Advent 2024 tretia nedeľa Trappist Westvleteren 12 aka XII. (archív)
Na tretiu adventnú nedeľu som si tentoraz vybral z archívu trappistický ejl, dlhodobo označované za jedno z najlepších pív, iste je to na diskusiu, ale dnes som zvedavý aký bude Westvleteren 12 známy aj ako XII. po siedmych rokoch po odporúčanej dobe spotreby (kúpil som ho pred nejakými dvanástimi rokmi na Birofilii v Žywieci za 50 Zlote :), bola to pálka :). Pivovar v Abdij Sint-Sixtus je momentálne jedným z jedenástich fungujúcich a uznaných trappistických pivovarov na svete.
PIVOVAR: Abdij Sint-Sixtus VZW, Donkerstraat 12, 8640 Westvleteren, Belgicko
NÁZOV: Trappist Westvleteren 12
TYP PIVA: Belgian Quadrupel, Abbey, Trappist Ale, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 10.2%
BALENIE: 330 ml fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, candy sirup/cukor, chmeľ, kvasinky
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 15. 12. 2024
DÁTUM SPOTREBY: 22. 12. 2017
TEPLOTA PIVA: 11°C
Po šiestich minútach od naliatia.
1. Aróma (1 - 10b.) : 8.5
Decentná sladšia esterová aróma po sušenej slivke, datliach, melase, nespálenom karamele s jemnou náznakovou vôňou tmavého lesného ovocia/černice, mierne oxidačná, jemný náznak likérového alkoholu, homeopaticky po bylinách, uhladené.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavomahagónová farba tekutiny, nepriehľadná.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Nižšia pena svetlobéžovej farby tvorená menšími bublinkami, stredne hustá, ale s dobrou retenciou, po viac ako 10 minútach vytvorila tenký prúžok na stene pohára, ktorý ostal až do konca koštovky.
4. Chuť (1 - 20b.) : 16
Veľmi mierne sladovo-karamelový základ, sušená slivka, sušené jumbo hrozienka, datle, sladké drievko, čokoláda, stopovo červené jablko, mierna oxidácia, višňový likérový alkohol len mierny, uhladené, zaoblené.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Veľmi mierna zemito-bylinná chmeľová horkosť, zaokrúhlená.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5
Ľahké telo, ale nie vodnaté, veľmi mierne, ale znateľne nasýtené, hladké, krémové, v závere príjemne vybalansované.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 7.5
Jasné, vydržalo od doby odporúčanej na konzumáciu v excelentnom stave, kondícii, nie nadarmo ho znalci radia medzi jedno z najlepších pív, nie len v kategórii. Stálo to zato nechať ho tak dlho ležať... prečo? ... bo! :) na dobré si treba počkať... a bola to dobrá "investícia" :)... nejaká "12" sa ešte nájde, aj keď iný ročník, resp. "6" a aj "8".
HODNOTENIE: 43.5 - 87 - 8.7/10