Sobota 11.1.2025   oslavuje Malvína zajtra pozýva na pivo Ernest

6984 podnikov 

Ostrava!!! beer trip 2024 Harenda

http://www.kamnapivo.sk/webtron/ostrava-beer-trip-2024-harenda.html

20. september 2024, 19:30
bobo
Ostrava!!! beer trip 2024 Harenda

Tento podnik v Ostrave už nemôžem opomenúť navštíviť, za ostatné necelá dva roky sa mi ho podarilo navštíviť už tri krát, igen nemvela. Veľká vďaka patrí Danečkovi z Hellstorku, ktorý Harendu objavil a zaviedol nás tam, keď sme na feste Lopni beczku, sobotný obed inde už neriešime.  

 

 

 

Reštaurácia Harenda sa nachádza v ostravskej časti Petřikoviciach v areály baníckeho múzea Landek. Funguje od apríla 2022 a štýlovo sa inšpiruje tradičnou českou kuchyňou, ich motto "hezky, česky, moderně" vystihuje ich celkový koncept. Nachádza sa v staršej budove, bývalej kantýne. Kapacita podniku je cca 40 miest, v letnom období plus cca 100 miest na letnej terase. Ak chcete bezbolestne tento podnik navštíviť, z vlastnej skúsenosti odporúčam si zarezervovať počet miest a čas, hlavne vo "vypätých" časoch obeda a večere, je tam celkom plnka.

Jedálny lístok sa mení podľa sezóny, dostupnosti hlavne miestnych, dostupných surovín na prípravu jedál, ale aj regionálnych vín, alkohholu, v ponuke majú pivá Pilsner Urquell a Radegast.

 

Druhá tohtoročná návšteva bola 14. septembra (to ešte sa dalo, tam dostať, dokonca aj odísť), jedálny lístok bol oproti marcu pozmenený, tak sme skúsili tentoraz nasledovné. 

 

 

Ako aperitív si dávame, miestnu špecialitu, bez ktorej sa tu ani ináč nedá začať, Hornicku / Haviřsku vlajku, je to v podstate miešaný drink "v baníckych farbách", polovica Fernet, polovica Zelená, nie je to až také "zlé", sladšia Zelená a horkejší Altfernet povzbudia k jedlu, niektorých z nás aj viac :), mávali vlajkou ešte niekoľko krát.

 

Mne celkom stačil šnyt Radegast 10° (10°, 4.1% alk. šnyt za 44Kč cca 1.75€, Radegast 12° šnyt za 48Kč cca 1.90€)...

 

 

... tu niet veľmi čo riešiť, klasické stredne plné výčapné pivo, ale dobre ošetrené, svieže, bez pachutí a nepríjemných aróm, jemne sladová a kvetinkovo korenistá aróma, v chuti jemne karamel, bez diacetylu, stredne nasýtené, mierne suchší záver s dobrou pitelnosťou. 

 

Z ponuky som si vybral Vepřový t-bone (omáčka z lišek, bramborový svitek, fermentovaná ředkvička, 445Kč cca 18€)...

 

 

... celkom riadne kusisko mäsa, ktoré aj bolo cítiť bravčovým, vo vôni aj v chuti, stredne prepečené, vo vnútri mierne šťavnaté, nie suché, dochutené dochutené jemne slanou omáčkou z kuriatok (5/5)...

 

 

... viac ma prekvapila príloha, nepovedal by som, že aj "obyčajný" zemiak mi chutil možno o štipku viac ako mäso, zvitok pásu pripečeného zemiaku s prepusteným? maslom, na krajoch mierne chrumkavý, pripečený na kroketu, vo vnútri vláčny, mierne dochutený soľou, namiesto čerešničky jemne kyslastá červená fermentovaná redkvička, lahôdka aj sama o sebe, p.s. viem si to predstaviť aj s kysloy smotanou, alebo domácim tvarohom (5/5*).

 

Po tomto steaku som mal chuť zlikvidovať z ponuky jedál všetko, ale realita je taká, že by som to nezvládol, ale ešte jednojedlo áno, tak sme si s Danečkom objednali Filet mignon (pepřová omáčka, lanýž, hranolky, vyzrálý sýr z farmy, porcia 605Kč, cca 24€)...

 

 

... ach jaj, tak tento zážitok sa dá ťažšie popísať, tak aspoň takto, ako celok, ale aj každá časť tohto jedla bola perfektná, prepojenie chutí, kvalita surovín, servírovanie. Krásne vyztetý filet, jemný, v ústach sa skoro "roztápal", žiadna guma, pripravený na grile, prerezaný tak, aby ste aj videli, že je prepečený na rare / very rare (aspoň som to takto odhadol), v chuti živočísna chuť mäsa s výraznejšou stopou po opečenej krvi, ako keď ochutnáte čerstvú krvavničku, či black puding, aj stopa umami, fermentovanej hubovej omáčky garum, osolený lupienkami morskej soli. Podľa mňa excelentne vytunený filet mignon, aj s omáčkou zo zeleného korenia s vlastnou demi glace... 

 

 

... nezaostávali ani domáce hranolčeky, dobre prepojené a dochutené strúhaným syrom, lanýžom. Celkovo veľmi pekne skombinované a zvládnuté, 5/5 plus *.    

 

 

Bez dezertu neodídem, tak som sa podelil s parenou buchtou Švestkový knedlík, tvaroh, oříškové máslo (165Kč cca 6.60€)...

 

 

... veľká parená buchta, na spôsob Germknödel, nadýchané cesto plnené čerstvými slivkami, kopec krémového,  vymiešaného tvarohu so smotanou, kombinácia mierne kyslastého ovocia so sladkou posýpkou, sladkým krémom, prepusteným maslom, fajn kombinácia 5/5.   

 

Jedno, dve ristretta nikdy neuškodia (59Kč, cca 2.35€), aj keď ho nemali v ponuke, pripravili mi ho, nie som odborník na kávu, ale objemovo zodpovedalo, nejakých 20ml, hustá pena, ktorá sa držala aj na okrajoch, v chuti jemne sladkasto, orieško-čokoláda, nižšia acidita, bolo fajn.

 

 

Ďalšia fajn návšteva s priateľmi, fajn nálada, fajn pitivo a fajn jedlo... čo viac chceš?  Prísť znovu.

 

Adresa: Harenda, Pod Landekem 68, 725 29 Ostrava - Petřkovice, Česká Republika

Web: https://www.harenda.cz/ 

fb instagram

Tel.: +420 723 977 506 

Otvorené: Po - Ut: zatvorené St - Št: 11.300 - 20.00, Pia - So: 11:30 - 22:00,  Ne: 11:30 - 20:00   

Platba: hotovosť, karta 

 

Hodnotenie podniku (1 - 5) : 4.75*

Prostredie, poloha : 4.5

Sortiment a kvalita piva : 5

Jedlo : 5*

Obsluha : 5

Čistota : 5 

WC: 4

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále