Smädný mních po novom
http://www.kamnapivo.sk/webtron/smadny-mnich-po-novom.html
22. apríl 2006, 11:50
Michal Wagner
Populárne pivo Smädný mních má v dátume narodenia rok 1993. Vzniklo na základe historických faktov: pod Šarišským hradom varili pivo miestni mnísi už v rannom stredoveku. Po trinástich rokoch od svojho príchodu medzi slovenských pivárov prechádza pivo Smädný mních obnovou.

„Mních v stredoveku nemal možnosť voziť chmeľ z druhého konca Európy, preto varil z domácich surovín a tak to robíme aj my,“ dodáva Jaroslav Potočný, manažér výroby Pivovaru Šariš, a. s. . Dodržiavame pôvodnú, klasickú receptúru, čo znamená, že na jeho výrobu používame iba základné suroviny – vodu, slad a chmeľ. “ dodáva Jaroslav Potočný.
Smädný mních je domáci produkt aj podľa používaných surovín. „V Pivovare Šariš máme kvalitnú pitnú vodu, slad vyrábame zo slovenských jačmeňov a chmeľ používame z chmeľníc v okolí Hornej Stredy. Z hľadiska charakteristiky je Smädný mních príjemné osviežujúce pivko vyznačujúce sa jemnou chmeľovou horkosťou, svetlejšou farbou a hlbším prekvasením,“ hovorí Jaroslav Potočný. „Má bohatú penu a lahodnú chuť. Je dobre sýtené oxidom uhličitým. Má čistú príjemnú vôňu a je obľúbené hlavne u zákazníkov, ktorí majú radi ľahšie a menej chmelené pivo“.
Smädný mních zostáva v kategórii lacnejších pív. Napriek tomu, že sa nachádza v tomto segmente, zloženie surovín a výrobný postup sa nemení, nehľadáme žiadne „lacnejšie“ výrobné postupy. Spotrebiteľ tak dostáva za výhodnú cenu kvalitu, ktorá je plne porovnateľná aj so super prémiovými značkami pív.
22.4.2006 11:50 | Michal Wagner
[Zdroj: Šariš, a. s.]