Nakladaný syr Feta s tzatziki
Receptov na rôzne chuťovky k pivu som vyskúšal už neúrekom,takže občas zaexperimentujem, v poslednej dobe stabilné miesto v rebríčku chuťoviek na pivných posedeniach má aj syr Feta naložený v olivovom oleji s korením tzatziki.
Chutí k pivu s tmavým chlebom, ale aj k suchému vínu, hlavne ak k nemu podávam mierne opečené biele bagety potreté cesnakovým olejom.
Na prípravu dvoch porcií potrebujeme:
- syr Feta cca 200g, kravský, či ovčí, alebo iný syr balkánskeho typu
- olivový olej, môžeme ho riediť so slnečnicovým v pomere 1:1
- korenie tzatziki, buď hotové, alebo pripravené (sušený, čerstvý kôpor, granulovaný cesnak, sušená citrónova kôra, mleté biele korenie)
- korenie štyroch farieb (asi 10 -15 zrniečok)
- cesnak 4 strúčiky
-bobkový list, tak vo veľkosti koruny
Postup prípravy:
Syr narežeme na kocky o hrane cca 1,5 až 2cm. Do oleja pridáme asi polovicu pripravených korenín a mierne ho zahrejeme, nesmieme ho priviesť do varu a necháme ho vychladiť.
Na dno sklenenej nádoby nasypeme zmes korenín v primeranom množstve, navrstvíme nakrájaný syr, toto striedame a občas pridáme aj na plátky narezaný cesnak. Ak flaša plná,zalejeme prpraveným olejom, uzatvoríme a necháme zrieť približne 3 - 4 dni v suchej tmavej miestnosti pri izbovej teplote, najlepšie v špajzi.
Ak ho neskonzumujete hneď, čo sa stáva málokedy, uskladnite ho v chladničke, tak vydrží veľmi dlhú dobu. Osobne mi chutí dobre odležaný, tak dvojtýždňový.
Servírujeme ho s čerstvo nakrájanou cibuľou, najlepšie bielou šalotkou, ale aj červená cibuľa nie je zlá, vyzerá to jednak esteticky a samozrejme aj lepšie chutí. Na dozdobenie používam nahrubo zomleté korenie štyroch farieb s plátkami paradajky, či feferónky, prípadne výhonky čerstvej pažitky.
Rada: ak Vám predsa zopár kúskov naloženej fety ostane,popučte ju s čerstvou, pridajte primerane použitý olej aj s koreninami a máte fajnotu, natrite to na opečenú bielu bagetu.
Dobrú chuť Vám praje bobo