Piatok 22.11.2024   oslavuje Cecília zajtra pozýva na pivo Klement

6984 podnikov 

Degustácia Lanius Weizenbier, London Porter a Irish Stout

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-lanius-weizenbier-london-porter-a-irish-stout.html

17. december 2023, 21:15
bobo
Degustácia Lanius Weizenbier, London Porter a Irish Stout

Postupne sa borím s pivami z Pivného adventného kalendára z pivovaru Lanius. Dnes, v tretiu adventnú nedeľu (17. 12. 2023) postupne ochutnám tri, pod číslom "10Irish Stout 16°, číslo "11" má svetlá pšenica Weizenbier 13° a pod číslom "12" som našiel London Porter 14°.

 

 

  

PIVOVAR: Trenčiansky pivovar Lanius, Mierové námestie 20, 911 01 Trenčín, SK

DÁTUM DEGUSTÁCIE: 11. 12. 2023
BALENIE: 300ml sklo fľaša hnedej farby

NÁKUP: AlternaTiff, s. r. o., Mierové námestie 20/20, Trenčín

CENA: za pack s 24mi pivami 68€ (s poštovným)

 

NÁZOV: Lanius Weizenbier 13°
TYP PIVA: Weizen, nepasterizované, nefiltrované
ALKOHOL: 5.1%
STUPŇOVITOSŤ: 12.5°

ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky

TEPLOTA PIVA: 9°C 

DÁTUM SPOTREBY: 12. 01. 2024

 

 

Kyslastá vôňa po pšenici a kyslejšom bobuľovom ovocí, decentne fenolovo-korenistá klinčekoch, náznakovo po banáne, chmeľová žiadna. Svetložltá číra tekutina, biela pena, ktorá sa po otvorení celkom rýchle vytlačila z hrdla fľaše (menší gushing), riedka, stredne vysoká, šumivá, rýchle opadla a vytvorila tenký prúžok na stene pohára, nezanechala žiadnu stopu. Chuť výrazne kyslejšia, niečo medzi kyslosťou citrónu a octu, náznakovo po pšenici, mierne korenisá, zároveň oxidačná, ako vlhký kartón. Horkosť po fenoloch, klinčeku, náznaky po zatuchlom dreve. Telo ľahké, až vodnaté, nižšie nasýtené (hlavne k štýlu), na začiatku jemne pošteklilo jazyk, pôsobí prázdne. V štýle, kristall weizen s množstvom chýb, diskutabilná pitelnosť, ale ak máte radi kyslasto-octové chute, prosím... (6, 3, 1.5, 9, 2, 1, 3.5) 26 - 52 - 5.2/10  (2G)

 

 

NÁZOV: Lanius London Porter 14°
TYP PIVA: Porter, English Porter, nepasterizované, nefiltrované
ALKOHOL: 6.3%
STUPŇOVITOSŤ: 14°

ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky

TEPLOTA PIVA: 11°C 

DÁTUM SPOTREBY: 31. 01. 2024

 

 

Prvotná kávovinová homeopatická stopa je prevalcovaná kyslastou vôňou po tmavom lesnom ovocí, kyslejšími černice, postupne sa cez ňu prediera náznakovo karamel, náznakovo čokoláda, mierna stopa po zatuchlom dreve. Tmavohnedá tekutina s tmavomahagónovým odleskom, pena tmavšej béžovej farby bola stredne vysoká, stredne hustá s primeranou retenciou, zanechala mierne stopy. V chuti prevláda kyslosť po tmavom lesnom ovocí, postupne po káve, kávovine, pripálenom zrne, popole. Horkosť trpkejšia po prepálenom zrne, dlhotrvajúca, suchá. Telo ľahké, na pokraji vodnatosti, stredne sýtené, na začiatku ihličkuje, záver kyslasto-horký, dlhší chvostík. Porter po zenite, kyslý, trpko-horký, vodnatý, v závere aj alkoholovo hrejivý. (6, 3, 3, 10, 2, 1, 3.5) 28.5 - 59 - 5.9/10   (4G)

 

   

NÁZOV: Lanius Irish Stout 16°
TYP PIVA: Stout, Irish Extra Stout, nepasterizované, nefiltrované
ALKOHOL: 6.9%
STUPŇOVITOSŤ: 15.7°

ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky

TEPLOTA PIVA: 11°C 

DÁTUM SPOTREBY: 31. 01. 2024

 

 

Vcelku pôsobí vyrovnaná, sladkastá vôňa po sušených datliach, trochu po čokoláde, ale stopovo aj po kyslejšej tmavej višni, náznakovo po mliečnej kyslosti, oxidačná. Tmavohnedá farba tekutiny s rubínovým odleskom, nepriehľadná. Pena stredne vysoká tvorená menšími bublinkami, skoro šľahačkovej štruktúry, stredná retencia, po čase vytvorila tenký prúžok, nezanechala stopu. V chuti kyselinka po surovom tmavom slade, pripálenej kávovine, trpkejšia, mierne ovocná, trochu po mede, oxidačná. Horkosť po pražených tmavých sladoch, prepražené kávovinové zrno, mierne trpké, suché, v závere po zatuchline. Ľahšie telo, skoro vodnaté, nie najpríjemnejšia horkosť, trochu alkoholovo hrejivé, záver trpko-kyslastý. Nuž, zlomený stout, vodnatý a zároveň nie najpríjemnejšie horký, nezladené, nevybalansované. (6, 2.5, 3, 10, 1, 1, 3.5) 27 - 54 - 5.4/10  (5G)   

 

Jedna veta na záver, platí to pre všetky dnešné pivá, sú po zenite, alebo na hrane, sú zlomené, s chybami... a že som ich nedopil, je asi jasné. Čím ďalej som z tohto "Pivného adventného kalendára" sklamaný.

 

Pozn. : len aby ste sa zorientovali ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

 

Excelentné, vzorové:                    8.9/10 až 10/10 bodov

Vynikajúce:                                   7.5/10 až 8.89/10 bodov

Dobré, malé chyby:                      5.9/10 až 7.49/10 bodov

Uspokojivé, viacero chýb:            4.2/10 až 5.89/10 bodov

S chybami, výraznými chybami:  2.6/10 až 4.19/10 bodov

Problematické:                            1/10 až 2.59/10 bodov   

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále