Najsilnejšie slovenské pivo Brokát 27 Old Beer
Najsilnejšie slovenské pivo sa volá: BROKÁT 27 OLD BEER
Pivovar Kaltenecker v Rožňave patrí v novodobej histórii pivovarníctva na Slovensku medzi najstaršie reštauračné pivovary a čo sa týka šírky sortimentu pivných špeciálov medzi najprogresívnejšie. Vznikol v januári 1997 a do januára 2010 za trinásť rokov svojej existencie priniesol na slovenský pivný trh rovných dvadsať druhov piva a pivných špeciálov.
Pre slovenský pivný trh je typická dlhodobá dominancia jediného typu piva - ležiaku plzenského typu. Aj vo svete síce vládnu ležiaky, ale výnimočné unikáty sa nevyrábajú väčšinou v priemyselných veľkoprodukciách, ale práve malé pivovary sú synonymom pivnej rôznorodosti, pivnej kultúry a výrobcami najväčších a najzaujímavejších pivných klenotov.
Pivovar Kaltenecker ponúka svoje pivné špeciály z kategórií lager, märzen, porter, bock, india pale ale, rauchbier, weizen, rauchweizen, ale aj pivá zázvorové, višňové, limetkové, kávové, chili pivo, ale aj pivo s tokajským vínnym extraktom. Dlhodobo najúspešnejším pivom pivovaru Kaltenecker je tmavé pivo Brokát 13º špeciál, ktoré už roky patrí medzi najlepšie hodnotené slovenské pivá na medzinárodných zahraničných pivných súťažiach , kde okrem iných významných ocenení toto pivo získalo v roku 2008 v Českých Budějoviciach za prvé miesto zlatú medailu a prestížny titul Pivo Českej republiky.
Po trinástich rokoch úspešného obohacovania slovenskej pivnej scény pivnými špeciálmi prináša pivovar Kaltenecker svoj najnovší ultra špeciál s netradičným názvom BROKÁT 27 OLD BEER, ktorý sa hrdí viacerými „naj“. Jedná sa o najsilnejšie slovenské pivo nielen podľa výšky stupňovitosti Plato, teda extraktu v pôvodnej mladine s výškou 27º Plato, ale aj s najvyšším obsahom alkoholu 10,5% objemových. Pre tento pivný špeciál je ďalším „naj“ jeho spôsob výroby. Vyrába sa podľa historických technologických postupov s dlhým dokvasovaním v dubových sudoch. Pivo pomalým kvasením kvasí 14 dní a následne dokvasuje ešte ďalších 6 mesiacov, z toho posledných 60 dní leží v dubových sudoch.
„Pri výrobe tohto netradičného pivného špeciálu bola prvotnou inšpiráciou pivovarská história mesta Rožňavy. Pred niekoľkými stovkami rokov totiž aj Rožňava patrila spolu s Banskou Štiavnicou, Banskou Bystricou a Kremnicou medzi najvýznamnejšie a zároveň najbohatšie banícke mestá v Uhorsku. V Rožňave sa ťažilo hlavne zlato, striebro a meď a až neskôr bolo mesto centrom ťažby železnej rudy na Gemeri. Na základe nášho rozsiahleho a podrobného bádania v archíve mesta sme zistili, že síce v Rožňave nebol v minulosti žiadny väčší priemyselný pivovar, ale o to väčšiu históriu mali tradičné malé pivovary podobné tomu nášmu. Boli súčasťou významných hostincov mesta a v dnešnej terminológii by sme ich nazývali reštauračné minipivovary. Dňa 8.júna roku 1652 majitelia šiestich takýchto pivovarov založili v meste Rosnio-Bánya , čo bol historický názov Rožňavy spolok malých pivovarov, kde sa v ich artikulách podrobne spomínajú a určujú nielen práva a povinnosti pivovarníckeho spolku, ale spomína sa aj spôsob varenia a uvádzania na trh piva konkrétneho druhu Marz. Je vysoko pravdepodobné, že pivo Marz sa dostalo na územie mesta Rožňavy s nemeckými banskými majstrami, ktorí boli v tých časoch najväčšími odborníkmi svojho remesla v Európe. Z histórie je taktiež známe, že tieto pivá sa varili v marci a preto dostali názov Marz, alebo Märzen. Marcové pivá mali viac modifikácií. Boli také, ktoré boli určené na každodennú konzumáciu počnúc od Veľkonočných sviatkov, ale z viacerých archívnych zdrojov vieme, že sa varili aj veľmi silné marcové pivá, ktoré sa pili až po viac ako polročnom odležaní najskôr v mesiaci október. Toto pivo bolo veľmi kvalitné a kvôli výnimočne dlhému ležaniu sa všeobecne nazývalo aj ako „staré pivo“. Takéto extra silné „staré pivo“ sa pilo ako veľmi výživná potravina s preukázateľnými pozitívnymi až liečivými účinkami a nie ako nápoj na uhasenie smädu. Smäd sa hasil okrem vody hlavne vínom, medovinou, alebo slabými pivami určenými na celodenné pitie. Silné pivá pili aj ženy, ktoré kojili, aby mali dostatok mlieka,“ informoval Ladislav Kovács, riaditeľ pivovaru Kaltenecker.
