Mníšske pivovary - Trappisti 1. Rochefort
Sériou článkov o mníšskych pivovaroch začíname asi s najzaujimavejšími - trappistickými. Do tohto času je na svete regulérne len osem takýchto pivovarov, ktoré môžu používať značku autentického trappistického pivovaru. Patria medzi ne belgické pivovary Rochefort, Westmalle, Westvleteren, Achel, Chimay, Orval, La Trappe (Koningshoeven, Holandsko) a Stift Engelszell (Rakúsko). Deviatym by mohol byť americký St. Josephs Abbey Spencer, ale nie je zatiaľ potvrdený.
L’Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy - Rochefort - Belgicko
zal. 1230, začali variť v roku 1595
Pivovar bol založený cesteriánskými mníchmi, v roku 1595 tu začali variť pivo. V súčastnosti tento pivovar je jedným z ôsmych pivovarov na svete, ktorých výrobky - pivo môžu používať označenie Trappist.
Z nedávnej histórie stačí pár zmienok:
K navráteniu kvality po druhej sv. vojne pomohli Rochefortu mnísi z Chimay, odkiaľ si doniesli nové postupy, recepty a hlavne kvasinky. Rochefort 6 bolo uvedené do predaja v roku 1953, o niečo neskôr Rochefort 10. V roku 1955 Rochefort uviedol zatiaľ posledné pivo, ktoré sa varí dodnes - Rochefort 8.
Zaujimavosťou je, že prvotné kvasinky boli použité z príbuzného pivovaru Chimay. Prvé použité kvasinky sa používajú na pivo "6", ktoré kvasia týždeň, následne sa po prečistení použijú na kvasenie "8" a po týždni sa obdobne upravené použijú na kvasenie piva "10". Zaujimavé.
Pivovar bol ostatne celkovo rekonštruovaný a rozšírený v roku 1960 na súčastnú kapacitu cca 40 000 hl, ale pivovar produkuje len cca 25 000 hl, dôvodom je jednoducho názor aby varenie piva nezasahovalo mníchom do ich štýlu života. Napriek tomuto obmedzeniu, pivovar je stále najväčším zdrojom príjmov pre kláštor. V kláštore je okolo 20 mníchov, vareniu sa priamo venujú štyria-piati, k nim patrí aj päť "civilných" zamestnancov. Tragédiou 29. decembera 2010 bol požiar, kedy sa veľká časť kláštora poškodila, šťastím bolo, že sa nezranil ani jeden mních a požiar nezasiahol pivovar.
Pri varení sa používajú jačmenný slad, cukor (obvykle tekutý, skaramelizovaný), pšeničný škrob, koriander, koreniny a chmeľ. Všeobecne sú tmavšie a sladšie.
Rochefort varí tri druhy piva označené číselne podľa starého belgického systému.
6 - amber, jantárové pivo s 7,5 % alk. (je najvzácnejšie z trojice, predstavuje len 1% z objemu výstavu)
8 - amber-brown, žlto-hnedé pivo s 9,2 % alk. (najvyšší objem výstavu)
10 - brown, hnedé pivo s 11,3 % alk.
Adresa: Pères Trappistes de l'Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy, B-5580 Rochefort, Belgique
web: www.trappistes-rochefort.com