Kozmické pivo
http://www.kamnapivo.sk/webtron/kozmicke-pivo.html
29. máj 2008, 06:00
Peter BognárTretia najväčšia japonská pivovarnícka spoločnosť Sapporo Breweries Ltd. oznámila tento týždeň , že plánuje uvariť "kozmické pivo" zo sladu jačmeňa tretej generácie, ktorý pobudol päť mesiacov vo voľnom vesníre na ruskej Medzinárodnej vesmírnej stanici už v roku 2006.
Spoločnosť Sapporo spolupracuje na tomto experimente s Okajamskou univerzitou v rámci ruského vesmírneho projektu výskumu pestovania užitkových rastlín v medziplanetárnom prostredí pri dlhodobejších pobytoch.
"Pokiaľ bude tento experiment o možnosti pestovania poľnohospodárských plodín vo vesmíre úspešný, bude to znamenať možnosť sebestačnosťi pri dlhodobých pobytoch vo vesníre" uviedol univerzitný profesor Manabu Sugimoto.
Prvé "vesmírne pivo" podľa Juniči Ičikawu, prezidenta pivovaru Sapporo, chcú predstaviť tohto roku v novembri. Pivovar plánuje zo získaných 40 až 50 kg jačmeňa uvariť 100 fľiaš špeciálneho piva, ktoré bude zavŕšením tohto zaujimavého experimentu a nepočíta s jeho komerčným využitím, bude ponúkané behom reklamných akcií pivovaru.
Spoločnosť Sapporo spolupracuje na tomto experimente s Okajamskou univerzitou v rámci ruského vesmírneho projektu výskumu pestovania užitkových rastlín v medziplanetárnom prostredí pri dlhodobejších pobytoch.
"Pokiaľ bude tento experiment o možnosti pestovania poľnohospodárských plodín vo vesmíre úspešný, bude to znamenať možnosť sebestačnosťi pri dlhodobých pobytoch vo vesníre" uviedol univerzitný profesor Manabu Sugimoto.
Prvé "vesmírne pivo" podľa Juniči Ičikawu, prezidenta pivovaru Sapporo, chcú predstaviť tohto roku v novembri. Pivovar plánuje zo získaných 40 až 50 kg jačmeňa uvariť 100 fľiaš špeciálneho piva, ktoré bude zavŕšením tohto zaujimavého experimentu a nepočíta s jeho komerčným využitím, bude ponúkané behom reklamných akcií pivovaru.
29.5.2008 06:00 | Peter Bognár
[Zdroj: ITAR TASS,RIA Novosti]