s špičkovej kvalite.

 

Dobré časy - Košický pivný dom, Čajkovského 4

Pondelok - nedeľa 16.00 - 22.00

 

 

V Dobrých časoch si svoje obľúbené pivo môžete vypiť v podstate na dvoch miestach, v dolnom priestore pod reklamnými slnečníkmi, resp. na terase, ktorá momentálne je rozdelená do pomyselných dvoch častí,  klasicky zateplenej aj v minulosti a v druhej pribudol stan, ale dá sa sedieť aj pod "holým" nebom. V ponuke je 22 čapovaných pív, pivá si po objednávke môžete nechať doniesť v rámci Košíc. Bol piatok a bolo "narvané" , tak som si vlastne nemal ani kde sadnúť, ostala mi vrchná terasa s celkom fajn výhľadom. 

 

 

Tu som si dal len jedno pivo, Buntavar/Wardrobe Beer Manufactory - RIS , k tomu len toľko, hmm, bolo načapované vo nevhodnom pohári (to, že na ňom bol blend Svijany ma až tak netrápil), ale hlavne veľmi podchladené (8°C) a čapované len v objeme 0.5 litra (tretinka je ideál, viac ako 0.4 litra je vulgarizmus a útok na toto pivo!), toto si pivo v štýle Russian Imperial Stout nezaslúži, už len z dôvodu, že Slovenská pivovarnícka akadémia mu udelila ocenenie Pivo roka 2013!

 

Ohnisko - OhniskO Fire Dining & Brew Bar, Gorkého 9

Pondelok - sobota 11.30 - 22.00

Druhé sobotné kotlíkovanie 21. 11. 2020

 

 

Keďže v sobotu fest prituhlo, našli sme si miesto v stane, veľmi tesne pri plynových ohrievačoch, čo sa ukázalo ako dobrý ťah :). Tentokrát ma oslovila ponuka halászlé, ktoré je jednou z topiek jedál, kdekoľvek som, neváham a objednám si ho. Za tie roky som ich skonzumoval na stovky :), veď ,mám na to vek :), nie len u nás, ale aj po celom Maďarsku.    

 

 

Dnes som okúsil menšiu porciu Halászlé (0.25l, 6€, mäso zo sumčeka, ikry a mlieč z kapra a vývar z úhora s kyslou smotanou, erös pistom a chlebom), hmm, podľa mojich kritérií bolo to priemerné halászlé, áno zjedol som ho, ale druhú porciu by som si neobjednal, prečo?, nuž prekážala mi kyslosť spôsobená pravdepodobne paradajkami (octom?, vínom?) a "komerčný" Pista patrí do priemerných reštaurácií a nie do Ohniska o ktorom mám veľmi vysokú mienku, takže tiedo dve veci im nemôžem prepáčiť, možno aj ten obyčajný chlieb zo supermarketu (veď si vedia a pečú svoj vlastný). Pri všetkej úcte k pánovi kuchárovi, dnes len 3/5.

  

 

Ako druhé jedlo som skúsil Lokša duo (loaded lokše z grilu, duo sa skladalo z lokše s jahňacím z udiarne a kyslou kapustou na karamele a lokšou s bryndzou , restovanou cibuľkou a slaninou z mangalice), príjemná kombinácia uhladeného jahňacieho a pikantnejšej bryndze, vláčna zemiaková lokša ... všetko sa pekne dopĺňalo, na tomto som si pochutil (5/5), neutralizovať som sa to rozhodol pšeničným nealkoholickým Erdinger (klasický by bodol viac, ale ak ste motorizovaný, neriskujte!), fajn kombinácia.

 

Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.) a vždy v rámci štýlu, požadovaných parametrov.

 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále