Uvarte si bezlepkové pivo doma
http://www.kamnapivo.sk/webtron/uvarte-si-bezlepkove-pivo.html
6. marec 2006, 12:10
Andrej FilipBezlepkové pivo vyrobíme z mladiny získanej z nesladových surovín. Najčastejšie sa používa pohánka a ryža, pričom celiatici musia dať pozor, či ide skutočne o bezlepkovú ryžu a takisto či pivné kvasinky boli množené na bezlepkovom substráte.
Suroviny na jednu várku 10 l: 0,75 kg sladovanej pohánky
1/2 šálky kukuričného cukru
15 g chmelu Saaz
30 g chmelu Hallertauer Hersbruck
1,5 kg ryžového sirupu
1 bal vrchne kvasiacich pivovarských kvasníc
Vlož rozdrvenú sladovanú pohánku do vrecka zo sieťoviny, daj do hrnca a zalej 7 litrami vody a miešaj pokiaľ nezačne vrieť. Vyber pohánku a pridaj ryžový sirup, kukuričný cukor a po 7,5g z jedného aj druhého typu chmeľu. Var 30 minút a pridaj po 3,75 g z oboch druhov chmeľu. Var ďaľších 15 minút a opäť pridaj po 3,75 g chmeľu. Var opäť 15 minút a nakoniec pridaj 15 g chmeľu typu Hallertauer Hersbruck na 2 minúty. Prelej do kvasnej nádoby, rýchlo ochlaď a pridaj studenú vodu na celkový objem 10 litrov. Potom pridaj pivovarské kvasinky pri izbovej teplote. Pivo bude kvasiť asi 10 dní. Pred stočením pridaj trochu kukuričného cukru a nechaj vo fľašiach dozrieť na chladnom mieste 1 týždeň.
Príprava sladovanej pohánky
Surovú pohánku ponor na 48 hodín do vody, pričom ju premývaj každých 8 hodín. Pohánka napučí a uvoľní páchnúcu olejovitú látku , ktorú treba premývaním odstrániť. Následne ju nechaj rozprestretú v tenkej vrstve na sítku a ulož na vzdušné a chladné tmavé miesto. Premývaj každých 8 hodín, aby nezačala plesnivieť. Po 1 dni začne pohánka klíčiť. Nechaj ju klíčiť asi 2 dni, kým sú klíčky asi dvakrát také dlhé ako zrno. Potom rozprestri na plech a zahrievaj v peci pri 90 až 110°C až pohánka stvrdne a je chrumkavá. Po ochladení zošrotuj.
Suroviny na jednu várku 10 l: 0,75 kg sladovanej pohánky
1/2 šálky kukuričného cukru
15 g chmelu Saaz
30 g chmelu Hallertauer Hersbruck
1,5 kg ryžového sirupu
1 bal vrchne kvasiacich pivovarských kvasníc
Vlož rozdrvenú sladovanú pohánku do vrecka zo sieťoviny, daj do hrnca a zalej 7 litrami vody a miešaj pokiaľ nezačne vrieť. Vyber pohánku a pridaj ryžový sirup, kukuričný cukor a po 7,5g z jedného aj druhého typu chmeľu. Var 30 minút a pridaj po 3,75 g z oboch druhov chmeľu. Var ďaľších 15 minút a opäť pridaj po 3,75 g chmeľu. Var opäť 15 minút a nakoniec pridaj 15 g chmeľu typu Hallertauer Hersbruck na 2 minúty. Prelej do kvasnej nádoby, rýchlo ochlaď a pridaj studenú vodu na celkový objem 10 litrov. Potom pridaj pivovarské kvasinky pri izbovej teplote. Pivo bude kvasiť asi 10 dní. Pred stočením pridaj trochu kukuričného cukru a nechaj vo fľašiach dozrieť na chladnom mieste 1 týždeň.
Príprava sladovanej pohánky
Surovú pohánku ponor na 48 hodín do vody, pričom ju premývaj každých 8 hodín. Pohánka napučí a uvoľní páchnúcu olejovitú látku , ktorú treba premývaním odstrániť. Následne ju nechaj rozprestretú v tenkej vrstve na sítku a ulož na vzdušné a chladné tmavé miesto. Premývaj každých 8 hodín, aby nezačala plesnivieť. Po 1 dni začne pohánka klíčiť. Nechaj ju klíčiť asi 2 dni, kým sú klíčky asi dvakrát také dlhé ako zrno. Potom rozprestri na plech a zahrievaj v peci pri 90 až 110°C až pohánka stvrdne a je chrumkavá. Po ochladení zošrotuj.
6.3.2006 12:10 | Andrej Filip
[Zdroj: pivovardoma.sk]