Účinky piva na organizmus (časť II.)
Druhy piva:
Pilsener znamená celosvetové označenie svetlého spodne kvaseného piva, ktoré sa varilo v Plzni od r. 1842 a vďaka rozmachu používania skla sa rozšírilo, a je obľúbenejšie ako tmavé pivo. Medzi jednotlivými pivami sú veľké rozdiely, nielen v chuti ale i v účinkoch. Sú pivá ideálne pre horúce dni na zahasenie smädu a ochladenie, ako i pivá, ktoré v zime zahrievajú. Chuť piva určuje druh použitého jačmeňa, kvalita vody, druh chmelu a kvasníc. Dôležité je delenie piva podľa kyslosti, výhodnejšie sú tzv. alkalické pivá, ktoré majú priaznivé účinky i pri vredovej chorobe (účinok na Helicobacter pylori). Pivo má byť vyrábané z čistých a kvalitných surovín a jeho zloženie má byť na etikete presne uvedené. Je škoda, že tradičné postupy výroby piva, ktoré boli na Slovensku “zakonzervované” - otvorené kvasné nádrže a dubové sudy – ustúpili moderným veľkokapacitným nádržiam z nehrdzavejúcej ocele.
Odporúčania:
Kedy, ako piť pivo a v akom množstve? Najlepšie vtedy, ak je prítomný prirodzený pocit smädu, pretože mladý a zdravý organizmus si najlepšie reguluje potrebu príjmu tekutín, v starobe je pocit smädu znížený. Odporúča sa denný príjem 2-3 litre tekutín, čo je dôležité najmä po športovaní a v horúčavách. Pivo je vhodné použiť najmä pred jedlom, kedy zlepšuje chuť do jedla a trávenie. Použitie po jedle môže viesť k určitým tráviacim problémom, pretože tekutina prechádza cez tráviaci trakt rýchlejšie a pevná potrava môže tento prechod spomaľovať. Vhodné je súčasné požitie slaných potravín (pivný syr a pod). Neodporúča sa piť väčšie množstvo piva tesne (menej ako 3 hodiny) pred spánkom, pretože alkohol narušuje architektúru spánku (striedanie jednotlivých fáz) a okrem toho zaťažuje obličky, ktorých činnosť vrcholí okolo tretej hodiny nad ránom. Ideálne je tiež pomalé a mierne požitie piva po predchádzajúcom excese v pití alkoholu, kedy tento nápoj pomáha obnoviť nočný rozvrat vodného a minerálneho hospodárstva, a zlepší i vlastnosti krvi. Odporúčaná maximálna denná dávka je 0,5 l pre ženy a 1 liter pre mužov, len u telesne pracujúcich môže byť dávka vyššia – ale tieto údaje sú individuálne. I tu platí známe: čo je pre jedného liek, je pre iného jed. V každom prípade pivo je potrebné popíjať pomaly v malých dúškoch, podobne ako ostané potraviny. Neodporúča sa najmä kombinácia piva s destilátmi.
Nežiadúce účinky piva:
Pivo ako i iné druhý alkoholu podporujú chuť do jedla, častý výsledok je potom tzv “pivný mozoľ” ktorý, ako sa predpokladá, nie je z piva samotného ale z následného vyjedania chladničky. Zanedbávanie potravy pri pití piva môže spôsobiť deficit sodíka (únavnosť, bolesti hlavy, závraty až poruchy vedomia), ďalej deficit magnézia (zvýšená nervosvalová dráždivosť a kŕče). Výhradné pitie len piva na úkor ostatnej potravy môže spôsobiť nedostatočný prísun látok dôležitých pre pečeň a nervový systém s následnou cirhózou pečene a postihnutím nervového systému. Známy je prípad obyvateľa Mníchova, ktorý si pivo dodával vodovodnou sieťou z pivovaru do vlastného bytu a následkom bolo jeho obrovské tzv “mníchovské srdce”. Denná konzumácia toho istého druhu alkoholu môže u predisponovaných jedincov vyvolať závislosť nielen na alkohole obsiahnutom v pive, ale ako ukázali pokusy na myšiach, i na iných látkach v pive obsiahnutých.
V každom prípade pivo by nemali požívať ľudia s vysokým krvným tlakom a epileptici – už vypitie jedného piva môže spôsobiť epileptický záchvat. Pre šoférov je dôležité vedieť, že alkohol z jedného piva organizmus eliminuje v priebehu 2-3 hodín, čo je však individuálne, k dispozícii sú dnes však už chuťovo lahodné nealkoholické pivá slovenskej výroby.