Francku kam idzeš? Ná kam by? Do Šandorfu na Sandorf....
Keď som sa na jeseň minulého roka dopočul o pripravovanom minipivovare v malej obci Prievaly na Záhorí, tak otvorene priznám, že som sa potešil. Veď pivovarov nikdy nie je dosť.
Šandorfský šenk s minipivovarom
Navyše sa pred krátkym časom internetom prehnala informácia o slávnostnom otvorení koncom apríla – takže vzdialenosť 60km od môjho domova spolu s mojím záujmom o minipivovary spôsobili, že slovo dalo slovo a tak som sa v nedeľu 10. 4. 2011 poobede ocitol v Prievaloch, v Šandorfskom šenku pri jednom stole s manželmi Bílikovcami, majiteľmi to novovznikajúceho minipivovaru.
Manželia Bílikovci
Myšlienkou na založenie pivovaru sa začali zaoberať v priebehu roku 2010, kedy navšívili viacero minipivovarov. Spolu s pivnou nudou na Slovensku sa rozhodli pre krok radikálny – založia si svoj pivovar. Potom to už išlo - ako sa hovorí „z kopca“.
V Prievaloch stavili na klasickú výrobu. To znamená, klasické otvorené spilky a dlhodobé ležanie v ležiackych tankoch. Nadnesene povedané – staromilecké, ale poctivé... Aspoň pre mňa je jedným z najkrajších pohľadov je ten, keď sa môžete pozrieť na voňavú kvasiacu mladinku....
Varňa
Varňa pozostáva z 2 nádob (vystieraco/scedzovacia a rmutovaco/mladinová), všetko riadené automatickou riadiacou jednotkou. Kapacita varne je 500 L a spolu s celou technológiou ju dodala firma p. Krýsla, známej to postavy nielen českej, ale od teraz aj slovenskej pivnej scény. Pán Krýsl je takisto spolutvorcom receptov na sandorfské pivá (všetky pivá sú uvarené z viacerých druhov sladov a žateckécho poloranného červeňáku).
Celková kapacita pivovaru je podľa slov p.Bílika približne 600hl ročne, pričom p. Krýsl mu vraj predpovedá skoré rozšírenie kapacity (k tejto predpovedi sa rád pripájam).
Otvorená spilka
Po uvarení sa následne mladina prečerpáva cez chladič na spilku a po primárnom kvasení sa prečerpáva do ležiackych tankov, kde si poleží podľa potrieb toho ktorého pivečka. Odtiaľ hotové pivečko putuje priamo na pípu. Ako som sa dozvedel, počas týždňa budú na pípe pivá 2 (zväčsa svetlé a polotmavé) a cez víkendy a pri zvlášnych príležitostiach sa ponuka rozšíri na 4 pípy.
Momentálne sú v pivovárku na slávnostné otvorenie pripravené 11-tka a 12-tka svetlé, polotmavá 12-tka, tmavá 12-tka, pšeničná 12-tka (pri písaní tohto článku ju zrovna pijem a musím povedať, že si v ničom nezadá s pšeničnými pivami z nemeckých pivovarov a trúfnem si povedať, že mnoho z nich v pohode schová do vrecka) + pivá ochutené (višňové, cappucino, čučoriedkové...).
Sandorfské pšeničné
Dohromady sa na slávnostné otvorenie plánuje až 12-13 rôznych druhov piva.
Ani zberatelia v budúcnosti neprídu skrátka, momentálne sú vo výrobe etikety na fľašky, tácky a samozrejme aj poháre, ktoré by mali byť k dipozícii pri slávnostnom otvorení. Videl som návrhy ako etikiet, tak aj tácok, a musím povedať, že budú veľmi pekne spracované.
Etikety
Minipivovar má k dispozícii aj plničku na KEG-súdky a taktiež na plastové 1 litrové PET fľaše – takže ani náhodní pocestní, žiadúci piva šandorfského skrátka neprídu. Ja osobne to veľmi kvitujem, pretože ako šoférovi mi to príde viac ako vhod, kúpiť si nejakú tú PET-ku na doma.
Pri našej spoločnej debate prišla reč aj na ekonomické otázky – pričom mi pán Bílik prezradil, že cenovo nastavili pivá na úroveň okolo 80 centov a špeciály na úroveň 1 Eura, čož myslím, že sú ceny viac ako príjemné. Predsa len treba prihliadať na kúpnu silu obyvateľstva v danom regióne.
Počas celej mojej návštevy bolo na Bílikovcoch vidieť, že vedia čo chcú, že sú pre minipivovar a všetky detaily okolo doslova zapálení, a že nechcú nič ponechať na náhode a pamätajú doslova a dopísmena na všetko. Keď mi ukazovali priestory na poschodí, kde plánujú v krátkej dobe otvoriť ďaľšie priestory na sedenie, tak bolo viac ako zreteľné, že pán Bílik už má do detailu premyslené čo, kde a ako bude... Ako mi sám prezradil, sú prívžencami teórie, že keď už niečo robiť, tak poriadne a od samého začiatku.
Čo povedať záverom? Snáď len veľké ďakujem za fantastické prijatie akého sa mi často nedostáva. A podľa toho čo som u Bílikovcov videl, urobili obrovský krok vpred a ja im držím všetkých 20 prstov (áno aj tie na nohách) aby aj tie ďalšie kroky boli rovnako úspešné. Všetko majú pripravené tak, aby sa Prievaly stali novým žiariacim punktom na slovenskej pivnej mape.
A skoro by som zabudol.... Pokiaľ máte trocha voľného času a chuti na dobré pivo, tak určite 29-teho alebo 30-teho apríla zavítajte do Prievalov na slávnostné otvorenie minipivovaru. Garantujem Vám, že chybu nespravíte a pošmáknete si na dobrom pivečku! A navyše podporíte dobrú vec... Podporíte nový pivovar!
S pivovarským DAJ BOH ŠŤASTIA!
Dalibor Hanzel
www.sandorf.sk