Degustácia Trappist Spencer Ale (archív, after 3 r.)
Tento týždeň som sa rozhodol prevetrať archív a každý večer ochutnať nejaké trappistické pivo/ejl, ale také ktoré už pár rokov odpočíva a "prešvihlo" odporúčanú dobu spotreby. Na sobotu som vybral ejl od jedného z najmladších trappistických pivovarov, ktorý sídli v USA - Spencer Brewery, ich Spencer Trappist Ale. V čase, keď som ho kupoval, myslím, že bolo ich jediným dostupným produktom v Európe (toto som získal v jednej sofijskej pivotéke).
Hodnotenie na pivných portáloch ratebeer (84/96) a beeradvocate (score 90).
PIVOVAR: The Spencer Brewery, 167 N Spencer Rd, Spencer, Massachusetts, USA
NÁZOV: Spencer Trappist Ale
TYP PIVA: Trappist Ale, Belgian Pale Ale
ALKOHOL: 6.5%
BALENIE: 330ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady (Spencer Malt Mix), karamelový mníchovský, chmele Willamette a Nugget, vlastný kmeň kvasiniek
DÁTUM MINIMÁLNEJ TRVANLIVOSTI: 16. 03. 2019
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 26. 02. 2022
TEPLOTA PIVA: 12°C
NÁKUP: Sofia, pivotéka (rok 2016?)
Podľa odporúčanej doby trvanlivosti má tento ejl už skoro tri roky "po živote" a asi to v tomto prípade aj celkom cítiť.Vo vôni je ale celkom uhladené, celkom príjemne ovocné po jablku, ale aj po cukre, trochu po slade a belgických kvasinkách, bez chmeľovej prítomnosti. Farba tekutiny hrdzavo-jantárová, zahmlená, nepriehľadná. Pena strednej výšky, tvorená drobnými bublinkami, s dobrou retenciou. V chuti vybalansovaná sladová, esterová a fenolová zložka, banán, hruška a jablko, ale aj klinček, vanilka a kvasinky. Chmeľová horkosť v tomto prípade neidentifikovateľná, skôr po použitých kvasinkách, resp. ich profile, mierne zemité. Stredne plné, až ľahšie telo, nízko nasýtené, mierne korenisté, ovocné. V podstate je veľmi uhladené, menej sýtené a celkom dobre piteľné, mierna oxidácia sa nevyhla, ale je v nepatrnej intenzite. Predpokladám, že v období odporúčanek konzumácie je podstatne lepšie, ale aj tak je to fajn ejl (8.5, 2.5, 3, 15.5, 2.5, 2, 6) 39 - 78 - 7.8/10
Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)