Moravská vernisáž piva 2023, 1.deň
Moje rozhodnutie zájsť na festival moravských pív v Olomouci sa zrodilo už na feste Lopni beczku, kde sme spoločne s Marúšom Krátkym koštli a zhodnotili nejaké to pivo a popri tom padol z jeho strany návrh, na moju návštevu akcie, ktorú poriada - Moravská vernisáž piva - MVP. Tak som si do kalendára zapísal poznámku a hneď "poriešil" dopravu a hlavne ubytovanie (len na okraj, to bola asi najväčšia fuška, nájsť 3 týždne vopred a v blízkosti festu cenovo a komfortne ideálny hotel, ale vlastne, ani som ho nakoniec nenašiel a bral čo bolo k dispozícii).
Príchod vlaku do Olomouca mal skoro hodinové meškanie a k tomu som neznalý miestnej MHD nasadol na iný smer :), Bolt v piatok preplnený, taxíky vyťažené (veď bol piatop krátko pred treťou po obede), ale v podstate som sa dostal na fest v celkom dobrom čase.
Ako som sa dozvedel, festival moravských pív bol presunutý na nové miesto a to do výstavných priestorov Flora Olomouc v pavilóne E, ktoré sa mi celkom pozdávali, jednoduchá hala s výčapmi umiestnená v parku, poblízku niekoľko stánkov s občerstvením (burgre, káva, palacinky), pred samotnou budovou ste si v stánku mohli dopriať guláš (slabý), trhané mäso, burger, hermelín a utopence, v stánku Paštikárna u pana Regenaua, nátierky, škvarky, paštiky, sánok s ôznými štrúdlami s príznačným názvom Štrúdlárna. Na feste sa platilo vstupné za ktoré ste obdržali degustačný pohár, pivá sa "kupovali" za žetóny (20Kč za jeden). Myslím, že počet pivovarov a nimi ponúkaných pív bol dostatočný a pestrý, veď sa tu predstavilo cca 25 CZ pivovarov, prevažne s Moravy, ale aj Garden Brewery (HR), Browar Funky Fluid (PL) a Horizont Brewery (H). Ak ste mali čas a vedomosti o pive, tak ste sa mohli zúčastniť pivných kvízov.
Ochutnané pivá
Mimochodom už pred festom mi Matúš dal úlohu odporučiť nejaké to pivo podľa beer listu, ktoré mali byť čapované,... hmm, veľmi ťažká úloha, jednat z toho dôvodu, že viac ako polovicu pív som predtým neochutnal vôbec, zahraničné odporúčať sa mi nejako nezdalo vhodné (to by som ich musel dať všetky :), tie mám už okoštované), ďaľšie v zozname ma nelákali, nepresvedčili, resp. som ich už mal inde a boli priemerné, takže som nechcel blufovať a nechal to na samotné prekvapenie na mieste festu. V konečnom som tu ochutnal veľmi málo pív nakoľko dosť času zabrali hodnotenia pív prihlásených do súťaže, ale o tom trochu nižšie.
- Eureka (Belgian Dubbel, 17.1°, 38 EBC, 18 IBU) "Vědecký mikropivovar UPOL" aka Experimentální mikropivovar Univerzity Palackého v Olomouci...
... sladkastá karamelová aróma s miernou prítomnosťou acetaldehydu (zeleného jablka), tmavojantárovej až hrdzavej farby, zahmlená tekutina, pena minimálna, skoro žiadna, skôr retiazka. V chuti nič, len karamelovo-lízatková chuť, vodnatejšie telo, skoro bez sýtenia (samospád), horkosť zemitejšia skoro nebadateľná, pitelnosť priemerná, chýbajú znaky belgian dubbelu skoro v každom parametri, skôr to náznakovo pripomína "vodnatejší bock"... zámer a výsledok rozdielny, tu to išlo celkom mimo, študentom by som zápočet nedal a k skúške nepripustil (5, 2, 1, 10, 1.5, 1.5, 3) 24 - 48 - 4.8/10
- Yuzu Sour (Fruited Sour Ale, 10°, 3.8% alk.) Pivovar Twinberg je novým "kamenným pivovarom", prírastkom v Olomouci, pôvodne začal ako lietajúci...
