Malý košický beer trip 2 / 2019, trošku inak
Dnes to bolo trochu inak, prvotne som mal v pláne navštíviť pre mňa "nové" podniky, koštnúť niektoré pivné novinky, dať referencie. Ale po prvej a druhej skúsenosti s pivom v dvoch rôzných podnikoch som to zúžil na popis nedostatkv, resp. pozitív. Veľkým sklamaním, aj keď na pohľad to tak nevyzeralo, bolo pivo Rozmarná 12 z "edície Voľba sládkov", technologicky tento svetlý ležiak (chmelený čerstvým chmeľom) bol iste v poriadku, problém vidím v zlom ošetrení piva, už vo vôni sa objavili znaky po zatuchlej handre, zatuchnutom starom pečive, kartóne, nasládla aróma, ale aj v chuti, má pôvod v silnej oxidácii, starobe piva. Zo zbežného pohľadu okolia som mal z osadenstva jediný toto pivo. Tak ako som sa vyššie zmienil, podľa mňa na vine nie je samotné pivo, lež obsluha a jej starostlivosť o pivo (v tomto prípade pre obsluhu 0/5).
Rozmarná 12 tentoraz za to, že som odpil len dva dúšky nemôže (aj keď fotečka je pekná, že?) ...
... ale tak isto zle dopadla aj IPA, na ktorú som sa tešil. Konkrétne Reenactor IPA 14° od homebrewerskej spolupráce dvoch Kešov Sídliskový Pivovar & Fólkvang Brewery Škoda, obdobne dopadla ako Rozmarná 12, len dva dúšky, neprinútil som sa ju ďalej piť, veď jej teplota pri podávaní bola presne v hodnote plato! Znovu zlyhala obsluha,... a to som sa na to pivko tešil, keďže pánov poznám a už som okúsil ich doma varené pivká. V Košiciach túto ipu čapujú na troch miestach, tak páni pritlačte na obsluhu, nech vám nekazia meno! (aj keď až na moje upozornenie, predsa došlo k riešeniu problému, vraj nemali zapojenú fľašu s tlačným plynom,... veríte tomu?, takže aspoň mali snahu riešiť problém, aj, keď bol celkom inde, obsluha 1/5)
No, začalo to zle, pokračovalo ešte horšie, ... ale,... predsa len svitlo na lepšie, kde?, v KAVIARNI!!!, áno v kaviarni kde som sa náhodne pristavil pri pútači na "Kláštorné pivo"... aj keď len vo fľaši, predsa len v ponuke mali Haštal 12° (svetlý ležiak) a Milo 10° (polotmavé výčapné pivo) z pivovaru Klášterní pivovar Želiv. Vybral som si pre istotu Milo 10°, a volil som správne, na polotmavú desiatku malo príjemne plné telo, jemná chmeľovo pikantná aróma, decentne horkasté s jemným karamelovým pozadím, dobre piteľné, osviežujúce. Ideálna teplota podávania 8°C (na tieto dusné horúčavy). Obsluha v tejto kaviarni predčila svojou ochotou, vystupovaním dve predchádzajúce (v podnikoch, ktorým z nosných produktov predaja je pivo!). Dokonca mala záujem ako mi chutilo. Takže za mňa dnes 5/5.
Milo prekvapený z Milo-a som zašiel na jedného kyseláča, tentoraz Zichovec Sour Mango Malina, mierne nadpriemerný kyseláč s malinovou vôňou a chuťou, bez chýb, ktorému však chýba taká mliečna kyselinka, iste kyslosť je jasná, výraznejšia, ale taká "citrodeková". Keďže dnes ani tak nehodnotím pivká, skôr ich spôsob podávania obsluhou, tak tu tiež spokojnosť, teplota podávaného piva 8°C, čo bolo príjemné, osviežujúce, pozorná a pripravená obsluha na otázky, takže 5/5.
Nakoľko mi ešte ostalo viac ako pol hodiny času čakania na taxík, zamieril som si to na prieskum do podniku, ktorý som "zradil" :), z ponuky som si dal znovu kyseláč, a znovu od Zichovca, tentoraz Sour Passion Fruit, fajn pitelné, osviežujúce, ovocno-kyslasté, ale znovu tak prázdne kyslasté, áno je to fajn kyseláč, ale bez tej mliečnej kyslosti, ktorá mi tam chýba (možno nie len mne), teplota podávania v norme 9°C, obsluha priateľská, s nadhľadom a svojským humorom, parádne zakončený pivný trip, aj keď na začiatku tripu to vyzeralo hrozivo katastrofálne, ... ešteže existujú pevné stálice a postupne sa pridávajú ďalšie. Aby som neukrátil punkový staff (aj keď na pochvalu kašlú) tak aj dnes 5/5.
Len pre doplnenie, podniky v poradí Central Pub, DisArt bar, Kaviareň Veritas, Žil Verne (new) a Pokhoi.