Náš adventný pivný denník 2015 - 7
Kniha a pivo, celkom sa to dá spojiť, ak kniha je o pive a pivo je Goliat. Na upresnenie, konečne som sa po takmer pol roku dostal k jednej celkom zaujímavej publikácii Mikkeller´s Book of Beer, začal som si ju tak na ľahko listovať a do oka mi na stránke 201 padol popis, resp. receptúra na coffe imperial stout Goliat od dánskeho pivovaru To Øl , oj, ten som mal viac krát vo fľaškovej verzii, aj na výčape na Salóne Piva v Košiciach (13. - 14. 3. 2015).
Podľa hodnotení na ratebeer je na tom Goliat veľmi dobre, ako celok 100/100 bodov, ako štýl 94/100 bodov. V krátkosti by som ho pomenoval ako čokoláda v tekutom stave, plné telo, kávové tóny jasne naznačujú, že okrem špeciálnych sladov pridali tvorcovia k tomuto čiernočiernému imperial stoutu aj poriadne espresso, keď už sme pri tom horkosť je 59,2 IBU, farebnosť dosiahla hodnotu 355 EBC a Plato sa vyšplhalo na (podľa rôzných zdrojov na 24,7°/24,8°, na fľaši je údaj v slovenskom preklade od dovozcu až 28,5°, čo sa mi zdá ako preklep) pri objeme 10,1% alkoholu.
Dánski pivovarníci Tobias Emil Jensen a Tore Gynther z To Øl varili tento coffe imperial stout v belgickom pivovare De Proef Brouwerij, len tak pre zaujímavosť, boli to dvaja študenti, ktorých vyučoval na gymnáziu Mikkel Borg Bjergsø, hej, ten z Mikkelleru :). A kruh sa uzatvoril, resp. zatváram knihu a otváram pivo.