Pivo znižujúce cholesterol na americkom trhu
Pivo vyrábane patentovaným postupom vyvinutým na univerzite v Lunde, ktoré sa vyznačuje vysokým obsahom betaglukanovej vlákniny prispievajúcej k zdraviu srdca, uvádza na trh spoločnosť Beverage Marketing USA. Podľa riaditeľa spoločnosti má toto pivo veľkú nádej stať sa vzhľadom k potenciálnym zdravotným účinkom, možnému preventivnemu pôsobeniu a prítomnosti prírodných antioxidantov jedným z hlavných nutraceutických nápojov podporujúcich kardiovaskulárne zdravie.
V súčasnej dobe sa prevádzajú klinické štúdia tohto výrobku vo Švédsku. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (US FDA) pred časom schválil zdravotné tvrdenie pre výrobky bohaté na ovesné beta-glukany a ich priaznivé pôsobenie na znižovanie výdavkov rizika srdcových ochorení, pričom americký trh s potravinami je známi ako oveľa liberálnejší ako mnohé európske.
V Európe, ale producenti tohto piva už narazili na odpor reklamných úradov, pretože propagujú zdravotné účinky produktu, ktorý nie je bežne spájaný so zdravím. Výrobcovia si uvedomujú, že uvedenie nového piva na trh bude vyžadovať hľadanie vhodných partnerov, ktorý budú výrobok podporovať, a nenásilne presadzovanie nových spôsobov nahliadania na funkčné potraviny, ktoré často vyžadujú zmeny stravovacích zvyklostí a životného štýlu.