Slovenský kraft 08 Ursus Senátor a Prelát
Ostatný zápis senzorických vlastností dvoch pív Senátor a Prelát z pivovaru Prvý ružomberský pivovar Ursus som zverejnil pred viac ako dvaapol rokom. Medzi tým som sa v Čutkotskej doline zastavil skôr len na obed, či večeru a zo "štúdijných dôvodov", ochutnal jedno, alebo druhé... a žasol, že aj keď malo viacero chýb, tieto pivá návštevníci v celkom hojnom počte konzumujú. Hmmm, tomu sa vraví, že výrobca ich to naučil. Som dosť odolný, tak pri ostatnej krátkej návšteve som si odniesol už spomenuté dve pivá, plus Medovník, teda ejl uvarený v štýle IPA, nuž bola to...
PIVOVAR: "Prvý ružomberský pivovar Ursus", Čremošná 8684, 034 06 Ružomberok, Výrobca: Drevovia, s. r. o., Dončova1449/17, 034 01 Ružomberok, SK
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 16. 02. 2024
DÁTUM SPOTREBY: 18. 02. 2024
NÁKUP: 09. 02. 2024 v reštaurácii Richtárka
NÁZOV: Senátor
TYP PIVA: svetlý ležiak, nepaster, nefilter
ALKOHOL: 5.1%
STUPŇOVITOSŤ: 12°
BALENIE: 500ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, chmeľ granulát, kvasinky
TEPLOTA PIVA: 8°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 6.5
Mierne sladový závan s jemnou kvetinkovo-korenistou chmeľovou arómou, náznakovo po kvasinkách, miernej oxidácii, mede a stopovo po diacetyle.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Svetlá zlatistá farba tekutiny, ktorá bola veľmi jemne zahmlená, skoro číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 2.5
Nižšia pena bielej farby, tvorená rôzne veľkými bublinkami, stredne hustej štruktúry, na začiatku mierne šumela, s dostatočnou retenciou, po chvíli vytvorila tenkú retiazku.
4. Chuť (1 - 20b.) : 13.5
Ľahší sladkasto-sladový základ, náznakovo chlebnatá, jemná oxidačná chuť, stopovo vlhký kartón, mierne po mede, korenisto-kvetinková stopa.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5
Decentná, uhladená chmeľová horkosť korenisto-kvetinková.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3
Stredne plné telo, stredne nasýtené, mierne mazlavé, záver vyrovnaný.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 6
Konečne mám tú správnu fľašu?, to som musel čakať viac ako dva roky? aby som skonštatoval, že tento ležiak, až na klasickú oxidačku nemá žiadnu vážnu chybu? a je dobre pitelný? dokonca nabáda na ďalšiu konzumáciu? Dokonca som tento ležiak aj dopil. Z môjho hľadiska, buď nastal výrazný posun k lepšiemu, alebo som konečne ... berte, neberte, táto fľaša, aj keď 2 dni pred expiráciou bola v pohode, kde je tá bakteriálka?, kde je ten ocot?... Veľmi príjemné prekvapenie.
HODNOTENIE: 37 - 74 - 7.4/10
NÁZOV: Prelát
TYP PIVA: polotmavý ležiak, nepaster, nefilter
ALKOHOL: 5.4%
STUPŇOVITOSŤ: 13°
BALENIE: 500ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, chmeľ granulát, kvasinky
TEPLOTA PIVA: 9°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 6
Mierna sladová vôňa s ľahkým karamelom doplnená chmeľovo-kvetinkovou vôňou, trochu po mede, trochu po kvasinkách, homeopaticky diacetyl, uhladená.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Svetlejšia jantárová farba tekutiny, opalizujúca.
3. Pena (1 - 3b.) : 1.5
Nižšia pena farby slonovej kosti, stredne, až menej hustej štruktúry, rýchlejšie opadla, nezanechala žiadnu stopu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 13
Stredne intenzívna sladová chuť s celkom jasným karamelom, sladkastá, náznakovo chlebnatá, mierne po mede, jemne diacetyl.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Decentná korenisto-kvetinková chmeľová horkosť, celkom príjemná, vhodná, tak vyrovnáva, uhladzuje sladovo-karamelovú chuť.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5
Stredne plné, až ľahšie telo, stredne nasýtené, sladkasto-korenistý dlhý záver.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 6
Pitelnosť dobrá, tu je už oxidácia trochu viac badateľná, ale to nie je až taký problém, v podstate žiadna vážna chyba sa tu nedeje, je to "na hony" lepšie, ako som skúsil pred nejakým to časom, potešujúcim faktom, a asi najdôležitejším je, že bakteriálna infekcia, ktorá šarapatila nielen v Prelátovi tu chýba... niečo vážne sa muselo udiať, teda k dobrému... aspoň v to dúfam.
HODNOTENIE: 36 - 72 - 7.2/10