Zlatý Bažant v kuchyni
Zlatý Bažant sa v tomto roku stal partnerom najprestížnejšej svetovej kuchárskej súťaže Bocuse D´Or, ktorej národné kolo sa uskutočnilo minulý týždeň počas výstavy Danubius Gastro. Po skončení súťaže sa návštevníci výstavy mohli zabaviť na nezvyčajnej šéfkuchárskej exhibícii Top Chefs Challenge.
Najoceňovanejší slovenský šéfkuchár Jaroslav Židek totiž vyzval na kulinársky súboj Pavla Pospíšila, jediného československého šéfkuchára s Michelinskou hviezdou, ktorý prednedávnom označil bratislavské reštaurácie za „katastrofu a zlodejinu“.
Jaroslav Židek v exhibícii navaril dve špeciality - Teľaciu roštenku na pive s brzlíkom a zelerovým kuskusom s hrozienkami a orechami a Domácu tlačenku so zeleninou. K obom sa podľa Jardu Žideka výborne hodí pohár vychladeného svetlého piva Zlatý Bažant 10% alebo 12%.
Pivo však nie je len výborným doplnkom kvalitného jedla, ale podľa majstra kuchára je skvelé aj pri jeho príprave: „S pivom sa dobre varí. Asi každému Čechovi hneď napadnú „buřty na pivu“, čo je v správnom kontexte skvelé jedlo. Sladkohorká chuť piva sa však predovšetkým hodí na podlievanie mäsa. Napríklad divina sa pri príprave dobre podlieva pivom. Aj podávať sa môže s pivom, predovšetkým s tmavým pivom vychladeným na 10°C,“ hovorí na tému pivo a gastronómia Jaroslav Židek.
Zlatý Bažant sa teda v tomto roku stal partnerom svetovej gastronómie a bude sprevádzať víťaza národného kola súťaže Bocuse D´Or na jej európskom kole v júni v Ženeve. Slovensko tu bude reprezentovať náš víťaz Martin Korbelič, šéfkuchár reštaurácie Camouflage v Bratislave, ktorý bude mať možnosť postúpiť na budúcoročné svetové finále. To sa koná každý druhý rok v Lyone, odkiaľ pochádza zakladateľ súťaže šéfkuchár Paul Bocuse.