Pilsner Urquell oslavuje svoje 165. narodeniny
http://www.kamnapivo.sk/webtron/pilsner-urquell-oslavuje-svoje-narodeniny.html
4. október 2007, 18:30
Michal WagnerPodľa historických dokumentov presne 5. októbra 1842 ochutnali predstavitelia mesta Plzeň po prvýkrát nové pivo zo svojho mestského pivovaru. Vtedy ešte netušili, že ich zlatý poklad dá svetu nový typ piva – dnes už klasický ležiak plzenského typu.
Na svete sú tisíce pív, ktoré nesú na svojom obale názov pils alebo pilsner. Označujú sa ním svetlé, spodne kvasené, číre, dobre chmelené pivá, ktoré dozrievajú „ležaním“ v tankoch alebo sudoch. Všetky tieto pivá sú odvodené od jedinej receptúry, ktorej výsledok uzrel svetlo sveta práve pred 165 rokmi. Dnes je originál celosvetovo známy ako Pilsner Urquell.
„Nech sa pozeráme na Pilsner Urquell z pohľadu obchodu, výroby, predaja či marketingu, je to výnimočné pivo,“ hovorí Stanislav Hamara, manažér závodu, Pivovary Topvar, a.s. „Pilsner Urquell je pre klasické ležiaky vzorom, ku ktorému sa iné pivá prirovnávajú. Pre nás v spoločnosti Pivovary Topvar je Pilsner Urquell referenčnou značkou, vlajkovou loďou, ktorá vzbudzuje rešpekt po celom svete. Sme radi, že ju môžeme na slovenskom trhu ponúkať ako pivo, s ktorým sme jedna rodina.“
Receptúra
Receptúru plzenského ležiaku má na svedomí sládek Josef Groll, ktorý prišiel do Západných Čiech z bavorského Vilshofenu. Grollovi, vtedy ani nie tridsaťročnému experimentátorovi s dosť svojráznou povahou, sa podaril zázrak: zlatý, iskrivý a mimoriadne lahodný mok bol podľa legendy omnoho chutnejší, než sám očakával. Prvý plzenský ležiak bol úplne odlišný od ostatných pív. V tom čase svet poznal len tmavé a zakalené pivá. Žiarivá priezračnosť šokovala v tom najlepšom slova zmysle. Najmä, keď mešťania ochutnali tento unikátny zázrak. Už tri roky po spustení pivovaru sa plzenské pivo čapovalo v 35 pohostinstvách v Prahe. Pivo z Plzne sa udomácňovalo vo Viedni, Paríži, cestovalo dokonca za oceán do USA.
Z malého Meštianskeho pivovaru sa postupne zrodila pivovarnícka firma, ktorá patrila na konci 19. storočia k najväčším výrobcom piva v Európe. Na prelome storočí vychádzal vždy ráno špeciálny vlak do cisárskej Viedne s čerstvým pivom. Pivovar v tom čase vlastnil vyše 250 vlastných chladiarenských vozov.
Pivovar patril medzi priekopníkov elektrifikácie, už v osemdesiatych rokoch 19. storočia spolupracoval s českým vynálezcom Františkom Křižíkom, vynálezcom oblúkovej lampy. Vo svojom vozovom parku mal niekoľko v tom čase najrýchlejších lokomotív z plzenských Škodových závodov. O nové technológie (napríklad prvý veľkokapacitný výrobník ľadu) sa starala aj ďalšia z popredných firiem Kolben a Daněk. V pivovare bol prvý priemyselný parný stroj i prvý telefón v Plzni. V roku 1913 presiahla výrobná kapacita pivovaru v Plzni 1 mil. hl piva, čo zaradilo pivovar na prvé miesto v Európe! Už nasledujúci rok sa však na starom kontinente rozhorel zničujúci požiar vojny, ktorý nepriaznivo ovplyvnil aj výrobu piva. Našťastie, ľudia, ktorí v Plzni pivo varili a varia, dávajú svojmu zlatému moku do útrob nielen slad a chmeľ, ale najmä kus poctivej práce a nepochybne aj srdce. Inak by Pilsner Urquell neprežil ťažké 20. storočie poznamenané vojnovými konfliktmi či rokmi socialistickej ekonomiky. Pilsner Urquell zostal aj počas tých čias jedným z mála českých produktov, ktorý bol schopný konkurovať aj v medzinárodnom meradle.
Klasika sa nemení
Obnova pivovaru po roku 1989 sa zamerala na skvalitnenie najmä tých častí výroby, ktoré boli z pohľadu moderného pivovarníctva už morálne zastarané. Napriek zaujatiu modernými technológiami sa však to najdôležitejšie od dôb prvého sládka Josefa Grolla nezmenilo – samotná receptúra výroby piva. Pri výrobe piva Pilsner Urquell sa používa zložitejší výrobný proces, ako pri iných pivách. Technológia trojitého rmutovacieho procesu s priamym ohrievaním je pomalá a zložitá metóda, ktorá spolu so spodným kvasením dodáva plzenskému pokladu osobitú chuť a vôňu. Nepochybne má svoj vplyv aj kvalitný jačmenný slad, ktorý sa pripravuje priamo v sladovni pivovaru a špecifickú chmeľovú príchuť pivu dodáva žatecký chmeľ. V pivniciach pivovaru sa navyše zachováva aj pôvodná technológia zrenia piva v dubových sudoch.
Zlato v srdci
Počet ocenení a zlatých medailí, ktorými sa Pilsner Urquell môže pochváliť, je nespočítateľný. Hamburg 1863, Paríž 1876, Viedeň 1890, Brusel, Amsterdam a dalo by sa pokračovať. V roku 1998 sa Pilsner Urquell stal na pivných majstrovstvách sveta v Chicagu Svetovým šampiónom pív. Ale najdôležitejším ocenením tohto skvelého piva je fakt, že výrobná kapacita pivovaru v Plzni je na svojom maxime. Pilsner Urquell sa teší priazni spotrebiteľov a môžete si ho vychutnať v Tokiu či New Yorku, stále rovnako kvalitný a obdivuhodne svieži.
Pilsner Urquell sa stal vlajkovou loďou druhej najväčšej svetovej pivovarníckej spoločnosti SABMiller. Po 165 rokoch od svojho zrodenia je kráľ medzi pivami jednou z najprestížnejších značiek, aké vôbec na trhu s pivom jestvujú.
Medzníky Pilsner Urquell
1839 – Na žiadosť mešťanov sa začína so stavbou Měšťanského pivovaru v Plzni
1842 – 5. októbra sa ochutnáva prvá várka piva, ktorú navaril bavorský sládek Josef Groll
1845 – zásluhou furmana a hostinského Martina Salzmanna sa pivo z Měšťanského pivovaru dodáva do najlepších podnikov v Prahe
1853 – plzeňské pivo sa objavuje v Mariánskych Lázňach, Karlových Varoch a Tepliciach, kde sa s ním zoznamujú aj zahraniční hostia.
1859 – Měšťanský pivovar si registruje ochrannú známku "Pilsner Bier".
1874 – prvý export do USA
1892 – pri príležitosti 50. výročia založenia pivovaru je postavená Jubilejná brána (dnes hlavná „historická“ brána – symbol pivovaru, firmy i značky Pilsner Urquell).
1913 – po prvý krát dosahuje výroba viac než 1 milión hl. piva. V tom čase je najväčším pivovarom v Európe
1914 - 1918 - počas vojny pivovar vyrába sódu a umelé pivo Pivolín.
1933 – po prevzatí pivovarov První plzeňský akciový pivovar, a.s. (Gambrinus) a Český plzeňský pivovar, a.s. (Světovar) vzniká koncern Měšťanský pivovar, najväčší vo vtedajšej medzivojnovej ČSR.
1939 – 1945 - počas vojny smeroval export temer výhradne do Nemecka, 1945 – v rámci spojeneckého náletu na ciele v Plzni dopadlo do priestorov Měšťanského pivovaru 111 bômb, ktoré zničili pivnice, varne, spilky a ďalšie budovy pivovaru.
1947 – vzniká národný podnik Plzeňské pivovary.
1964 – spolu s Budějovickým Budvarom je Plzeňský Prazdroj jediným tzv. „exportným“ pivom z českých pivovarov.
1994 – prebehla privatizácia a vznikla spoločnosť Plzeňský Prazdroj, a.s.
1999 – Plzeňský Prazdroj, a.s. sa stáva súčasťou svetovej pivovarníckej skupiny South African Breweries (SAB). Pilsner Urquell sa stáva medzinárodnou vlajkovou loďou globálneho portfólia značiek SAB.
2002 – Väčšinový akcionár Plzeňského Prazdroja, spoločnosť SAB, získava druhú najväčšiu americkú pivovarnícku firmu Miller Brewing Company – vzniká SABMiller, druhá najväčšia spoločnosť na svete čo do objemu výroby piva. Pilsner Urquell je vlajkovou loďou portfólia SABMiller a výrazne sa sa zlepšuje pozícia Pilsner Urquell v USA.
2004 – do prevádzky je uvedená nová varňa Pilsner Urquell.
