V Hostinci pri schodoch majú tradičnú kuchyňu
http://www.kamnapivo.sk/webtron/v-hostinci-pri-schodoch-maju-tradicnu-kuchynu.html
27. november 2010, 11:00
bratislavskenovinyUž po prvej návšteve nám bolo jasné, že toto nie je typická bratislavská krčma, ako sa Hostinec pri schodoch prezentuje. Vstup je zo Zámockých schodov aj zo Židovskej ulice, veľké okná ponúkajú pôvabný pohľad na katedrálu a Nový most. Interiér je zariadený jednoducho – karmínovočervené steny, zlaté radiátory, vŕzgajúca lakovaná palubovka, na stenách reklamné pútače slovenského piva a čiernobiele fotografie starej Bratislavy. Vnútorný priestor je pomerne veľký, v zadnej časti je drevom obložený bar, resp. výčap. Zo sadrokartonových podhľadov visia elektrické repliky petrolejových lámp, drevené štvorcové stoly sú po obvode interiéru, aj uprostred. Mohutné kožené stoličky patria skôr do lepšej reštaurácie ako do „tradičného“ hostinca. Nielen preto nie je Hostinec pri schodoch tradičná bratislavská krčma.
Ponuka jedál je však rozhodne tradičná prešporská. Dva druhy polievok, hotové jedlá ako sviečková na smotane, hovädzí guláš, moravský vrabec alebo kurací perkelt, pivné pochúťky, regionálne jedlá ako sú halušky, strapačky a pirohy, dve jedlá z rýb, nejaké z hovädzieho mäsa a hydiny, vegetariánske jedlá a šaláty. Zaujalo nás, že z bravčového mäsa sme v jedálnom lístku našli jediné – pečené prasa, ktoré je však potrebné objednať si 24 hodín vopred.
Ochutnali sme Slepačiu polievku s rezancami (1,60 €) a Zeleninovú polievku (1,- €) z denného menu. Obe boli chutné, výhradu sme mali len k servírovaniu slepačej – dve porcie pri tom istom stole boli rozdielne – kým jedna bola horúca, druhá vlažná, kým jedna bola hustá, druhá podstatne redšia. Rozdielna kvalita toho istého jedla vyvoláva zbytočné pochybnosti. Treba povedať, že porcia zeleninovej polievky z denného menu bola podstatne menšia ako slepačej. Aj preto bola podstatne lacnejšia.
Z hotových jedál sme si pri dvoch návštevách dali Sviečkovú na smotane s domácou knedľou (4,90 €), Prešporský perkelt s haluškami (4,90 €) a Maďarský guláš s domácimi knedľami (4,90 €). Pri prvej návšteve boli knedle oschnuté, pri tej druhej sme mali na výber – parené knedle, žemľové alebo zemiakové. Ochutnali sme všetky a veru aj tá parená bola podstatne čerstvejšia ako pred dvomi dňami. Perkelt je z dolnej časti kuracieho stehna, porcie sú dosť veľké.
V ponuke rýb sú len pstruh a zubáč, ocenili sme, že tu neponúkajú „tradičnú slovenskú rybu“ – lososa. Ochutnali sme Zubáča na cesnakovom masle a bielom víne (6,90 €) so strúhaným zemiakom s cibuľkou (1,40 €). Ryba bola výborná, výhradu sme mali k strúhanému zemiaku, ktorý na účtenke deklarovali ako šťuchané zemiaky. Zemiaky síce boli postrúhané, ale pôsobili skôr ako zemiaková kaša. Zemiaky neboli zmiešané s praženou cibuľou, ako sme očakávali, tá bola len položená na zemiakovej guči.
Z dezertov sme si dali Jablkovú štrúdľu (1,90 €), ktorá bola zohrievaná tak, že nebola konzumovateľná – jablká boli doslova horúce.
