Šumna vrana 2012 - Witbier/Blanche
V rámci Pivofestu Košice (6. 9. - 8. 9. 2012) jednou časťou programu tohto podujatia bola aj degustačná súťaž doma uvareného piva
Šumná vrana 2012
(8. septembra 2012)
Camelot Košice
Súťaž mala vyhlásenú len jednu kategóriu – pšeničné biele pivo belgického typu
Witbier/Blanche (podľa BJCP - 16A).
Súťaž sa uskutočnila v priestoroch košického podniku Camelot. Súťažné vzorky pív boli hodnotené odbornou deväťčlennou degustačnou komisiou (pivovarnícki odborníci, somelieri, sládkovia a fanúškovia skutočného piva). Súťaže sa zúčastnili domáci variči piva hlásiaci sa k voľnému združeniu – Košická domovaričská divízia, resp. tí, ktorí majú vzťah k mestu Košice (narodili sa v Košiciach, žijú, pracujú, …, prípadne v Košiciach a blízkom okolí uvaria súťažné pivo). Celkovo do súťaže bolo zaradených sedem vzoriek piva od šiestich domovaričov.
Šumná vrana 2012 - Witbier/Blanche výsledky:
1. Dirty Wit 5,1% alk. Wardrobe Beer Manufactory - 88,29 b.
2. Kladzivar Witbier 4,5% alk. Kladzivar - 85,57 b.
3. Mekfartin Corange Dot 4,5% alk. MEKFARTIN - 82,43 b.
4. Bila Pšenka 5,2% alk. Domáci pivovar Zvarime & Budze - 74,14 b.
5. Cassovia Wit 5,1% alk. Wardrobe Beer Manufactory - 63,14 b.
6. Weissgruber 4,7% alk. Pivovar Jama - 54,71 b.
7. Posthabier Witbier 5,2% alk. Posthabier - 23,57 b.
Sponzorom podujatia boli Camelot Košice, WBM a Kaltenecker Rožňava
Požiadavky a parametre Witbier/Blanche podľa BJCP - A 16
Základné parametre, ktoré by ste mali dodržať podľa BJCP:
OG: 1.044 - 1.052 FG: 1.008 - 1.012 IBU: 10 - 20 SRM: 2 - 4 ALC.: 4,5 - 5,5%
Vôňa: Stredná sladkosť (často s ľahkými tónmi medu alebo vanilky) s ľahko pikantnou obilninovou arómou pšenice, často nakyslou. Mierny závan koriandra, často s bylinnými, korenistými tónmi v pozadí. Stredne pikantná, citrusovo pomarančová ovocnosť. Nízka korenisto bylinná aróma chmeľu, nesmie však prekrývať ostatné charakteristiky. Nesmie byť prítomný žiadny diacetyl. Rastlinné, zelerové, šunkové arómy sú neprípustne. Korenie by malo ladiť s ovocnými, kvetinovými a sladkými vôňami ,ktoré by nemali byť príliš silne.
Vzhľad: Veľmi svetlá slamová až svetlo zlatá farba. Pivo by malo byt veľmi zakalené /škroby, prípadne kvasnice/, mliečny, bledožltý vzhľad. Hustá, pevná pena tvorená jemnými bublinkami. Trvanlivosť peny by mala byt relatívne dobra. Nesmie rýchlo opadať.
Chuť: Príjemné sladkosť (med vanilka) a pikantná, pomarančovo citrusová ovocnosť. Príjemne svieže suché, často nakyslé doznievanie . Môžu mať ľahkú pšeničnú chuť, takisto sa môže vyskytovať mliečna nakyslosť. Bylinne korenistá aróma, obsahujuce koriander a ďalšie korenia, mali by byť jemné a vyvážené, nie silne. Korenisto zemité tóny chmeľu v chuti sú veľmi slabé, skoro žiadne, nikdy by nemali prekryť korenie. Chmeľová horkosť je malá, až stredne nízka (ako u Hefeweizen), nesmie prekrývať osviežujúcu chuť ovocia a korenia, a nesmie pretrvávať až do konca. Horkosť z pomarančovej kôry nesmie byt prítomna. Rastlinné, zelerové, šunkové, mydlové príchute sú neprípustné. Žiadny diacetyl.
Pocit v ústach : Stredne ľahké, až stredné telo, často s hladkosťou a ľahká smotanovosť z nesladovanej pšenice a ovsa. Napriek pocitu plného tela a krémovosti pivo má suché doznievanie, často mierne nakyslé. Šumivý charakter a vysoká nasýtenosť. Veľmi osviežujúce , ľahko nakyslé, takmer žiadna horkosť v doznievaní. Pomarančové tony by nemali byt drsné a trpké. Pivo nesmie byt príliš ľahké a suché, zároveň však hutné, plné.
Celkový dojem: svieže, elegantné, chutné, stredne silne pšeničné pivo.
Komentár : Prítomnosť, charakter a stupeň korenitosti a mliečnej nakyslosti sa líšia. Príliš korenené alebo kyslé pivo nie je dobrým príkladom štýlu. Pivo má tendenciu rýchlo sa kaziť a nie je vhodné na dozrievanie. Žiaduce je mladé, čerstvé, svieže pivo. Väčšina príkladov má približne 5% ABV.
Ingrediencie: okolo 50% nesladovanej pšenice, 50% svetlého jačmenného sladu (obvykle plzeňského). V niektorých verziách až 5-10% ovsa. Ako korenie sa používa čerstvo mletý koriander, Curacao, sladká pomarančová kôra . Z ostatných korenín sa kvôli komplexnosti používa napríklad harmanček, rasca, škorica, sú ale oveľa menej výrazné. Kasnice vrchneho typu produkujúce ľahké, korenené chute. V niektorých prípadoch sa robí veľmi obmedzená mliečna fermentácia, alebo sa pridáva kyselina mliečna.
(preklad z BJCP a spracovanie Padre Maroche – Kladzivar)
Zopár momentiek zo súťaže
Vychladenie na správnu teplotu je dôležité
Príprava "neutralizátorov" :)
Prvé vzorky
Špecialisti na witbier/blanche - Miška a Jožko Buňoví z pivovaru Buntavar
Majiteľke Golemu sa súťaž páčila
Zodpovedne a dôsledne - Slávka (Kalt Bier Klub) a Cuky (Camelot)
Posledné vyhodnotenie
Občerstvenie od Cukyho, St. Stefanus (18 mesiacov odležaný)
Sčítanie výsledkov :), kontroluje Mišo "Endemit" zo Zvarime&Budze