... vo vôni jemne sladkasto kyslá aróma, trochu citrusov, jantárovaá farba mierne zahmlenej tekutiny, v podstate bez peny, len jemný prúžok. V chuti skôr nasládla, taká "sáčková" limonáda s miernou trpkejšou horkosťou, vodnaté telo, minimálne nasýtené, pôsobí prázdnym dojmom, podpriemer, nedopité, s týmto sa nechodí prezentovať na festy, dosť som bol sklamaný (5, 2, 1, 9, 1, 1, 3) 22 - 44 - 4.4/10
- Mad Flanders (označené ako Flanders Red Ale, 17°, IBU 35, chybne označené 6.7% alk., podľa výrobcu je to 7.6% alk.) Pivovar Madcat (zal. 2011)... pivovar na svojej stránke uvádza tento ejl ako" Tento do červena zbarvený belgický ALE tě nadchne bohatými ovocnými tóny s mírně nasládlou kyselostí"...
... nakyslastá aróma po pokazenom ríbezláku s náznakovou octovkou, sladová a chmeľová zložka nebadateľná, resp. veľmi ťažko rozpoznateľná. Pena béžovej farby, nižšia strednej hustoty s celkom dobrou retenciou. Tekutina hrdzavo-mahagónovej farby, zamútená. V chuti prevládajú estery po mixe nakvaseného červeného bobuľového ovocia, ríbezlí, čerešní a náznaky octu, alkohol. Skoro žiadna horkosť, ak tak mierna po trieslovine, kôstkách čerešne. Telo stredne plné, nižšie nasýtené, záver kyslastý, ako pokazená ovocná šťava, pitelnosť pre širšiu verejnosť veľmi obmedzená, skôr zaujímavosť pre niekoľko nadšencov (5, 2.5, 2.5, 11, 2.5, 1.5, 4.5) 29.5 - 59 - 5.9/10 .
- Kosmix Sour Stone (Ochutený sour ale, 10°, 4.5% alk.) lietajúci pivovar dvoch barmanov z Brna založený v roku 2022
Stredne intenzívna mliečno-kyslastá vôňa s prevládajúcou vôňou po marhuliach. Jantárovo-oranžová zahmlená tekutina, nižšia pena farby slonovej kosti, so strednou retenciou, zanechala mierne stopy. V chuti marhuľovo-mangová dreň, náznakovo jogurtová kyslosť, ale aj kyselinka po limetke. Telo ľahšie, sýtenie nižšie, záver kyslý, suchší, alkohol necítiť, pivný charaker utlačený. Pitelnosť stredná (6, 3, 2.5, 12.5, 3, 2, 5) 34 - 68 - 6.8/10.
- Sad Clown (Sour Ale, 12°, 5.0% alk., IBU 5) JBM Brew Lab Brno...
... výraznejšia aróma po čerstvých mandliach prepojená s arómou jabĺk, dobre prepojené. Farba tekutiny sivasto-jantárová, jemne zahmlená, pena farby slonovej kosti, veľmi nízka, ale dostatočne trvácna. V chuti jemne sladový základ s výraznejšími estermi po kyslom jablku, ale nie acetaldedyde, výrazne po čerstvo vylupnutej kôstke mandle, miernou kyslosťou po limetke, chmeľová horkosť neidentifikovaná, telo ľahšie, nižšie nasýtené, záver ovocne-kyslastý, suchší. Pitelnosť dobrá (8, 2.5, 3, 14.5, 3, 2.5, 6.5) 42 - 84 - 8.4/10
- Best Newz (Farmhouse Ale, 14°, 6.4% alk.) od Thrills Brewing v spolupráci s pivovarom Sibeeria ...
... decentná mix vôňa po kôre citrusov, byliniek, v pozadí obilninová po surovom zrne, náznakovo funky. Farba tekutiny svetlejšia jantárová, veľmi mierne zahmlená, pena farby slonovej kosti, vyššia, tvorená drobnými bublinkami, dobrá retencia. V chuti mierne obilninová surovosť, ktorá je prekrytá sladšou ovocno-lízatkovou stopou, v závere sa prejavuje chuť kvasiniek, chmeľová horkosť po kôre citrusov a bylín, telo stredne plné, stredne nasýtené v závere esterové s náznakmi funky. Pitelnosť dobrá (7.5, 3, 3, 14.5, 3, 2.5, 6.5) 40 - 80 - 8.0/10
- Bylo nás 5 (Ochutený Oatmeal Milk Stout, 15°, 5.8% alk.) spolupráca pivovarov Parník, Podřevnický pivovar, Wurst, Prosenické Pijovar a Minipivovar Ničitel...
