Nedeľa 24.11.2024   oslavuje Emília zajtra pozýva na pivo Katarína

6984 podnikov 

Bratislavský Meštiansky Pivovar - nový minipivovar na Slovensku

http://www.kamnapivo.sk/webtron/bratislavsky-mestiansky-pivovar-novy-minipivovar-na-slovensku.html

26. marec 2010, 19:30
Peter Bognár
Bratislavský Meštiansky Pivovar - nový minipivovar na Slovensku

Pravdepodobne moje tohtoročné najväčšie prekvapenie je sprevádzkovanie reštauračného pivovaru v hlavnom meste Slovenska - Bratislavský Meštiansky Pivovar. Skôr som očakával otvorenie dlhšie avizovaného pivovaru pánom Čiernym v obci Bodorová (v blízkosti Martina, resp. Turčianských Tepliciach - Pivovar Turiec Bodorová, a.s.), či v Banskej Štiavnici reštauračný pivovar (Zelený dom, ERB) pripravovaný pánom Radom.

 

O to viac ma prekvapili bratislavčania, jeden malý pivovar, Richtár Jakub už funguje, o druhom som začul neoverené "šumy" (zatiaľ je vraj v príprave), ale o treťom som dostal informáciu len niekedy začiatkom februára tohto roka. Prekvapením bolo aj jeho rýchle sprevádzkovanie v priestoroch, kde niekedy fungoval podnik Pizza Hut, koncom marca, presnejšie 21. 03. 2010. Týmto chcem poďakovať hlane jednému z troch spoločníkov, Mgr. Madajovi za jeho čas a ochotu mi pomôcť pri získavaní podkladov pre tento článok. Zvolil som formu otázok a odpovedí: 

 

1. Kedy a prečo ste začali uvažovať, resp. realizovať myšlienku postavenia reštauračného pivovaru?
Nápad sme nosili v hlave zopár rokov. Ako milovníci piva sme pochodili pivovary, ktoré varia vlastné pivo, hádam v celej Európe. Ľutovali sme, že v Bratislave nefunguje niečo podobné. Zároven neexistovalo nijaké bratislavské pivo. Stein zlikvidovali pred nedávnom a starý Meštiansky pivovar padol za obeť výstavbe mosta SNP, ešte v roku 1968, nuž naše dôvody, to je nadšenie troch kamarátov, mať možnosť dať si aj v Bratislave naozajstné nepriemyslové PIVO, navarené tradične a zároveń nadviazat na tradíciu varenia piva v BA …

2. Ako sa bude volať nový reštauračný pivovar? (názov, adresa, kontaktná osoba, tel. čísla,...)
Bratislavský Meštiansky Pivovar, Drevená 8, Bratislava, 0944 512 265

3. O aký typ podniku (reštaurácie) pôjde? (kapacita, typ kuchyne, klientela,...)

Piváreň s reštauráciou, kapacita cca 220 osôb. Kuchyňa je dá sa povedať európska, čiže naša lokálna Prešpurská kombinovaná s pivárskou gastronómiou. Zloženie menu a výber receptov to sú pozbierané dobroty zo zápisníkov našich prababičiek, toho čo sa varí na západnom Slovensku, v susednom Burgendlande, či sa zvykne podávať v českej pivárskej kuchyni, alebo bavorskej.

Naša klientela bude dúfam dosť rôznorodá. Samozrejme cieľová skupina sú tí, ktorí si najradšej posedia pri pohári “oroseného" a je jedno akej vekovej kategórie budú. Či študáci, alebo dôchodcovia, možno aj jemné dámy, ktoré prestanú počítať kalorie a k chutnému jedlu si doprajú jedno dobre natočené.

4. Otázky ohľadom pivovaru:


Môžem vedieť dodávateľa technológie?

Česká spoločnosť zaoberajúca sa výstavbou a projektovaním minipivovarov Brewia Technologies s. r. o., Brno

Aký je objem varne?

Má 500 Litrov, je celonerezová s medeným opláštením, typ Brewia Beta

Aký je objem a počet ležiackých tankov?

Nerezových CK tankov je 6 x 1000 L, sú samostatne chladené

Aký je predpokladaný ročný výstav ?