Hostinec pri schodoch je podľa všetkého nastavený najmä na turistov, ktorí po Zámockých schodoch smerujú na Hrad. Práve im je určené Turistické menu (9,90 €), ktoré tvoria pálenka, nealkoholický nápoj, kapustnica, bryndzové halušky, makové šúľance. Do akej miery ich táto ponuka osloví, je otázne. Halušky s bryndzou nie sú bratislavská špecialita a spravidla si získajú len málo turistov. Napriek tomu považujeme Hostinec pri schodoch za dobrú správu nielen pre návštevníkov mesta, ale aj pre domácich. Ocenili sme tradičný sortiment jedál, ako aj primerané ceny. Určite sa sem vrátime, aby sme ochutnali aj niečo iné.
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia (bratislavskenoviny.sk) platila sama.
Ponuka jedál je však rozhodne tradičná prešporská. Dva druhy polievok, hotové jedlá ako sviečková na smotane, hovädzí guláš, moravský vrabec alebo kurací perkelt, pivné pochúťky, regionálne jedlá ako sú halušky, strapačky a pirohy, dve jedlá z rýb, nejaké z hovädzieho mäsa a hydiny, vegetariánske jedlá a šaláty. Zaujalo nás, že z bravčového mäsa sme v jedálnom lístku našli jediné – pečené prasa, ktoré je však potrebné objednať si 24 hodín vopred.
Ochutnali sme Slepačiu polievku s rezancami (1,60 €) a Zeleninovú polievku (1,- €) z denného menu. Obe boli chutné, výhradu sme mali len k servírovaniu slepačej – dve porcie pri tom istom stole boli rozdielne – kým jedna bola horúca, druhá vlažná, kým jedna bola hustá, druhá podstatne redšia. Rozdielna kvalita toho istého jedla vyvoláva zbytočné pochybnosti. Treba povedať, že porcia zeleninovej polievky z denného menu bola podstatne menšia ako slepačej. Aj preto bola podstatne lacnejšia.
Z hotových jedál sme si pri dvoch návštevách dali Sviečkovú na smotane s domácou knedľou (4,90 €), Prešporský perkelt s haluškami (4,90 €) a Maďarský guláš s domácimi knedľami (4,90 €). Pri prvej návšteve boli knedle oschnuté, pri tej druhej sme mali na výber – parené knedle, žemľové alebo zemiakové. Ochutnali sme všetky a veru aj tá parená bola podstatne čerstvejšia ako pred dvomi dňami. Perkelt je z dolnej časti kuracieho stehna, porcie sú dosť veľké.
V ponuke rýb sú len pstruh a zubáč, ocenili sme, že tu neponúkajú „tradičnú slovenskú rybu“ – lososa. Ochutnali sme Zubáča na cesnakovom masle a bielom víne (6,90 €) so strúhaným zemiakom s cibuľkou (1,40 €). Ryba bola výborná, výhradu sme mali k strúhanému zemiaku, ktorý na účtenke deklarovali ako šťuchané zemiaky. Zemiaky síce boli postrúhané, ale pôsobili skôr ako zemiaková kaša. Zemiaky neboli zmiešané s praženou cibuľou, ako sme očakávali, tá bola len položená na zemiakovej guči.
Z dezertov sme si dali Jablkovú štrúdľu (1,90 €), ktorá bola zohrievaná tak, že nebola konzumovateľná – jablká boli doslova horúce.
Hostinec pri schodoch je podľa všetkého nastavený najmä na turistov, ktorí po Zámockých schodoch smerujú na Hrad. Práve im je určené Turistické menu (9,90 €), ktoré tvoria pálenka, nealkoholický nápoj, kapustnica, bryndzové halušky, makové šúľance. Do akej miery ich táto ponuka osloví, je otázne. Halušky s bryndzou nie sú bratislavská špecialita a spravidla si získajú len málo turistov. Napriek tomu považujeme Hostinec pri schodoch za dobrú správu nielen pre návštevníkov mesta, ale aj pre domácich. Ocenili sme tradičný sortiment jedál, ako aj primerané ceny. Určite sa sem vrátime, aby sme ochutnali aj niečo iné.
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia (bratislavskenoviny.sk) platila sama.
27.11.2010 11:00 | bratislavskenoviny
[Zdroj: bratislavskenoviny.sk]