2006 – nový dizajn fliaš a plechoviek Pilsner Urquell, uvedenie do prevádzky novej stáčacej haly s novou supermodernou fľaškovacou linkou
2007 – nové cylindro-kónické tanky umožnili zvýšiť kapacitu plzenského pivovaru až na 6 miliónov hl. piva ročne
Na svete sú tisíce pív, ktoré nesú na svojom obale názov pils alebo pilsner. Označujú sa ním svetlé, spodne kvasené, číre, dobre chmelené pivá, ktoré dozrievajú „ležaním“ v tankoch alebo sudoch. Všetky tieto pivá sú odvodené od jedinej receptúry, ktorej výsledok uzrel svetlo sveta práve pred 165 rokmi. Dnes je originál celosvetovo známy ako Pilsner Urquell.
„Nech sa pozeráme na Pilsner Urquell z pohľadu obchodu, výroby, predaja či marketingu, je to výnimočné pivo,“ hovorí Stanislav Hamara, manažér závodu, Pivovary Topvar, a.s. „Pilsner Urquell je pre klasické ležiaky vzorom, ku ktorému sa iné pivá prirovnávajú. Pre nás v spoločnosti Pivovary Topvar je Pilsner Urquell referenčnou značkou, vlajkovou loďou, ktorá vzbudzuje rešpekt po celom svete. Sme radi, že ju môžeme na slovenskom trhu ponúkať ako pivo, s ktorým sme jedna rodina.“
Receptúra
Receptúru plzenského ležiaku má na svedomí sládek Josef Groll, ktorý prišiel do Západných Čiech z bavorského Vilshofenu. Grollovi, vtedy ani nie tridsaťročnému experimentátorovi s dosť svojráznou povahou, sa podaril zázrak: zlatý, iskrivý a mimoriadne lahodný mok bol podľa legendy omnoho chutnejší, než sám očakával. Prvý plzenský ležiak bol úplne odlišný od ostatných pív. V tom čase svet poznal len tmavé a zakalené pivá. Žiarivá priezračnosť šokovala v tom najlepšom slova zmysle. Najmä, keď mešťania ochutnali tento unikátny zázrak. Už tri roky po spustení pivovaru sa plzenské pivo čapovalo v 35 pohostinstvách v Prahe. Pivo z Plzne sa udomácňovalo vo Viedni, Paríži, cestovalo dokonca za oceán do USA.
Z malého Meštianskeho pivovaru sa postupne zrodila pivovarnícka firma, ktorá patrila na konci 19. storočia k najväčším výrobcom piva v Európe. Na prelome storočí vychádzal vždy ráno špeciálny vlak do cisárskej Viedne s čerstvým pivom. Pivovar v tom čase vlastnil vyše 250 vlastných chladiarenských vozov.
Pivovar patril medzi priekopníkov elektrifikácie, už v osemdesiatych rokoch 19. storočia spolupracoval s českým vynálezcom Františkom Křižíkom, vynálezcom oblúkovej lampy. Vo svojom vozovom parku mal niekoľko v tom čase najrýchlejších lokomotív z plzenských Škodových závodov. O nové technológie (napríklad prvý veľkokapacitný výrobník ľadu) sa starala aj ďalšia z popredných firiem Kolben a Daněk. V pivovare bol prvý priemyselný parný stroj i prvý telefón v Plzni. V roku 1913 presiahla výrobná kapacita pivovaru v Plzni 1 mil. hl piva, čo zaradilo pivovar na prvé miesto v Európe! Už nasledujúci rok sa však na starom kontinente rozhorel zničujúci požiar vojny, ktorý nepriaznivo ovplyvnil aj výrobu piva. Našťastie, ľudia, ktorí v Plzni pivo varili a varia, dávajú svojmu zlatému moku do útrob nielen slad a chmeľ, ale najmä kus poctivej práce a nepochybne aj srdce. Inak by Pilsner Urquell neprežil ťažké 20. storočie poznamenané vojnovými konfliktmi či rokmi socialistickej ekonomiky. Pilsner Urquell zostal aj počas tých čias jedným z mála českých produktov, ktorý bol schopný konkurovať aj v medzinárodnom meradle.
Klasika sa nemení
Obnova pivovaru po roku 1989 sa zamerala na skvalitnenie najmä tých častí výroby, ktoré boli z pohľadu moderného pivovarníctva už morálne zastarané. Napriek zaujatiu modernými technológiami sa však to najdôležitejšie od dôb prvého sládka Josefa Grolla nezmenilo – samotná receptúra výroby piva. Pri výrobe piva Pilsner Urquell sa používa zložitejší výrobný proces, ako pri iných pivách. Technológia trojitého rmutovacieho procesu s priamym ohrievaním je pomalá a zložitá metóda, ktorá spolu so spodným kvasením dodáva plzenskému pokladu osobitú chuť a vôňu. Nepochybne má svoj vplyv aj kvalitný jačmenný slad, ktorý sa pripravuje priamo v sladovni pivovaru a špecifickú chmeľovú príchuť pivu dodáva žatecký chmeľ. V pivniciach pivovaru sa navyše zachováva aj pôvodná technológia zrenia piva v dubových sudoch.
Zlato v srdci
Počet ocenení a zlatých medailí, ktorými sa Pilsner Urquell môže pochváliť, je nespočítateľný. Hamburg 1863, Paríž 1876, Viedeň 1890, Brusel, Amsterdam a dalo by sa pokračovať. V roku 1998 sa Pilsner Urquell stal na pivných majstrovstvách sveta v Chicagu Svetovým šampiónom pív. Ale najdôležitejším ocenením tohto skvelého piva je fakt, že výrobná kapacita pivovaru v Plzni je na svojom maxime. Pilsner Urquell sa teší priazni spotrebiteľov a môžete si ho vychutnať v Tokiu či New Yorku, stále rovnako kvalitný a obdivuhodne svieži.
Pilsner Urquell sa stal vlajkovou loďou druhej najväčšej svetovej pivovarníckej spoločnosti SABMiller. Po 165 rokoch od svojho zrodenia je kráľ medzi pivami jednou z najprestížnejších značiek, aké vôbec na trhu s pivom jestvujú.
Medzníky Pilsner Urquell
1839 – Na žiadosť mešťanov sa začína so stavbou Měšťanského pivovaru v Plzni
1842 – 5. októbra sa ochutnáva prvá várka piva, ktorú navaril bavorský sládek Josef Groll
1845 – zásluhou furmana a hostinského Martina Salzmanna sa pivo z Měšťanského pivovaru dodáva do najlepších podnikov v Prahe
1853 – plzeňské pivo sa objavuje v Mariánskych Lázňach, Karlových Varoch a Tepliciach, kde sa s ním zoznamujú aj zahraniční hostia.
1859 – Měšťanský pivovar si registruje ochrannú známku "Pilsner Bier".
1874 – prvý export do USA
1892 – pri príležitosti 50. výročia založenia pivovaru je postavená Jubilejná brána (dnes hlavná „historická“ brána – symbol pivovaru, firmy i značky Pilsner Urquell).
1913 – po prvý krát dosahuje výroba viac než 1 milión hl. piva. V tom čase je najväčším pivovarom v Európe
1914 - 1918 - počas vojny pivovar vyrába sódu a umelé pivo Pivolín.
1933 – po prevzatí pivovarov První plzeňský akciový pivovar, a.s. (Gambrinus) a Český plzeňský pivovar, a.s. (Světovar) vzniká koncern Měšťanský pivovar, najväčší vo vtedajšej medzivojnovej ČSR.
1939 – 1945 - počas vojny smeroval export temer výhradne do Nemecka, 1945 – v rámci spojeneckého náletu na ciele v Plzni dopadlo do priestorov Měšťanského pivovaru 111 bômb, ktoré zničili pivnice, varne, spilky a ďalšie budovy pivovaru.
1947 – vzniká národný podnik Plzeňské pivovary.
1964 – spolu s Budějovickým Budvarom je Plzeňský Prazdroj jediným tzv. „exportným“ pivom z českých pivovarov.
1994 – prebehla privatizácia a vznikla spoločnosť Plzeňský Prazdroj, a.s.
1999 – Plzeňský Prazdroj, a.s. sa stáva súčasťou svetovej pivovarníckej skupiny South African Breweries (SAB). Pilsner Urquell sa stáva medzinárodnou vlajkovou loďou globálneho portfólia značiek SAB.
2002 – Väčšinový akcionár Plzeňského Prazdroja, spoločnosť SAB, získava druhú najväčšiu americkú pivovarnícku firmu Miller Brewing Company – vzniká SABMiller, druhá najväčšia spoločnosť na svete čo do objemu výroby piva. Pilsner Urquell je vlajkovou loďou portfólia SABMiller a výrazne sa sa zlepšuje pozícia Pilsner Urquell v USA.
2004 – do prevádzky je uvedená nová varňa Pilsner Urquell.
2006 – nový dizajn fliaš a plechoviek Pilsner Urquell, uvedenie do prevádzky novej stáčacej haly s novou supermodernou fľaškovacou linkou
2007 – nové cylindro-kónické tanky umožnili zvýšiť kapacitu plzenského pivovaru až na 6 miliónov hl. piva ročne
4.10.2007 18:30 | Michal Wagner
[Zdroj: Pivovary Topvar]