 Približne počítame s objemom 800 HL

Aké typy pív plánujete variť, resp. varíte?
Zatiaľľ máme navarený jeden druh piva - svetlé12 ° (ktorú ste včera pili), ( pozn. bobo 12 trojdecových :) ), spodným kvasením. Keď zvládneme logistiku výroby tohto piva začneme variť čierne a do budúcnosti (dúfam blízkej) ešte nejaký zaujímavý špeciál, ale to je zatial len v štádiu rozhodovania, aký bude uvarený ako ďaľší

Máte už aj názvy pív, ktoré budete variť?
Voláme ho Bratislavský ležiak 12°

Môžem vedieť od akých dodávateľov budete odoberať základné suroviny, chmeľ, sladovnícky jačmeň, pivovarské kvasnice, ...?
Slady používame z trnavskej sladovne Sessler, chmeľ, len ten najkvalitnejší Žatecký poloraný červeňák zo Žatca, pivovarské kvasnice dodáva Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Praha

Plánujete v budúcnosti predaj svojho piva aj v iných zariadeniach, resp. plánujete pivo plniť do fľiaš?
Radi, avšak závisí to od kapacity

Budete mať aj svoje "pivné sklo", podpivníky, pomocný propagačný materiál?
Áno, čakáme na dodávku skla, ale nie je to jednoduché, nakoľko pre nadnárodné spoločnosti sme asi málo zaujímavý klient. Takže musíme byť trpezliví (pollitrové krígle s logom a podpivníky sú už v obmedzenom počte, pozn. bobo)

Máte, alebo plánujete mať aj vlastné logo pivovaru?
Áno, mali ste ho už možnosť vidieť na podpivníku

Môžem vedieť meno pána sládka, resp. osoby, ktorá varí u vás pivo?
Naše pivo varí na slovo zlatý odborník, pán Peter Pramuk (pôsobil mino iného aj v pivovare Stein)

Predpokladám, že ste už urobili skúšobnú várku, kedy to bolo, o aký druh piva išlo?

Skúšobná várka bola na odskúšanie technológie a následne bola zlikvidovaná, teda vyliata (škoda :) pozn. bobo)

Kedy bola, resp. bude uskutočnená oficiálna várka? 

Prvé pivo bolo navarené dňa 11. 2. 2010

Kedy približne spúšťate, resp. plánujete spustiť pivovar "na ostro"?

Otvorený podnik máme od 21. 3. 2010

 

Ďakujem za rozhovor, bobo.

 

Na doplnenie uvádzam, pripravuje sa aj vlastná web stránka.

 

V spolupráci so sládkom pánom P. Pramukom pre minipivovar spracoval surovinovú bilanciu vrátane technologického postupu výroby svetlého piva sládek pán Josef Brauner. Pred spustením minipivovaru bola dohodnutá so súhlasom majiteľov BMP výroba 12 st. svetlého ležiaka.

 

Príprava na spustenie minipivovaru začala 10. 02. 2010, vtedy bola prevedená sanitácia zariadenia a uvarená "jalová várka" (pre overenie jednotlivých funkcií varny). Dňa 10.02.2010 bola následne uvarená várka č.1 sv.12st. ležiaka a týmto dátumom sa začala písať história BMP, ďaľšie várky naväzovali pravidelne a 4. 3. 2010 bola uvarená várka č.12 a všetky kvasné tanky tak boli naplnené.
Objem jednej várky je 5 hl, kvasný tank má plniaci objem 10hl.

 

Na varni sa používá dvojrmutový spôsob prípravy sladiny, chmeľ je dávkovaný na tri krát, intenzivný chmeľovar. Hlavné kvasenie a dokvášanie je vedené tak, aby pivo malo pri výstave očakávané parametre svetlého piva plzeňského typu - zodpovedajúcu horkosť, penivosť a rezkosť, čistú vôňu a charakteristickú plnosť. Vyrobené pivo sa čapuje ako kvasinkové, nefiltrované.

 

Doplňujúce informácie mi poskytol sládelk pán Josef Brauner z Uherského Brodu, za čo mu nesmierne ďakujem. bobo

 

Distribúcia piva je v reštaurácii z jednej chladenej miestnostiz výčapných tankov plastovými trubkami do dvoch výčapných miest, hnací plyn je sterilný vzduch, inertný plyn dusík resp. zmes plynov s označením Biogon. 

 

Pozrite aj 1, 23 info, ale aj tu.

 

Daj Boh šťastia! Nech sa darí tomuto pivovaru aj celému pivovarníctvu na Slovensku!

 

Adresa:

Bratislavský Meštiansky Pivovar

Drevená č.8

811 06 Bratislava 1 

Slovenská republika

info@mestianskypivovar.sk

Rezervácie, info: 0944 512 265

 

Otváracie hodiny:

Po - Štv 11:00 až 24:00

Pia - So 11:00 až 01:00

Ne 11:00 až 23:00

 

Fotogaléria:

 

BMP ešte bez vývesných štítov

 

Logo pivovaru

 

Varňa

 

Dva zo šiestich ležiackých tankov

 

Uchovávanie kvasníc

 

2x 500L a jeden delený výčapný tank 1000L, distribúcia piva do výčapov

 

Bratislavský ležiak

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále