Už po štvrtý krát sa konala, na nie len slovenské pomery, zaujimavá degustačná súťaž doma varených pív Jedon Slad a jedon Chmeľ, ktorú organizuje Paťo Tužinský aka Opitý Vlk v Novej Bani. Súťaž sa uskutočnila v sobotu 8. júna v priestoroch Školiaceho strediska Hrabiny.
Súťaž je jedinečná pomímaním, že základnou myšlienkou je pripraviť pivo len z jedného druhu sladu a použitia jednej odrody chmeľu, samozrejme bez vody a kvasiniek by to nešlo, teda single malt and single (SMASH) s určením základnej kategórie podľa BJCP. V tomto ročníku boli určené tri kategórie, jednou z nich a veľkou výzvou bola aj kategória zaradená do ligy Českého ležáku (súťaž organizuje z. s. Cech domácích pivovarníků) s presným určením použitia odrody chmeľu Saaz Briliant.
Vyhlásené kategórie:
A kategória: pivo SMASH - jeden slad a jeden chmel, ľubovolné kvasinky, stupňovitosť 8°-15°Plato
B kategória: pivo SMASH - jeden slad a jeden chmel, ľubovolné kvasinky a jedna prísada (ovocie, bylina, zelenina, korenie, surogát, atď.), stupňovitosť 8° -15°Plato
C kategória: pivo SMASH - Plzenský slad, chmel SAAZ Briliant KH 2,71%, kvasinky spodné, špecifikácia vzorky: Český ležiak BJCP 2021 kategória 3B
V tomto ročníku bolo prihlásených 72 vzoriek, ale hodnotilo sa 59 vzoriek (Poľsko, Česká republika a Slovensko), ktoré súťažiaci dodali poštou, alebo osobne. Súťažné vzorky sa hodnotili, tak ako aj v predošlom ročníku, podľa odporúčaní medzinárodne uznávaného systému Beer Judge Certification Program (BJCP), posudzovali ich skúsení degustátori v štyroch komisiách,
- Daniel Kružliak, Petr Měrka a Peter Bognár
- Vladimír Nesvadba, Adam Šulík a Martin Binder
- Michaela Némethová, Imrich Nogell, Peter Holčík
- Sue Hlinková, Stanislav Rejchrt a Adrián Nagy,
...a rozhodli, že v 4. ročníku Jedon Slad a Jedon Chmel 2024 ocenenia získali ...
Kategória A (35 vzoriek)
1. miesto Daniel Fedor, Saison, 90 bodov
2. miesto Michal Roud, Czech Pale Lager, 88 bodov
3. miesto Branislav Olšák, American Wheat Beer, 88 bodov
V tejto kategórii sa uskutočnilo aj posudzovanie najlepších pív z troch komisií, tzv. Mini BoS a z nich určili víťaza kategórie, resp. poradie na stupni víťazov.
Kategória B (9 vzoriek)
1. miesto Jozef Mesároš, Spice, Herb or Vegetable Beer, 78 bodov
2. miesto Jarda Miller, Mixed Fermentation Sour Beer, 74 bodov
3. miesto Ján (Johnny) Žbirka, Fruit Beer, 70 bodov
Kategória C (15 vzoriek)
1. mesto Martin Sedlák, Czech Premium Pale Lager, 82 bodov
2. miesto Radim Kuba, Czech Premium Pale Lager, 80 bodov
3. miesto neudelné
O najlepšom pive súťaže rozhodla komisia v zložení Michaela Némethová, Daniel Kružliak, Adam Šulík, Stanislav Rejchrt a Martin Binder a udelila ocenenie
O najlepšom pive súťaže rozhodla komisia v zložení Michaela Némethová, Daniel Kružliak, Adam Šulík, Stanislav Rejchrt a Martin Binder a udelila ocenenie
Best of Show 2024
domácemu sládkovi Danielovi Fedorovi za pivo Saison.
G R A T U L U J E M !
Na záver niekoľko mojich postrehov
Mrzí ma, tak asi ako aj organizátora, že viacero súťažných vzoriek nebolo doručených, zaslaných. Mrzí ma, že aj v dnešnej dobe si súťažiaci nesplní základné požiadavky organizátora, ktorý ich jasne špecifikuje v prihlasovacom formulári, že súťažiaci nesprávne zaradí svoje súťažné vzorky do danej kategórie, ale asi najviac sa pozastavujem nad skutočnosťou, že organizátor, ktorý rozposlal vzorky chmeľu určeného pre súťažnú kategóriu C s tým, že domovarník aj odošle svoje pivo na súťaž, pozastavujem sa nad ignoranstvom súťažiacich, ktorí, ak neboli spokojní so svojim pivom, alebo z akéhokoľvek dôvodu sa s pivom stalo, neoznámil to organizátorovi. Toto je mimo rámec môjho chápania a veľká neúcta k organizátorovi, ale v rovnakej miere sponzorovi, f. Chmelařsky Institut Žatec. Dotyčných by som v budúcnosti na súťaž jednoducho "nepustil".
Súťaž samotná, ako organizačne, prebehla v štandardných podmienkach, hodnotitelia mali dostatok času na posúdenie a zápis svojich poznatkov, rozhodovali prísne, ale spravodlivo.
Z môjho pohľadu úroveň súťažných vzoriek, ktoré som mal možnosť hodnotiť naberá oproti predchádzajúcim ročníkom na kvalite, na čistote v štýle, nezaznamenal som výraznejšie chyby, ale skôr veľmi zaujimavé vzorky, napríklad pekne spracovaný Saison, či saison s pridaným ovocím, alebo blond ale s kvetom čiernej bazy, tie mi asi najviac utkveli v pamäti.
Možno na vysvetlenie, prečo sme neudelili tretie miesto v kategórii C, nuž, najbližšia súťažná vzorka nedosahovala potrebné parametre na udelenie tretieho miesta, sorry.
Znovu konštatujem, tak ako v minulom roku, že táto súťaž by si zaslúžila vyššiú účasť, prítomnosť samotných súťažiacich, na druhej strane oceňujem záujem súťažiacich z Českej republiky.
Veľká vďaka patrí zohratému tímu, Paťovi, Šárke, Michell a Marekovi, ktorí zabezpečili bezchybný priebeh súťaže, ale vďaka patrí aj sponzorom z
Chmelařsky Institut Žatec Ing.Vladimírovi Nesvadbovi,
f. Brelex,
Osivo Zvolen,
Levická sladovňa,
Nova Montania o.z.,
WBM aka Biela vrana pre BOS a podpora súťaže. Nesmiem zabudnúť aj na burgre a výborný guláš, ktorý znou uvaril
Imro, teda nie Nogell
:).
Na samoobslužných výčapoch si prítomní mohli ochutnať pivá z košického
Pivovaru Hostinec Single Hop Hazy IPA Nelson Sauvin a tmavý ležiak Sanct. Florián, z myjavského pivovaru
Remeselný pivovar Hellstork bol na výčape sud Pink City a od
Daniela Obcoviča ejl SMASH, ale v ponuke bola aj nefiltrovaná, nepasterizovaná dvanástka
Urpiner, ktorú zabezpečil
Paťo aka
Opitý Vlk.
Fajn akcia, fajn ľudia, fajn pivá... tak, o rok sa stretneme znovu!
10.6.2024 22:00 | bobo
[Zdroj: JSaJCh]