Môj adventný pivný denník 2020 - 06 Projekt Barrel Aged RIS 2018
Dnes v podvečer sme dokončili tretie kolo hodotení domovaričských pív, bolo ich tentoraz osem (rôzne pivné štýly), celkom dvadsaťpäť. Bola to celkom ťažká práca, tak ako odmenu (nakoniec nebola, až tak dobrá) som si vybral RIS z poľského pivovaru Maryensztadt, z limitovanej edície Projekt Barell Aged. Tento RIS s pridaním vanilkových strukov, kokosových plátkov, kakaa a laktózy následne zrel 12 mesiacov v sude po Bourbone.
PIVOVAR: P
NÁZOV: Projekt Barell Aged Russian Imperial Stout Vanilla Coconut Bourbon 2018
TYP PIVA: Russian Imperial Stout
ALKOHOL: 9.4%
STUPŇOVITOSŤ: 27°
BALENIE: 330ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, pšeničný slad, laktóza, kokosové plátky, vanilkový struk, alkalizované kakao, chmeľ, kvasinky
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 17. 12. 2020
TRVANLIVOSŤ DO: 15. 01. 2021
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 14°C
NÁKUP: pivodamian.sk
Aróma (1 - 10b.) : 9
Vcelku prijateľná so znakmi, ktoré tu patria, ľahká vôňa po praženom slade, kakau, čokoláde je doplnená vôňou po sušených slivkách, tmavej melase, veľmi náznakovo po vanilke a kokose a strednej intenzite po alkohole, ako celok je vôňa zladená, príjemná, nič extrémne nevytŕča.zladené.
Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavo hnedá, čokoládová farba tekutiny, nepriehľadná s miernym tmavomahagónovým odleskom.
3. Pena (1 - 3b.) : 1
Veľmi nízka pena hnedastej farby ktorá bola šumivá, neudržala sa ani do času naliatia celého objemu, na pohári zanechané vyzrážané zhluky, pravdepodobne po kvasinkách s kakaom a laktózou. Vzhľadovo nevábne. Vytvoril sa aj olejový efekt. S výškou a trvácnosťou peny nie je problém, pri tomto pivnom štýle je to obvyklá vlastnosť, skôr prekážali spomenuté zhluky. .
4. Chuť (1 - 20b.) : 16
V prvom momente cítiť niečo ako kávový likér, alkohol je jasný, v chuti mierne drevnato-vaniklové, kokos sa vytratil. Ľahší sladový základ s miernou stopou po karamele, káve, ale hlavne po kakaovom prášku, ale aj prítomnosť chute po orieškoch a sušenej slivky. Prítomnosť laktózy je sporná, skôr jej náznak.
Horkosť(1 - 3b.) : 2.5
Minimálna prítomnosť chmeľovej horkosti, ak horkosť, tak po kakau.
Pocit v ústach(1 - 3b.) : 2.5
Ľahšie telo na pokraji vodnatosti, menej sýtené, mierne lepkavé, ale suchší chvostík, prítomný alkohol je príjemný, primeraný tomuto pivnému štýlu.
Celkový dojem(1 - 8b.) :6.5
Ako RIS má veľmi tenké telo, je to do istej miery prekvapujúce, aj s ohľadom na dlhé ležanie v sude. Vzhľadovo sú nepríjemné spomínané zhluky, ktoré do určitej miery vzbudzujú, podvedome podnecujú k odporu. Chuťovo je však vcelku príjemé, chute sú previazané. Piteľnosť aj cez to je dobrá. Tuším, že ešte nejaké dve, tri verzie z tejto edície suším v pivnici.
HODNOTENIE: 40.5 - 81 - 8.1/10