... vôňa po kyslej kompótovej slivkovej šťave, starobne po višni, oxidácia, v pozadí veľmi homeopaticky po kávovine, rozsekané, bez stopy po laktóze. Farba tekutiny kolová, až tmavohnedá s mahagónovým odleskom, stredne vysoká pena hnedastej farby, stredne hustá s dobrou retenciou. V chuti prevláda chuť kyslejšieho slivkového kompótu s alkoholom, náznaky po kávovine, horkosť po praženom slade, ale aj výraznejšie trpké po kôstkách, trieslovinová. Telo ľahšie, až na pokraji vodnatosti, zlomené, nasýtenie vyššie, pitelnosť nižšia. Veľmi rozporuplné a nezvládnuté, zámer možno fajn, ale ak by do toho "nekecali" toľkí, tak by to asi vypálilo lepšie, ale to je len fikcia, realita je takáto (4.5, 3, 3, 10, 2, 1, 3.5) 27 - 54 - 5.4/10
- Plameňák 13° (Red IPA, 13°, 5.1%, IBU 45) Pivovar Malenovice kooperácia Zlínsky švec, Komonec a Topolský pivovar ... už si nepamätám, kto ponúkol túto ipu, ale ďakujem za pár hltov...
... vo vôni nasládlé prezreté tropické a kôstkové ovocie s veľmi náznakovou prítomnosťou kokosu, jemná oxidácia. Tmavšia jantárová farba skoro čírej tekutiny, vyššia napenená pena svetlobéžovej farby, stredne hustá,s dostatočnou trvácnosťou. V chuti mierne karamelovo-esterové chute po zrelom tropickom a kôstkovom ovocí,oxidácia, mierne zemité tóny, horkosť strednej intenzity, mierne drevnatá, ale aj trieslovinová. Telo stredne plné, sýtenie nižšie, záver výraznejšie horký, dlhotrvajúci. Alkohol ukrytý. Pitelnosť stredná (6, 3, 3, 10, 1.5, 2, 4.5) 30 - 60 - 6.0/10
Sprievodné prednášky
Aj keď som LTT stihol dôjť na fest, nepodarilo sa mi vidieť, počuť prednášky nakoľko som bol "zamestnaný" v degustačných komisiách (ešte o tom niečo napíšem, ale ak náhodou budem pozvaný na budúci rok a budú sa viesť v takomto štýle, nie, ďakujem, to fakt radšej urobím šnúru pri výčapoch, či pokecám s viacerými známymi, či neznámymi, sorry veducky chef degustácií), ale predsa som niečo stihol, časť Elfovej (Lukáš Provazník), Kmeta :) známejšieho ako Ozzy (Tomáš Hasík), Maťo SomPivo (Maťo) a Vojtovej (Vojta Hudzieczek) prednášky, ktoré ma celkom zaujali, len "haprovala" technika, konkrétne mikrofón, ktorý v hlučnom prostredí je nevyhnutnou pomôckou.
Lukáš Provazník - prednáška o pivnom "štýle" Cold IPA
Tomáš Hasík predstavil svoj projekt Joybucha o iných fermentovaných nápojoch ako pivo
Jedlo
Z ponúkaných jedál som si samozrejme vybral nakladaný hermelín a utopenca...
... v skratke, taký šedý priemer, ale v hospode, kde si dáš desať pív už neriešiš nič, len či ideš ďalej, ... takže utopenec bol naložený vo veľmi kyslom láku, ale aj tak nestihol lák prejsť do celej časti špekáčky, ktorá bola dosť tuhá a bojím sa, že aj nadupaná sójovou múkou, drobné tukové oká to nezachránili, ale ani prúžok čerstvej papriky v reze, a ani sušená mletá červená paprika, možno semiačka horčice, iste zjedol som ho, aj keď mi nechutil (2/5), ale hlad je hlad, tak som k nemu dokúpil aj nakladaný hermelín, tiež nestačil aspoň trochu dozrieť (vo vnútri tuhý, skoro tvarohový), ako by ho včera naložili, ani s ním si nedali veľa práce (iste, každý má svoju predstavu), rozrezaný a posypaný červenou mletou paprikou (akoby mali v Alberte akciu), prekladaný cibuľou, korením a vetvičkami tymiánu, s tým som sa podelil, takže to čo som napísal vyššie, platí aj pre hermelín, skôr by som ho uvádzal ako utopený hermoš (2/5)... nečakal som, že tieto pochutiny budú od mišelina, ale sklamali, a to som si naivne myslel, že si na nich dajú záležať aj Moraváci.
... pokračovanie čoskoro...
Poznámka, ako hodnotím pivá:
1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)