Tri silvestrovské koktejly...
Pre ortodoxných pivárov to asi nebude žiadne terno,
ale na Silvestra sa možno prekonajú
a skúsia jeden z troch pivných koktejlov,
štvrtý im pomôže vstúpiť do nového roka :).
Na najjednoduchší pivný koktejl -
Black velvet
potrebujeme jeden diel schladeného piva Guinness a jeden diel schladeného brut sektu.
Postup, diel Guinnessu pomaly nalejeme do vychladeného pohára a necháme, aby pena trochu opadla. Sekt opatrne nalejeme po lyžičke tak, aby pokiaľ možno ostal nad pivom. A je hotovo!
Pokiaľ sa vám podarí nezmiešať obe ingrediencie spolu, ste pán barman! :)
Druhý je verziou pivného kokteilu "Bananenweizen" s názvom po použitých surovinách.
Česko-ruský banán
Na tento koktejl potrebujeme do 0,5l pohára 2,5dcl pšeničného piva (napr. v štýle Hefe weizenbier) v tomto prípade Baltika No. 8 Wheat, 1dcl banánového nektáru (20 - 25% ovocný podiel) a cca 1,5 dcl svetlého ležiaku v tomto prípade Pilsner Urquell.
Postup, do vychladeného pohára pozorne nalejeme pšeničné pivo, pridáme banánový nektár a doplníme do plna svetlým ležiakom.
Tretím koktejlom, ktorým si môžete spríjemniť Silvestra je varianta známeho koktejlu "Snakebite", ten bol spopularizovaný vo Veľkej Británii v roku 1980, obsahoval pivo Guinness, suchý cider a sirup z čierných ríbezlí.
Ponúkam vám slovenskú verziu, namiesto stoutu použijeme napr. tmavý Brokát 13° z Kalteneckeru. Skúsil som aj originál, ale naša slovenská verzia mi chutila. Tu je postup:
Najskôr do vychladeného pohára nalejete cider Opre asi 0,25l, opatrne po zadnej strane lyžičky nalejeme 0,25l Brokátu a nakoniec kvapneme zopár kvapiek rýbezľového sirupu a môžete vychutnávať.
Ostatným koktejlom, takým vraj životabudičom je mix, ktorý sa objavil v roku 1988 vo filme Coctail s Tomom Cruisom, mimochodom koktejl je vo filme uvádzaný ako liek na opicu, ale...
Red Eye je taká verzia na Bloody Mary, ale jednoduchšia, potrebujeme frťana vodky, deci a pól paradajkovej šťavy/džúsu, dve a pól deci svetlého ležiaku, čajovú lyžičku citrónovej šťavy a jedno surové vajce. Postupne podľa poradia pridajte suroviny a môžete sa zotavovať, tuhším povahám doporučujem pridať zopár (aj viac) kvapiek tabasca, veľa šťastia!