„Vývoj piva BROKÁT 27 OLD BEER bol zameraný nielen na pôvodné zloženie sladov, extra dlhé ležanie v autentických dubových sudoch, ale aj na dochutenie piva typické pred niekoľkými stovkami rokov. Naši predkovia dochucovali pivo nielen chmeľom, ale z archívnych zdrojov vieme, že aj rôznymi dostupnými, alebo aj vzácnymi koreninami a bylinkami. Preto pri výrobe tohto „starého piva“ BROKÁT 27 OLD BEER sa okrem chmeľu dostali do našich dubových sudov pri dokvasovaní aj také ingrediencie, ako koriander, borievka a mladé smrekové výhonky s ihličím.
Toto pivo je prvé svojho druhu v novodobej histórii slovenského pivovarníctva , ktoré mapuje tradíciu výroby pivných špeciálov do dávnej minulosti. V pivovare Kaltenecker v Rožňave chceme poukázať týmto produktom na to, že aj na území miest ako bola napríklad historická Rožňava malo reštauračné pivovarníctvo veľmi bohatú minulosť a varili sa už pred stovkami rokov extra špeciálne druhy piva na ktoré môžeme byť hrdí aj v súčasnosti a nezabudnúť na bohatú a často nedocenenú tradíciu nášho lokálneho pivovarníctva. Aj v súčasnosti sa vyrábajú napríklad v belgických kláštorných pivovaroch niektoré z dobových extra silných pivných špeciálov a už po stáročia sa varia a dochucujú podľa rovnakých tradičných receptúr. Tieto skvelé pivá sú síce nesmierne drahé, ale zároveň vysoko cenené a vyhľadávané turistami z celého sveta,“ pokračuje L.Kovács.
Čo je ale zašifrované pod názvom BROKÁT 27 OLD BEER ?
„Značka BROKÁT je známa aj za hranicami Slovenska a tvorí centrálnu značku pre tmavé a polotmavé pivné špeciály z produkcie rožňavského pivovaru Kaltenecker. Číslica 27 nám pripomína, že sa jedná o veľmi silné pivo 27-ičku. Slovné spojenie OLD BEER je synonymom pojmu „staré pivo“ a odkazuje na historické prepojenie s minulosťou a dlhým ležaním v dubových sudoch. Tento pivný špeciál slávnostne uvedieme na trh dňa 27. mája 2010 počas našich 4.Pivných slávností v pivovare Kaltenecker v Rožňave.
Jedná sa o prísne limitovanú edíciu, kde každá fľaša piva bude mať na etikete označenie poradovým číslom. Dve fľaše s magickými poradovými číslami 001 a 027 budú zaradené do internetovej aukcie už dva týždne pred oficiálnou premiérou a budú vydražené pravdepodobne zanietenými zberateľmi pivovarských kuriozít.
Pivo BROKÁT 27 OLD BEER má na konte ešte jedno „naj“. Okrem svojho unikátneho zloženia, extra dlhého dozrievania v dubových sudoch, najvyššieho stupňa alkoholu na úrovni vysoko kvalitných exkluzívnych vín je nevšedný aj svojim balením. Pivo je plnené do 1 litrových historických fliaš s patentovým uzáverom, ktoré je spolu s degustačným pohárom balené do darčekovej exkluzívnej drevenej kazety a cenou 27 Euro za jedno takéto balenie je najdrahším slovenským pivom. Je vhodný ako exkluzívny darček pre ozajstného pivného gurmána.
Pivný špeciál BROKÁT 27 OLD BEER je nepasterizované a nefiltrované pivo lahodnej sladovej chuti s príjemným horkým dozvukom a jedinečnej purpurovej až rubínovej farby. Pivo BROKÁT 27 OLD BEER je určené hlavne pre náročných pivných gurmánov, ako aj do sortimentu špecializovaných pivoték, do pivných barov a pubov, alebo aj do hotelov a reštaurácií zameraných na tradičnú, ale zároveň špičkovú slovenskú gastronómiu. Toto pivo sa hodí hlavne ako exkluzívny aperitív, alebo unikátny digestív.
O podmienkach predaja a distribúcie sa dočítate viac na stránke www.kaltenecker.sk , uzatvára Ladislav Kovács.