Vznik nového združenia pivovarníkov
Slovenské pivo varené klasickým spôsobom je v ohrození, varuje novovzniknutá Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska.
„Viac ako 80 percent slovenského trhu s pivom ovládajú veľké nadnárodné pivné giganty. Ak nebudeme chrániť malé pivovary, Slováci čoskoro nebudú mať možnosť ochutnať slovenské pivo tradičnej horkej chuti, varené klasickým spôsobom,“ zdôvodnil iniciatívu založiť Asociáciu malých nezávislých pivovarov jej predseda, Ing. Ľubomír Vančo z Banskobystrického pivovaru.
Malé nezávislé pivovary sú podľa zákona výrobcovia piva s ročnou produkciou do 200 tisíc hektolitrov. Väčšina z nich, takzvané minipivovary, však nepresahujú ani výrobu niekoľko stoviek hektolitrov piva.
Narozdiel od susedných krajín, kde zažívajú malé pivovary zlaté časy, na Slovensku postupne vymierajú. Zákon malým pivovarom nepriznáva žiadne výhody, ktoré by im umožňovali obstáť v trhovej konkurencii veľkých hráčov s niekoľkomiliónovými rozpočtami. Napriek tomu si gurmáni neholdujúci štandardnej „eurochuti “ cestu k malým a minipivovarom vedia nájsť, motiváciou je pre nich kvalita.
„Dozrel čas, aby niekto konečne začal nahlas hájiť záujmy malých pivovarov. Spoločne budeme bojovať najmä za zmiernenie dopadov legislatívy, ktorá vytvára takmer rovnaké podmienky malým aj veľkým hráčom na trhu s pivom, čo je pre mnohých malých likvidačné,“ povedal pri podpise zmluvy o založení Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska jej podpredseda, Bc. Ladislav Kovács z Pivovaru Kaltenecker.
Zakladajúcimi členmi Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, ktorá vznikla 23.9. 2009
v Banskej Bystrici, sú 4 malé nezávislé pivovary: Banskobystrický pivovar a. s. (výrobca piva Urpiner, Banská Bystrica); Pivovar Kaltenecker, s. r. o. (reštauračný minipivovar, Rožňava); Pivovar GOLEM, s. r. o. (reštauračný minipivovar, Košice) a Pivovar Perla (hostinský pivovar, Banská Bystrica).