Utorok 3.12.2024   oslavuje Oldrich zajtra pozýva na pivo Barbora

6984 podnikov 

Minipivovar Goliáš Vojčice

http://www.kamnapivo.sk/webtron/minipivovar-vojcice-golias.html?SID=kb445k5ujdv5v0c27je1hs1dl6

26. júl 2013, 06:00
bobo wbm
Minipivovar Goliáš Vojčice

Vážení priaznivci SKUTOČNÉHO, POCTIVÉHO PIVA, pred niekoľkými dňami sme Vás informovali o sprevádzkovaní ďalšieho minipivovaru na Slovensku - Minipivovaru Goliáš nachádzajúceho sa v malej východoslovenskej obci Vojčice.

 

Po prvej mojej návšteve v minipivovare vznikol aj tento rozhovor s hlavným sládkom a majiteľom minipivovaru - Ing. Martinom Vereščákom PhD.

 

bobo - Kedy a prečo ste začali uvažovať, resp. realizovať myšlienku postavenia malého rodinného pivovaru?
Myšlienka na vlastný pivovar vznikla ešte počas môjho štúdia na univerzite. Ako študenti sme pravidelne navštevovali rôzne pivárne a bary, kde sme hojne degustovali všetky dostupné typy pív. Považujem sa trochu za znalca piva, pretože v každom pive hľadám niečo unikátne, čo ho robí jedinečným. V tom čase prebiehala búrlivá privatizácia, nadnárodné pivovarské koncerny začali akvizovať slovenské pivovary a prakticky okamžite sa táto centralizácia prejavila na kvalite a chuti piva. Zatiaľ čo slovenský pivovar varil pivo s dôrazom na chuť, jeho nový partner už s dôrazom na rentabilitu. Vzniká nové, "zarucene" dobré "pivo" obsahujúce umelé prímesy, sladové arómy, chmeľové izoextrakty, amylázy..., je lacné a nenáročné na použitie. Zároveň sa zvýšil tlak na znižovanie nákladov, o toto pivovarníckym koncernom išlo.
Po pár rokoch bolo podľa mňa slovenské pivovarníctvo zdevastované, s nulovou hodnotou. V snahe ušetriť na nákladoch sa aj dnes zachádza do exrémov. Vyprodukuje sa nejaky produkt, nie je dôležité či chutí a s pomocou médií a reklamy sa tak predá prakticky všetko.
Smutné je na tom to, že slovenské pivo nám tu prišli variť z Afriky, z Holandska a varia teraz akýsi pivný nápoj. Tak tu teda máme napr. Topvar varený vo Veľkom Šariši, srdcom vychodniar,...nitrianske pivo varene v Hurbanove, Gemer z Rimavskej Soboty varený v Hurbanove, atd.
A zhruba vtedy sa to stalo. Došlo mi, že ked si chcem dať poctivé, chutné pivko ako voľakedy, mám len dve možnosti: 1. prestahovať sa do Čiech, 2. uvariť si pivo vlastné.

Napokon s cieľom vybudovania si vlastneho pivovaru som sa zamestnal v nitrianskom pivovare Corgoň, ktorý následne prevzal Heineken (Heineken po chvíli pivovar Corgoň v Nitre uzavrel a presunul výrobu do Hurbanova). Tam som pokračovat s cieľom zarobiť si na môj sen - vlastný poctivý pivovar. Nakoľko som dostal lepšiu ponuku zo zahraničia, ktorá sa mi javila ako ešte výhodnejšia príležitosť na získanie potrebných financií, tak som prijal ponuku na zeleninovej farme s rozlohou 36 ha v Maroku, kde som šéfoval dva roky. Keď som sa vrátil, hneď som začal s prípravami na výstavbu pivovaru, trvalo mi to približne dva roky.

bobo - Ako sa nazýva pivovar? (názov, adresa, kontaktná osoba, tel. čísla,...)
Pivovar sa vola: GOLIÁŠ - minipivovar,s. r. o., A. Sládkoviča 16/22, 07622 Vojčice, SR.

Kontakt: Ing. Martin Vereščák, PhD.,

Tel.: 0918 198 255

 

 

bobo - Môžem vedieť dodávateľa technológie, resp. systém ?
Dodávateľov komponentov je viacero (čerpadlá talianskej výroby, elektroinštalácia a riadiace jednotky od Siemensu,... ). Technológia je prispôsobená na výrobu dekokčným dvoj rmutovým spôsobom a následným vrchným kvasením a dozrievaním piva pri teplotách o niečo vyšších ako je to pri klasickom ležiaku.

bobo - Aký je objem varne?
Panva a vystierkova nádoba majú zhodne po 508 litrov, ale efektívne je to okolo 430litrov.

bobo - Aký je objem a počet ležiackých tankov?
Zatial používam 6ks ležiackych tankov, každý o objeme 800 litrov, dimenzovaných tak, aby každý z nich pojal dve várky naraz.

bobo - Aký je predpokladaný ročný výstav ?
Momentálne to vyzerá priemerne na 25hl za mesiac, teda približne 300hl ročne.

bobo - Aké typy pív plánujete variť, resp. varíte?
Varím iba vrchne kvasené pivá. Spodne kvasené pivá plánujem variť na budúci rok. Obmenou sladov, chmeľu a iných prísad robím momentálne štyri druhy: 11° výčapný ležiak, 13° medový špeciál, 13° polotmavé pivo a 14° tmavé pivo. Plánujem ešte 12° višnové a citrónove pivo, nie radler.

 

 

bobo - Môžem vedieť od akých dodávateľov odoberáte základné suroviny, chmeľ, sladovnícky jačmeň, pivovarské kvasnice, ...?
Slad odoberáme z trnavskej Sladovne Sessler, chmeľ z firmy Slovchmeľ družstvo, Horná Streda, pivovarské kvasnice priamo od výrobcu Danstar, England a med do medového špeciálu od miestnych včelárov.

bobo - Plánujete v budúcnosti predaj svojho piva aj v iných zariadeniach, resp. plánujete pivo plniť do fľiaš?
Predaj piva do iných zariadení je hlavnou stratégiou pivovaru. Tam dodávame svetlé pivo v sudoch. Do fliaš plním len špeciály (medové, tmavé a polotmavé), ktoré si môžete zakúpiť aj v trrebišovskej predajni v OC Berehovo.

 

 

bobo - Budete mať aj svoje "pivné sklo", podpivníky, pomocný propagačný materiál?
Samozrejme, už teraz máme keramické krígle s našim logom, je to ručná práca, práve prebieha skúška s gravírovaním kríglov. Grafický návrh podpivníkov je prakticky hotový, v priebehu niekoľkých týždňov budú podpivníky k dispozícii.

bobo - Máte, alebo plánujete mať aj vlastné logo pivovaru?
Názov pivovaru v podstate vychádza z loga pivovaru. V logu je znázornený biblický obor Goliáš, ako si vychutnava pivo. Takže, Goliáš :-)

 

 

bobo - Môžem vedieť meno pána sládka, resp. osoby, ktorá varí u vás pivo?
Som "ALL-in-ONE", vlastnik pivovaru, jediný konateľ, sládok, v podstate zabezpečujem všetko čo súvisí s výrobou piva.

bobo - Predpokladám, že ste robili skúšobnú várku, kedy to bolo, o aký druh piva išlo?
Skúšobne som varil pivo dva roky, po príchode z Maroka, zároveň počas výstavby samotného pivovaru. Skúšal som vrchné aj spodné kvasenie, dekokčné aj infúzne varenie, skúšal viacero kmeňov kvasiniek, veľké množstvo receptúr. Na vydarené varky piva som pravidelne pozýval miestnych štamgastov aby ohodnotili tie ktoré uvarené pivá, podľa ich hodnotenia som receptury neustále ladil, až do súčasnej podoby. Boli to dva roky skúšok.

 



bobo - Kedy bola uskutočnená prvá oficiálna várka?
Prvá várka bola 24. 05. 2013, bol to prvý ležiak 12°, ktorý sa stočil kompletne do fliaš v ktorých ešte zrel 30 dní.

bobo - Kedy ste spustili pivovar "na ostro"?
Pivovar beží naostro od 1. júna, avšak stále som nedosiahol max. výkon. Prakticky sa dá povedať, že pivovar naplno funguje od 19. jula 2013.

 

V svojom, aj v mene čitaťeľov knp.sk Vám ďakujem a prajem

"Daj Boh šťastia!" tomuto pivovaru, bobo.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále