Adventný denník 2024 - 17. Sibeeria/Galway Bay a Lanius Weizenbier 13°
Dnes pod číslom "17" som v adventných kalendároch pivovarov Sibeeria našiel zadymený írsky suchý stout uvarený spolu s írskym pivovarom Galway Bay Brewery Tourist Triangle a pivovaru Lanius ponúkol Weizenbier 13°.
PIVOVAR: Sibeeria Craft Brewery - PowerBrew s. r. o., (pôvodne BeerLab), Ocelářská 975/45, 19000, Praha 9, pivovar na Kolbenova 7, Praha 9 - Vysočany, ČR v spolupráci s Galway Bay Brewery, Carrowmoneash, Station Rd., Oranmore, Galway H91 FA31, Írska republika
NÁZOV: Tourist Triangle
TYP PIVA: Smoked Irish Stout
ALKOHOL: 4.2%
STUPŇOVITOSŤ: 11°
BALENIE: 500 ml alu plechovka
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady, chmele, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 26. 09. 2025
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 17. 09. 2024
TEPLOTA PIVA: 10°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 8
Zaoblená vôňa po údenom slade, kávovine, náznakovo po stajni, sójovej omáčke, karamele.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavohnedá farba tekutiny s tmaomahagónovým odleskom, nepriehľadná.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena béžovej farby, tvorená drobnými bublinkami, hustejšia s dobrou retenciou, zanechala mierne stopy.
4. Chuť (1 - 20b.) : 15
Ľahká sladkastá po karamele, praženej kávy s miernou kyselinkou po tmavých sladoch, barnyard, mierna údená chuť, suchšie, alkohol ukrytý.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5
Nižšia intenzita zemitej chmeľovej horkosti s horkosťou po pripálenom zrne, popol, suchšia, v závere trpkejšia dlhotrvajúca.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3
Ľahké telo na hrane vodnatosti, nižšie nasýtené, mierne ihličkuje na jazyku, v závere horkasto-kyslasté po praženom obilnom zrne, jačmeni, suchšie.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 7
V štýle, ľahké popíjanie, pekne nakombinovaný údený slad, vyššie sýtenie a bolo by ideálne.
HODNOTENIE: 41.5 - 83 - 8.3/10
PIVOVAR: Trenčiansky pivovar Lanius, Mierové námestie 20, 911 01 Trenčín, SK
NÁZOV: Lanius Weizenbier 13°
TYP PIVA: Weizen, nepasterizované, nefiltrované
ALKOHOL: 5.1%
STUPŇOVITOSŤ: 13°
BALENIE: 330 ml alu plechovka
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, pšeničný slad, chmeľ, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 30. 04. 2025
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 17. 12. 2024
TEPLOTA PIVA: 7°C
NÁKUP: AlternaTiff, s. r. o., Mierové námestie 20/20, Trenčín
1. Aróma (1 - 10b.) : 2
V prvom momente po otvorení z plechovky sa výraznejšie prejavila kyslastá aróma po starom syre, pote, pokazenom masle, po odvetraní tejto "nepríjemnosti" (0614) ostala sladkastejšia aróma po banáne a stredne intenzívna fenolová stopa po klinčekoch, vlhký kartón.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Svetložltá farba tekutiny s miernym oparom.
3. Pena (1 - 3b.) : 2
Nižšia pena bielej farby, šumivá, tvorená menšími bublinkami, riedka, ale s celkom dobrou retenciou, poklesla a zanechala tenký prúžok na stene pohára.
4. Chuť (1 - 20b.) : 7
V chuti (po odvetraní) sladkasté po mede, zrelom banáne, mierne kyslastá po pšeničnom slade, syre, mierne korenistá po klinčeku, oxidačná.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5
Chmeľová horkosť nezistená, horkosť po koreninách, suchšia.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1
Ľahké telo, na hrane vodnatosti, veľmi nízko nasýtené, pikantné, mazlavé.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 1
Adept na "13", ale dal som mu (prečo?) šancu, prvý moment absolútne na 0164, iste bakteriálka zapracovala a iné si nezaslúži, nedopité to je jasné, len kontrolné tri hlty, ráno sa uvidí..., alebo pre istotu dezinfikujem... kľudne dajte do komentu svoj názor, dať "na tvrdo" trinástku?, alebo sa s tým babrať ako ja?
HODNOTENIE: 18.5 - 37 - 3.7/10 resp. "13"