ERB - nový pivovar z Banskej Štiavnice
Slovenskú pivnú scénu obohatí ďaľší prírastok v podobe nového reštauračného pivovaru ERB, ktorý sa otvorí v krátkom čase.
Informácie o snažení pána Ing. Eduarda Radu vybudovať malý reštauračný pivovar sa šírili medzi zainteresovanými, ale aj v médiách už dlhšiu dobu. Približne o mesiac, by sa mal v Banskej Štiavnici otvoriť zrekonštruovaný Čačányho dom (národná kultúrna pamiatka, známy aj ako Zelený dom) zo 16. storočia a nový malý pivovar ERB, ktorý je jeho súčasťou.
Spoločnosť ERB - Eduard Rada Breweries, s.r.o., získala na projekt obnovy komplexu nenávratný príspevok 587 179 € z Nórskeho finančného mechanizmu.
Za náš web knp.sk som si dovolil osloviť pani Ing. Luciu Gašparovú výkonnú riaditeľku pivovaru ERB – Eduard Rada Breweries, s.r.o. a požiadal som ju o zopár odpovedí na moje otázky, ktoré vás budú iste zaujímať.
1. Kedy a prečo ste začali uvažovať, resp. realizovať myšlienku postavenia reštauračného pivovaru?
Myšlienka realizácie pivovaru malého typu skrsla v hlave majiteľovi podniku – Ing. Eduard Rada, ktorý dlhé roky pôsobil ako riaditeľ a zároveň jediný majiteľ pivovaru Vyhne pri možnosti odkúpenia historickej budovy zo 16. Storočia v centre Banskej Štiavnice, kde je história malých pivovarov takmer rovnako dlhá, ako história baníctva. Majitelia baní zvyčajne vlastnili taktiež krčmy s vlastnou výrobou piva. A keďže pivovarníctvo a taktiež Banská Štiavnica sú našej rodine blízke témy, rozhodli sme sa investovať do kompletnej rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky v centre Banskej Štiavnice – interne ho nazývame Zelený dom – ktorej výsledkom má byť sprevádzkovanie malého pivovaru s reštauráciou.
2. Ako sa bude volať nový reštauračný pivovar? (názov, adresa, prípadne kontaktná osoba, tel. čísla,...)
Pivovar, rovnako ako naše pivo nesie názov ERB. Adresa je Novozámocká 2, 969 01 Banská Štiavnica. Kontaktná osoba: Ing. Lucia Gašparová, 0915 219 421.
3. O aký typ podniku (reštaurácie) pôjde? (kapacita, typ kuchyne, klientela,...)
Projekt Erb sa zameriava na poskytnutie služieb najvyššieho štandardu návštevníkom Banskej Štiavnice, ako aj jeho obyvateľom. Kapacita reštauračných priestorov je 96 osôb, plánujeme ponúkať našim hosťou rôzne druhy pivných špecialít, od nakladaného hermelínu vlastnej výroby cez steaky až po pečené kolená a pikantné mäsá s pivnými omáčkami. Súčasťou projektu je aj plne vybavený priestor pre kultúrne akcie rôzneho druhu s kapacitou 103 osôb.
4. Otázky ohľadom pivovaru:
Môžem vedieť dodávateľa technológie?
Dodávateľom technológie je firma Kaspar Schulz z nemeckého Bambergu. Túto firmu sme si vybrali po dlhom skúmaní trhu výrobcov malých pivovarov z dôvodu 300-ročnej histórie v tejto oblasti a vysokej kvality vyrábanej technológie.
Aký je objem varne?
Objem varne: 10 hl
Aký je objem a počet ležiackých tankov?
Objem a počet ležiackych tankov: 10 x 20 hl, 2x10 hl.
Aký je predpokladaný ročný výstav ?
Predpokladaný ročný výstav: 2500 hl
Aké typy pív plánujete variť, resp. ste už uvarili?
V minulom týždni započala skúšobná výroba piva, navarených máme 20 hl 12 stupňového svetlého piva plzenského typu, plánujeme variť nasledovné: Svetlá 12, 10, tmavé pivo, weizen a údené – je to špecialita z oblasti Bambergu.
Máte už aj názvy pre pivá, ktoré budete variť?
Pivo sa bude volať ERB 12-tka, ERB Weizen, etc...
Môžem vedieť od akých dodávateľov budete odoberať základné suroviny, chmeľ, sladovnícky jačmeň, pivovarské kvasnice, ...?
Dodávatelia chmelu, kvasníc, sladu : slad: plzenský slad Levice, pšeničný: Litovel sladovňa, karamelový a mníchovský: Trnava Esperia. Chmel: chmel. Družstvo Horná Streda, kvasnice: Výskumný ústav pivovarský Praha.
Plánujete v budúcnosti predaj svojho piva aj v iných zariadeniach, resp. plánujete pivo plniť do fľiaš?
Áno, zameriavame sa aj na predaj piva do iných reštauračných zariadení, máme vybraných cca. 40 podnikov po SR, na ktoré sme kládli vysoké nároky z hľadiska poskytovaných služieb, kam chceme toto pivo dodávať, avšak len ako doplnkový sortiment, neplánujeme “obsadiť” podniky len svojim pivom a dostať sa do konkurencie s veľkokapacitnými pivovarmi, keďže my sme zameraní vyslovene na kvalitu a exkluzivitu. Disponujeme takisto plničkou fliaš, toto pivo ale chceme ponúkať len ako darčekové balenie, ktoré si budú môcť hostia zakúpiť pri návšteve nášho podniku.
Budete mať aj svoje "pivné sklo", podpivníky, pomocný propagačný materiál?
Áno, aj pivné sklo budeme mať s našim logom, ktoré sa v prípade záujmu budú dať u nás zakúpiť, takisto aj podpivníky, odznaky a iné propagačné materiály.
Máte, alebo plánujete mať aj vlastné logo pivovaru?
Logo máme.
Môžem vedieť meno pána sládka, resp. osoby, ktorá varí u vás pivo, resp. meno zodpovednej osoby ?
Sládek je Ing. Ján Koma, ktorý má dlhoročné skúsenosti s varením piva.
Predpokladám, že ste už urobili skúšobné várku, kedy to bolo, o aké druhy piva išlo? Kedy bola, resp. bude uskutočnená oficiálna várka?
Skúšobná várka bola prvá v 19. 5. - išlo o svetlú 12, 22. a 23. 5. sa varila 10 svetlá a weizen
Kedy približne spúšťate, resp. plánujete spustiť pivovar "na ostro"?
Pivovar plánujeme otvoriť verejnosti v prvej polovici júna, všetko ale momentálne závisí od nastavenia technológie a “doladenia” varného procesu.
Týmto ďakujem pani Ing. Lucii Gašparovej za poskytnuté informácie a želám novému pivovaru " Daj boh šťastia!"
bobo editor knp