Degustácia Hej Rup Džad Red Rye IPA
V ostatnom čase sa na Slovensku roztrhlo vrece s kočovnými (lietajúcimi, gyspy) pivovarmi. Jedným z nich je aj prešovský Hej Rup. Korene tohto pivovaru, tak, ako je to vo veľa prípadoch, siahajú k domovaričstvu, teda domácemu vareniu piva. Hej Rup začali variť v roku 2016 v zostave Miroslav Olejník, Viktor Štefančík a Kiwi (nie ovocie, ale verný psík).
Ich pivo Bujak som koštoval na tohtoročnej medzinárodnej degustačnej súťaži Biela vrana, v (pre mňa) najťažšej kategórii - Back to BrewDog roots - Hardcore IPA, získali výborné tretie miesto.
Dnes ochutnám ich "prvotinu" ako kočovníkov, Red Rye IPA varenú v rožňavskom pivovare Kaltenecker - Džad, oproti domovaričskej verzii mierne upravený.
PIVOVAR: Kočovný pivovar Hej Rup, varené v pivovare Kaltenecker, Rožňava, SK
NÁZOV: Džad Red Rye IPA
TYP PIVA: IPA, 21. B Speciality IPA, Red Rye IPA
ALKOHOL: 6,4%
STUPŇOVITOSŤ: 14°
BALENIE: 0,33l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: Voda, jačmenné slady PaleAle, CaraRed a dextrinový, ražný slad Crystal Rye, chmele, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 15. 10. 2018
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 12. 12. 2017
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 9°C
NÁKUP: ROKO Prešov + Hej Rup (grátis)
CENA: 3.30€ (ROKO)
1. Aróma (1 - 10b.) : 6.5
Pikantná, korenistá svieža, po citrusoch, pomaranč, v pozadí mierne obilninová/raž.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavšia mahagónová s medeným odtieňom, mierne zahmlená tekutina.
3. Pena (1 - 3b.) : 2.5
Stredne vysoká béžovej farby, tvorená stredne veľkými bublinkami, dostatočne hustá, stredne trvácna.
4. Chuť (1 - 20b.) : 14.5
Ostrejšia, pikantnejšia po raži, v pozadí len mierne sladová, karamelová, stopa.
5. Horkosť (1 - 4b.) : 3
Stredne intenzívna horkosť, niečo po živici, citrusoch, s dlhším dojazdom.
6. Pocit v ústach (1 - 4b.) : 3
Ľahšie až stredne plné telo (vyšší prekvas), menej sýtené, ostrejšia linka, mierne horkastý, ale dlhší chvostík.
7. Celkový dojem (1 - 6b.) : 4.5
V prvom momente ráznejší nástup pikantných tónov sa postupne zaokrúhľuje, dopĺňa so sladovou stopou, po druhom, treťom hlte je už vyrovnanejšie, vcelku dobre pitelné, stredná ľahkosť tela a mierne vyššie sýtenie pomáhajú, v zásade bez chýb. Aj pri tak vysokom obsahu alkoholu (6,4%) ho tam necítiť, čo je len a len dobre. Jedna pripomienka, či názor, trochu by som zvýšil Plato a ponechal nižší prekvas a nemal by som čo hejtovať :), ... fajn počin a iste si ho ešte dám, hlavne som zvedavý ako sa správa na výčape (skúsenosť hovorí, že tento typ piva, teda základ IPA je na výčape poväčšine o stupeň, dva lepšie). Mierne sa mi stráca "ipovitosť", ale pivko je to fajné.
HODNOTENIE: 37 - 74 - 7.4/10