Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí...
http://www.kamnapivo.sk/webtron/kde-sa-pivo-vari-tam-sa-dobre-dari.html
28. február 2009, 18:00
Marta RužičkováZo všetkých krajov na Slovensku sa najviac piva vyrobí v Nitrianskom kraji. Na juhu kraja Heineken v Hurbanove a na severe Topvar v Topoľčanoch vyprodukovali spolu v prvom polroku tohto roku 1,535 milióna hektolitrov piva z celkových 1,725 milióna hektolitrov piva. Pritom výroba hurbanovského pivovaru sa medziročne zvýšila v tomto období o šesť percent a topoľčiansky pivovar zaznamenal v prvom polroku 2008 medziročne 14-percentný pokles. Heineken má viac ako 45-percentný podiel na predaji piva na Slovensku a Topvar takmer 40-percentný.
„Najstaršia potravina“
Pivo, tento kvasený nápoj vyrobený zo sladového obilia, vody a chmeľu, je staré ako naša civilizácia. Jeho milovníci zvyknú dodávať, že je staršie ako víno, ba vraj staršie ako chlieb.
Vek piva sa odhaduje na 10-tisíc rokov a vraj dokázateľne sa varilo už okolo roku 4000 pred naším letopočtom. Prvé správy o výrobe kvasených nápojov z obilia pochádzajú až z dávnej Mezopotámie.
Najstarší pivovar na Slovensku je vo Vyhniach a pochádza z roku 1473. Pivovar v slobodnom kráľovskom meste Trnava bol založený v roku 1532. Český najstarší pivovar v Domažliciach bol založený v roku 1341.
Pivo sa na nápoj, ktorý poznáme dnes, ponáša až od 18. storočia.
Najrozšírenejší alkohol
Pivo je rozhodne najrozšírenejším alkoholickým nápojom na svete. Ročne sa ho vypije 130 biliónov litrov. Slovenské pivovary po štyroch rokoch poklesu v roku 2006 predali 3,79 milióna hektolitrov piva a exportovali 36,2 tisíca hektolitrov. Na každého jedného obyvateľa Slovenska pripadá ročne viac ako 80 litrov vypitého piva, v roku 2002 to bolo až 94 litrov.
Minulý rok podľa pivovarníkov bol rokom zlomu negatívneho trendu z posledných rokov. Celkový trh s pivom na Slovensku vzrástol vlani o viac ako 2 percentá.
Najväčšia sladovňa
V kraji je od roku 2003 aj najväčšia sladovňa v strednej a vo východnej Európe. Vybudovala ju spoločnosť Heineken a spracuje až 145-tisíc ton sladu ročne, z ktorého sa vyrába pivo aj v zahraničí. Sladovňa nakupuje 60 percent sladovníckeho jačmeňa od slovenských pestovateľov.
„Najstaršia potravina“
Pivo, tento kvasený nápoj vyrobený zo sladového obilia, vody a chmeľu, je staré ako naša civilizácia. Jeho milovníci zvyknú dodávať, že je staršie ako víno, ba vraj staršie ako chlieb.
Vek piva sa odhaduje na 10-tisíc rokov a vraj dokázateľne sa varilo už okolo roku 4000 pred naším letopočtom. Prvé správy o výrobe kvasených nápojov z obilia pochádzajú až z dávnej Mezopotámie.
Najstarší pivovar na Slovensku je vo Vyhniach a pochádza z roku 1473. Pivovar v slobodnom kráľovskom meste Trnava bol založený v roku 1532. Český najstarší pivovar v Domažliciach bol založený v roku 1341.
Pivo sa na nápoj, ktorý poznáme dnes, ponáša až od 18. storočia.
Najrozšírenejší alkohol
Pivo je rozhodne najrozšírenejším alkoholickým nápojom na svete. Ročne sa ho vypije 130 biliónov litrov. Slovenské pivovary po štyroch rokoch poklesu v roku 2006 predali 3,79 milióna hektolitrov piva a exportovali 36,2 tisíca hektolitrov. Na každého jedného obyvateľa Slovenska pripadá ročne viac ako 80 litrov vypitého piva, v roku 2002 to bolo až 94 litrov.
Minulý rok podľa pivovarníkov bol rokom zlomu negatívneho trendu z posledných rokov. Celkový trh s pivom na Slovensku vzrástol vlani o viac ako 2 percentá.
Najväčšia sladovňa
V kraji je od roku 2003 aj najväčšia sladovňa v strednej a vo východnej Európe. Vybudovala ju spoločnosť Heineken a spracuje až 145-tisíc ton sladu ročne, z ktorého sa vyrába pivo aj v zahraničí. Sladovňa nakupuje 60 percent sladovníckeho jačmeňa od slovenských pestovateľov.
28.2.2009 18:00 | Marta Ružičková
[Zdroj: hnonline.sk]