Degustácia Duchesse de Bourgogne (archív after 2. y)
Jedným z etalónov štýlu Flanders Red Ale je považovaný aj ejl Duchesse de Bourgogne z malého rodinného pivovaru Brouwerij Verhaeghe Vichte (história tohto pivovaru sa začína písať od roku 1885). Pivovar Brouwerij Verhaeghe Vichte je jedným z mála pivovarov v Belgicku, ktorý stále používa tradičnú metódu výroby FRA použitím kvasiniek a baktérií, blendovaním mladého, 8 a 18 mesačného odležaného ejlu v dubových sudoch. Jednu takúto fľašôčku som vyhrabal z archívu na "kalibráciu" , resp. porovnania so sour ejlom Kastelán Sour Vamp Ale 14°.
PIVOVAR: Brouwerij Verhaeghe Vichte, Sint. Dierikserf 1, B-8570 Vichte, Západné Flámsko, 8570, Belgicko
NÁZOV: Duchesse de Bourgogne
TYP PIVA: Flanders Red Ale, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 6.2%
STUPŇOVITOSŤ: 16°
IBU: 11
BALENIE: 250ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenné a pšeničné slady, chmeľ, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 23. 09. 2022
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 29. 09. 2024
NÁKUP: niekde v PL
CENA: ?
1. Aróma (1 - 10b.) : 8.5
Komplexná, kyslastá vôňa po balzamiku, červenom suchom víne, čerešniach, octová s jemným sladkastým závanom.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Hnedastá, tmavšia rubínová farba tekutiny, skoro číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká pena svetlobéžovej farby, stredne hustá tvorená rôzne veľkými bublinkami s primeranou retenciou, zanechala veľmi mierne stopy.
4. Chuť (1 - 20b.) : 17
Komplexná, ľahší, skoro nebadateľný sladový základ s náznakmi kávoviny, toastu, višne, čerešne, ostružiny, mierne funky, so sladkastým pozadím, ale jasne kyslasté, nie agresívne, po vínnom octe, balzamiku.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Žiadna chmeľová horkosť, náznakovo po dubovom sude.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3
Ľahšie telo, ale nie vodnaté, stredne nasýtené, hladšie, mierne mazlavé, záver dlhotrvajúci kyslastý, suchší.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 7
Pitelnosť tohto Red Flanders Ale je aj dva roky po expirácii viac ako dobrá, je viac uhladené, ale aj tak osviežujúce, vhodné k "ťažším" jedlám zo zveriny, slávkam, lososovi, hovädiemu steaku, teraz aj pečenej kačke, ale aj smotanovému syru brie, koziemu syru... ja to najbližšie skúsim s tatarákom :).
HODNOTENIE: 44.5 - 89 - 8.9/10