Recept: Utopence Vintoperk
![Recept: Utopence Vintoperk](http://www.kamnapivo.sk/pics/pic7011.jpg)
Utopenec je obľúbený český pokrm studenej kuchyne, často podávaný v krčmách k pivu: špekáčky s cibuľou v sladkokyslom náleve.
Špekáčky sú olúpané a rozkrojené na menšie časti, cibuľa nakrájaná na plátky. Nálev sa varí z vody, octu, soli, cukru a korenia (čierneho, nového korenia). Po vychladnutí sa ním zalejú špekáčky s cibuľou, napchaté najčastejšie do päťlitrového zaváracieho pohára, a nechajú sa stáť minimálne týždeň, lepšie dva, v chlade. Podávajú sa s chlebom.
Základný recept má niekoľko variácií: V niektorých verziách sa dáva aj iná zelenina (pálivá paprika, uhorky, kapusta), ďalšie dochucovadlá do nálevu (horčica, kečup, worcesterová alebo sójová omáčka), existujú aj „rychli utopenci“ so skrátenou dobou naloženia.
A predstavte si, tento pokrm má dokonca svojho vynálezcu. Je ním údajne krčmár a mlynár Šamánek z Berounska v Čechách. Ten vraj začal už pred sto rokmi “špekáčky“ konzervovať do kyslého nálevu. A nezostal len u toho, časom pridal aj cibuľu a ďalšie prísady. Nečudo, že sa jeho krčma stala vyhlásenou. Ale napriek tomu, že by si za svoj čin zaslúžil svätožiaru, skončil zle – utopil sa zrejme pri oprave mlýnskeho kolesa. Česi sú majstrami (o. i ;-) čierneho humoru, a tak začali jeho špecialite hovoriť “utopenec”.
V období vstupu Českej republiky do EÚ sa v médiách objavovali správy, že jej hygienické predpisy určujúce rýchlosť spotreby pripravených jedál v hostincoch, znemožnia okrem iného aj predaj utopencov, tie však boli z oficiálnych miest poprené.
Táto kulinárska špecialita je vrcholom takmer každého pivného stretnutia, má svoje festivaly a súťaže, kde sa tvorcovia priam predháňajú v ingredienciách, ktoré medzi údeninu vložia.
A vy posúďte, či by sme s receptom nášho hlavného Sládka na takejto súťaži uspeli?
foto Vintoperk
Utopence Vintoperk
0,5 l octu
0,5l vody
2 čajové lyž. soli
20 ks čierne korenie celé
4 ks bobkový list
2 velké lyžice cukru
3 ks feferonky alebo čili papričky
1,5 kg cibule
6 stručkov cesnaku
sterilizované uhorky
2 kg špekáčky (z LIDLU vraj su momentálne v Skalici najlepšie)
Špekáčky ošúpeme, rozkrojíme na polovicu, môžeme popichať vidličkou aby sa lepšie naložili.
Cibuľu a cesnak nakrájame na kolieska, uhorky môžeme nakrájať na pozdĺž
Do 4 l pohára ukladame po vrstvách cibuľu, cesnak, uhorky, feferonky, špekáčky.
Keď naplníme pohár zalejeme teplým vývarom a necháme odstáť cca týždeň.
Do vody dáme ocot, soľ, cukor, korenie, bobkový list, prevaríme a teplým nálevom zalejeme navrstvené špekáčky.
www.picasaweb.google.com/vintoperk/UtopenceVINTOPERK
foto Vintoperk
Však je na pohár, v ktorom tých päť – sedem dní čakajú na svoj okamžik dozretia, krásny pohľad: úhľadne nakrájané špekáčiky, kolieska cibule a tá vôňa octového nálevu s korením…hmmm…
My sa však s naším receptom na žiadnu súťaž nechystáme, v našom pivovare už dávno vyhrali a budeme veľmi radi, ak si na nich naozaj pochutnáte, či už pri našom pivečku, alebo u vás doma.
DOBRÚ CHUŤ!