Nedeľa 24.11.2024   oslavuje Emília zajtra pozýva na pivo Katarína

6984 podnikov 

Beer trip Slovenskom a Salón Piva Žilina 1. časť.

http://www.kamnapivo.sk/webtron/beer-trip-slovenskom-a-salon-piva-zilina-1-cast.html

25. júl 2022, 21:55
bobo
Beer trip Slovenskom a Salón Piva Žilina 1. časť.

Rozhodnutie navštíviť Salón Piva v Žiline bolo na poslednú chvíľu, presvedčilo ma niekoľko faktov, festivalová premiéra nového pivovaru zo Svätého Jura, možnosť porovnať kolaboračné pivo zo slovensých pivovarov, ochutať niečo, čo sa bežne na Slovensku neponúka... a prípadne stretnúť známych. Tentoraz som okrem vyššie zmienených zámerov nemal nejaký zvláštny plán,aj by som chcel ochutnať viacero pív, ale za tak krátky čas som toho nestihol viac, ale na druhú stranu, nie je to len o koštovke :).  

 

 

 

Prvá ochutnávka piva bola zároveň aj takým malým testom, ako sa dva veľkosťou a produkciou rozdielne pivovary, Šariš (Plzeňský Prazdroj Slovensko / Asahi) a Žiwell (Prvý piešťanský pivovar, s. r. o.,  Žiwell) vysporiadali s receptúrou piva v štýle India Pale Lager (IPL, 11.6°) Dobrodruh

 

 

- Dobrodruh (Pivovar Šariš) paster, nefilter?, 5.0%, IBU 30, EBC 11, skôr pripomínal dobrý, vo vôni jemne korenisto-trávnato chmelený "klasický" ležiak, nejako mi chýbali, alebo som nenašiel aromatický profil deklarovaného chmeľu Idaho 7 Cryo, inak v chuti jemne sladový s decentnou podporou karamelu, ale ozaj len tak stopovo s celkom príjemnou korenisto-trávnatou, vybalansovanou chuťou, telo stredne plné, stredne sýtené, celkom príjemné a nenáročné pitie, iste, ak nemáte nič proti ležiakom si dáte aj ďalší pohár. Celkovo vyznieva tak trochu fádne, na IPL som očakával výraznejšiu chmeľovú arómu, veď o tom je to spracovanie chmeľu metódou Cryo. (7, 3, 3, 13, 2.5, 2.5, 6) 37 - 74 - 7.4/10   

 

- Dobrodruh (Piešťanský pivovar Žiwell) nefilter, nepaster, 4.75% alk. IBU 31 vo vôni je to už drsnejšie, trávnaté s celkom jasnou arómou diacetylu, v pozadí aj kvasinky. Farba o niečo tmavšia ako u Dobrodruha zo Šarišu. V chuti mierne sladové, diacetyl, a hlavne DMS (varená kapusta, zeler?), horkosť drsnejšia, trávnatá, telo stredne plné, stredne sýtené. (5.5, 3, 3, 9, 2, 2, 4.5) 29 - 58 - 5.8/10

 

Už vo vôni a hlavne chuti cítiť rozdiel, žiwellovský má aj technologické chyby, sorry, ale ten zo Šarišu je úplne v pohode, ten by som si kľudne dal aj ďalší pohár.

 

Druhým "lákadlom" prečo som išiel viac ako 300km na tento fest, bola "festivalová" premiéra najnovšieho slovenského pivovaru zo Svätého Jura - Pálffy Brauerei (PaB). Na feste mali pristavený "BeerCar", renovovaná dodávka Citroen. V ponuke mali šesť čapovaných pív a niečo vo fľašiach (ale z tretinku pýtať okolo+/- 5€ je na neznámy pivovar premrštené), skúsil som...

 

- Lotrinského štýlový weizen (Pšeničné pivo, 12°) vo vôni skôr fenoly, mierne klinčeky, korenisté, náznaky sviežej vône po pšenici, veľmi homeopaticky estery (banán), zahmlená tekutina zlatistej farby, biela stredne vysoká pena s primeranou retenciou. V chuti ľahko sladovo nasládlé, mierne banán, kyselinka po pšenici. Stredne plné, až ľahšie telo, nízko nasýtené, v závere sa prejavuje trpkejšia, trieslovinová horkosť. Celkovo nie zlé, dalo sa vypiť, ale neočarilo, ako vraj  F.I. Lotrínskeho :). Ale spomenul som si na Cassa Brewery a ich pšeničku Cassa 1935, to bolo vydarené

 

 

Teraz bodovo asi takto (6.5, 3, 3, 12, 1.5, 2, 5) 32 - 64 - 6.4/10

  

- Terkin tmavý dúšok (Tmavý ležiak, 13°nefilter, nepaster) veľmi decentná kávovinová aróma, trochu pripálený karamel, jačmeň. Tmavohnedá nepriehľadná tekutina, pena stredne vysoká, hnedastá, tvorená drobnejšími bublinkami, trvácna. V chuti karamelovo sladkasté s kávovinovou dochuťou, chmeľové aróma a chuť nejako sa vytratili, telo stredné, až ľahšie, nasýtenie stredné, záver mierne sladkastý, pitelnosť celkom dobrá, ale odvolávať sa na Sct. Floriána (ikonický tmavý ležiak z košického pivovaru Bauerneubl a jeho verziu z Cassa Brewery, akebo vydarenejšiu verziu z Pivovar Hostinec) je netaktné, fakt s ním nič nemá, alebo len to, že ide o tmavý ležiak?

 

 

Potrebuje doladiť, našťastie cesta je dobrá (6.5, 3, 3, 11, 2, 2, 4.5) 32 - 64 - 6.4/10

 

Stánok kočovného pivovaru Beervana ponúkal klasický sortiment , ale aj novinky, dokonca aj jedno pivo z maďarského pivovaru. 

 

- Weizept (German Hefeweizen, nefilter, nepaster, 12°, 4.9% alk.) svieža obilninovo-pšeničná aróma previazaná s arómou banánu a klinčekov a kvasiniek. Farba svetložltá, slamová, tekutina riadne zakalená, nepriehľadná, pena snehobielej farby, hustá, pevná, trvácna. V chuti sladové po pšenici, mierna kyselinka a nasládla chuť banánov, celkom výrazne kvasinkové. Telo husté, stredne sýtené, lepkavé, horkosť minimálna. Bolo ešte mladé, nejakých pár dní by mohlo ostať v tanku, ale veľmi dobre sa pilo, neuškodilo, že bola veľmi čerstvá, skôr naopak (inak pšeničky je dobré piť čo najčerstvejšie :) ).  

 

 

Pre asi najčerstvejšiu "pšenicu" takto (8, 3, 3, 14.5, 3, 2.5, 7) 41 - 82 - 8.2/10

  

- Lime Squeeze (Witbier, ochutený limetkou, 12°, 4.9% alk.) osviežujúca aróma po limetke, citrusoch, veľmi mierne po koriandri, pšenica neidentifikovaná. Svetložltá, slamová farba tekutiny, ktorá bola výraznejšie zahmlená, pena snehobiela, hustejšia, trvácna. V chuti dominovala kyslosť po limetke v závese jemná pšeničná obilninovosť, jemná korenistá chuť koriandru, chmeľová nezistená. Telo stredne plné, stredne sýtené, osviežujúce, dobre a ľahko  piteľné.  

 

 

Dnes bodovo takto (7.5, 3, 3, 14.5, 3, 3, 6.5) 40.5 - 81 - 8.1/10

 

- Cassiopeia (Witbier, ochutený čiernými ríbezľami, 12°, 4.9% alk.) verzia s čiernými ríbezľami a táto várka mi osobne viac "sadla". Výraznejšie vôňa po kyslých, nezrelých červených a čierných ríbezliach, mierne po obilnine, pšenici. Červeno-bordová farba tekutiny, mierne zahmlená, pena svetloružovkastá, hustá, s dobrou trvácnosťou, zanechala mierne stopy. V chuti prevláda kyslosť po červených/čiernych ríbezliach, jemne po pšenici, v závere suchšie. Horkosť jedine po zrniečkách bobuľového ovocia. Telo ľahšie, stredne sýtené, záver ovocno-kyslastý, suchší. Pitelnosť dobrá, príjemné letné osvieženie, samotný wit je už niekde v pozadí.

 

 

Dnešné hodnotenie (8, 3, 3, 14, 3, 3, 7) 41 - 82 - 8.2/10

 

V stánku Beervany som na upozornenie Stan-a koštol, že ide o jediný sud na Slovensku, Double NEIPA od špičky maďarského kraftu - Brew Your Mind Brewery (zal. 2019, viac ako 100 rôznych pív uvedených na trh).

- Human Experiment #27 (Double NEIPA, 18°, 7.0% alk.) vcelku vybalansovaná, nenásilná vôňa mixu tropického ovocia, veľmi jemné tónz citrusov. Farba tekutiny svetlejšia žltá, až slamová, výrazne zakalená. Pena snehobiela, stredne vysoká tvorená drobnými bublinkami, priam šľahačkovej štrktúry, trvácna. V chuti sladšie po prezretom exotickom ovocí, jemne po živici, obilninách. Horkosť po živici a kôre citrusov, vyrovnaná. Telo plnšie, stredne sýtené, záver sladkasto obilninový s veľmi jemnou horkosťou.  Piteľnosť veľmi dobrá, bez prekážok.

 

 

 Dnes som rozdal body nasledovne (8.5, 3, 3, 16.5, 3, 3, 7) 44 - 88 - 8.8/10

  

Pokračovanie ...

 

Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.) 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále