Prvý horský domáci Pivovar Vŕšky

Pivo Vŕšky sa rodí a zreje v Terchovej od júna roku 2012 priamo pod dohľadom skúseného sládka.
Myšlienka variť pivo práve tu vznikla z umiestnenia rezortu v prírode a hlavného motta: rezort inšpirovaný prírodou a zároveň z osobného zanietenia samotného majiteľa rezortu. Pri varení piva sa využíva horská voda Malej Fatry a domáce kvasinkové pivo je vyrábané bez pridania konzervačných látok.
Umiestnením Pivovaru Vŕšky by sme tiež radi zatraktívnili samotný rezort a krásnu oblasť Slovenska, v ktorej sa nachádza, ponúkli hosťom Rezortu Drevenice Terchová a majiteľom apartmánov v rezorte niečo domáce, mimoriadne. Snahou je zabezpečiť kvalitné domáce pivo, ktorého technologický proces môžeme sami kontrolovať.
Špičková česká technológia minipivovaru, je na Slovensku ojedinelá a zaručuje technologický proces na vysokej úrovni. Spolu s technológiou dotvára pivko výrazná osobnosť jedného z najstarších sládkov na Slovensku, pán František, rodák z Moravy. Výrobe piva sa majster sládek venuje celý život a svoje skúsenosti nielen zo Slovenska, ale aj zo známych zahraničných pivovarov, využiva pri varení nášho Piva Vŕšky, takže prístup k vareniu piva je v Pivovare Vŕšky naozaj osobný, Pivovar Vŕšky ponúka pivo kvasinkové, nepasterizované, tým pádom stále živé, s vyšším obsahom vitamínov skupiny B, Na rozdiel od veľkých pivovarov flexibilnejšie zareagujeme na požiadavky našich hostí a poprípade uvaríme pivo na želanie.
Pivo Vŕšky sa varí tradičným českým spôsobom - na dva rmuty - pričom sládek strávi varením 10hl aj s prípravou asi 14 hodín. Na dobre uležané pivko si treba aj náležite počkať, pivo zreje v tankoch ďalších 10-15 dní a potom leží ešte ďalších 10-15dní. Pritom je potrebné ho každý deň ochutnať, sledovať teplotu a tlak v nádobách a správne rozhodnúť, kedy je čas na sudovanie. Správne načapovať kvasinkové pivo sa treba tiež naučiť, pretože jeho penivosť je vyššia, ale potom tá radosť z krásnej krémovej čiapočky!
A prečo doporučuje sládek František práve pivko z Prvého horského Pivovaru Vŕšky?
Keďže je to chlap na mieste a rád sa s vami o jeho srdcovke porozpráva, vždy má pre všetko vysvetlenie, tu je jeho odpoveď:
"Naše Pivko Vŕšky je kvasinkové, živé, obsahuje veľa vitamínu B, takého potrebného pre život, a ako sa hovorí, správny chlap sa prejaví pri druhom-treťom pivku, takže je určite v primeranom množstve vhodné pre potešenie, ako dám, tak aj pánov...".
Momentálne ponúkame jantárové pivo bavorského typu, dobrých 11st., s obsahom alkoholu 4-5 %. Časom uvažujeme o ďalších žiadaných pivách svetlého aj tmavého typu.
Prvý horský Pivovar Vŕšky zviditeľní na mape Slovenska ešte viac oblasť Terchovej, Malej Fatry ako atraktívneho domáceho turistického cieľa, so stále zachovalou prírodou. Zároveň bude domáce pivko Vŕšky sviežim doplnkom hostí Rezortu Drevenice Terchová a majiteľov apartmánov v rezorte.
Viac o domácom nepasterizovanom Pive Vŕšky sa dozviete priamo v Pivovare Vŕšky v Rezorte Drevenice Terchová, kde je možné si so sládkom dohodnúť aj prehliadku minipivovaru s degustáciou – www.dreveniceterchova.sk .
Pivo Vŕšky nájdete tiež v týchto prevádzkach GASTROFUN: STREET LIFE v Žiline, Cafe Panelák v Žiline.