Degustácia Lanius Pretzelbier, Champagne IPA a Albus Stout
Po kratšej prestávke som sa vrátil k packu s pivami z pivovaru Lanius. Ostalo mi ich ešte osemnásť kúskov, tak je čo robiť celý týždeň, dnes postupne ochutnám tri, pod číslom "7" je Pretzelbier 13° uvarený v spolupráci s pivovarom Hellstork, číslo "8" skrývalo Champagne IPA 15° a číslo "9" Albus Stout 21°.
PIVOVAR: Trenčiansky pivovar Lanius, Mierové námestie 20, 911 01 Trenčín, SK
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 11. 12. 2023
BALENIE: 300ml sklo fľaša hnedej farby
NÁKUP: AlternaTiff, s. r. o., Mierové námestie 20/20, Trenčín
CENA: za pack s 24mi pivami 68€ (s poštovným)
NÁZOV: Lanius / Hellstork Pretzelbier 13°
TYP PIVA: Oktoberfest, Flavored Oktoberfest, nepasterizované, nefiltrované
ALKOHOL: 5%
STUPŇOVITOSŤ: 12.7°
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, praclíky, chmeľ, kvasinky
TEPLOTA PIVA: 8°C
DÁTUM SPOTREBY: 11. 01. 2024
Mierna nakyslastá vôňa po bielom víne, bielom hrozne, náznaky po vôni cideru, soli, chmeľová neidentifikovaná, jemná zatuchlina. Farba tekutiny zlatá, až svetlojantárový, tekutina číra, pena stredne vysoká bielej farby, stredne hustej štruktúry, nižšia retencia, nezanechala žiadnu stopu. V chuti veľmi mierne obilné, chlebnaté s miernou octovou kyselinkou, ale celkom badateľnou slanosťou, jemne po riedidle, acetóne. Chmeľová horkosť nižšej intenzity, korenisto-kvetinková, v závere jemne trpkejšia, korenistá. Ľahšie telo, nižšie nasýtené, trochu mazlavé, záver mierne hrejivý, suchší, trpkejší. Nuž, problém s kvasinkami, resp. ich prácou a nekontrolovateľným rozbehom do tvorby octovej kyselinky je evidentný. Slanosť celkom dobre prekrýva kyslosť, ale čo spôsobili kvasinky sa dá ťažko prekryť, odstrániť, hlavne keď to pri stáčaní, fľaškovaní nie je ešte identifikované (možno, áno)... takže dnes za praclíkový oktoberfest/märzen len to, že nápad fajn, ale radšej si dám dobrý októberfest a zakusnem si do praclíka... nie do jazyka, verím, že sa vypilo a nik sa nesťažoval (4, 3, 2.5, 9, 2.5, 1.5, 3.5) 26 - 52- 5.2/10
NÁZOV: Lanius Champagne IPA 15°
TYP PIVA: IPA, Hybrid, nepasterizované, nefiltrované
ALKOHOL: 7.1%
STUPŇOVITOSŤ: 15°
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky
TEPLOTA PIVA: 9°C
DÁTUM SPOTREBY: 31. 01. 2024
Vo vôni po hrozne, bielom víne, mierne sladová stopa, chmeľová neidentifikovaná, možno aj pre výraznejšiu arómu zatuchliny, síry, varenej zeleniny (DMS), cibuľe a sladkastej oxidácie. Svetlozlatistá číra tekutina, pena biela, vyššia, až vysoká, mierne sa vytláčala z fľaše, strednej hustoty, zanechala mapy. V chuti obdobné ako vo vôni, horkosť trpkejšia, pikantnejšia, ale nie z chmeľu, ale "práce" unavených a kontaminovaných kvasiniek, v pozadí mierne karamelové chuť. Telo ľahké, na pokraji vodnatosti, sýtenie nižšie, bez perlenia, záver skôr sladkasto-kyslasto-horkotrpký, alkohol po riedidle. Nuž, OK, beriem to ako experiment s vínnymi kvasinkami, no neviem prečo mám smolu na "zlé" fľaše, dnes len (3, 3, 3, 7, 1.5, 1, 3) 21.5 - 43 - 4.3/10
NÁZOV: Lanius Albus Stout 21°
TYP PIVA: Stout, White Stout, nepasterizované, nefiltrované
ALKOHOL: 10.1%
STUPŇOVITOSŤ: 20.7°
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, pšeničné vločky, káva, kávové bôby, chmeľ, kvasinky
TEPLOTA PIVA: 11°C
DÁTUM SPOTREBY: 31. 01. 2024
Vo vôni dominuje aróma prepálených šupiek z kávy (cascara), prepojená s drevitou zatuchlinou, náznakovo riedidlo. Farba tekutiny zlatistá, skoro číra. Pena stredne vysoká, tvorená drobnejšími bublinkami s dobrou retenciou, zanechala mapy. V chuti pripálený plast, trpká horkosť, kôstková horkosť, dráždivý alkohol. Telo ľahké, nízko, až skoro nenasýtené, mierne mazlavé, celé to valcuje nepríjemná, drsná horkosť po zatuchnutom dreve, pálivá, astringent, hrejivé. Myslím, že tri hlty bolo až veľa, toto je celkom na odpis, nepríjemné, pre mňa nepiteľné (4, 3, 3, 6, 0, 0, 2) 18 - 36 - 3.6/10
Taká dumka po dnešnej ochutnávke. Sorry, fakt ma to nebaví, aspoň jedno aby bolo bez chyby, som negatíne naladený, nie, to zodpovedne napíšem, ale po tomto som fakt sklamaný, prečo sa v takej kondícii dostali ku mne dva packy za ktoré som spolu "vyhodil" 136€!, to sa fakt, okrem výhovoriek, že "u nás je všetko ourajt?" nedá s tým nič robiť? ... som z toho veľmi smutný, či veríte, alebo nie... začínam mať dojem, že ani tento pivovar ma nebude mať rád, ale vlastne nie som tu od toho, aby som potľapkával po pleci, som tu od toho, aby som hodnotil pivá podľa určitých štandardov a držal sa ich bez toho, aby som robil rozdiely, hodnotím štandardne a vždy pozitívne,... že to nakoniec dopadne inak?... porozmýšľajme, že prečo.
Pozn. : len aby ste sa zorientovali ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)
Excelentné, vzorové: 8.9/10 až 10/10 bodov
Vynikajúce: 7.5/10 až 8.89/10 bodov
Dobré, malé chyby: 5.9/10 až 7.49/10 bodov
Uspokojivé, viacero chýb: 4.2/10 až 5.89/10 bodov
S chybami, výraznými chybami: 2.6/10 až 4.19/10 bodov
Problematické: 1/10 až 2.59/10 bodov