Degustácia Berta Strickle, Original, Helmuth a Bock
Už niekoľko mesiacov pri surfovaní na fb sa mi celkom často objavovala reklama na pivo Berta, nič mi to nehovorilo, tak som tomu veľmi nevenoval pozornosť. Keď mi "vyskakovala" každý deň, nuž, poďme to toho, tak teda objednal som ponúkané, dostupné štyri pivá - Strickle 11°, Original 12°, Helmuth 15° a Bock 16°. Vcelku ľahko som zistil, že Berta bier je kočovný pivovar, ktorý si necháva variť pivo v moravskom pivovare Helf (Olomoucký kraj).
Ochutnávku, degustáciu som tentoraz (občas to tak robím, hlavne pri pivách z pivovarov, ktoré som ešte nemal) volil formou anonymnej degustácie, teda degustátori (dvaja) mal vedomosť len o deklarovanom pivnom štýle, EPM a % obj. alkoholu. Zápis a bodovanie podľa upravených odporúčaní BJCP. Zápis, komentár a úprava textu bola moja práca.
PIVOVAR: Kočovný pivovar Berta Bier, Berta Bier s. r. o., Veľká okružná 17, Žilina, SK uvarené v pivovare Helf, Osek nad Bečvou, ČR
BALENIE: 660ml sklo fľaša zelenej farby
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 25. 03. 2021
NÁKUP: e-shop
NÁZOV: Berta Stickle 11°
TYP PIVA: uvedené ako Altbier, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 4.7%
STUPŇOVITOSŤ: 11.8°
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 22. 05. 2022
CENA: 2.40€
1. Aróma (1 - 10b.) : 4
Vcelku výraznejšie esterové ovocné tóny, pri ktorých dominovala vôňa prezretého, nahnilého červeného jablka, v pozadí sa predierala aj aróma po medovom pláste, mierne sladová stopa, chleľová neidentifikovaná.
2. Farba (1 - 3b.) : 2
Tekutina tmavojantárová, až medeného/hrdzavého otieňa, zahmlená.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena béžovej farby, hustejšia, pevnejšia, tvorená rôzne veľkými bublinkami, trvanlivá, zanechala krúžky.
4. Chuť (1 - 20b.) : 8
Stredne plná sladová chuť so stopou po zrne a po prezrelom červenom jablku, nasládlá.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5
Chmeľová je nízka (čo je OK), ale skôr korenistá, pikantná akoby po čiernom korení, nevhodná.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Ľahšie telo pôsobiace skoro vodnato, niečo viac ako stredne sýtené, mierne alkoholovo hrejivé, záver suchší.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 3
Veľký predpoklad nie ideálnej práce kvasiniek počas hlavnej fermentácie a zároveň predpoklad, že došlo k bakteriálnej infekcii (nahnilé červené jablko, med 0132), nepríjemná štipľavosť, pôsobí vodnato. V tomto stave je skoro nepiteľné, s výraznými chybami, mimo deklarovaný pivný štýl.
HODNOTENIE: 23 - 46 - 4.6/10
NÁZOV: Berta Original 12°
TYP PIVA: uvedené ako svetlý ležiak, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 4.4%
STUPŇOVITOSŤ: 12.8°
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 16. 06. 2022 ?
CENA: 2.40€
1. Aróma (1 - 10b.) : 7
Mierne sladová aróma s jemnou stopou po červenom jablku (0132), náznakovo kovová (1330), chmeľová korenisto-kvetinková aróma vylepšuje profil.
2. Farba (1 - 3b.) : 2
Tmavšia zlatistá, skôr jantárová farba tekutiny, ktorá bola číra, priam iskrivá, deklarovaná "slamený blond" v tomto prípade nie, odhad SRM cca 12 - 18.
3. Pena (1 - 3b.) : 2.5
Stredne vysoká, až vyššia pena bielej farby, strednej hustory, rýchlejšie opadla, zanechala miernu mapu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 13.5
Stredne plná sladovo-chlebnatá chuť je podporená stredne intenzívnou horkosťou, jemne esterová.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5
Chmeľová horkosť je kvetinkovo-korenistá, suchšia.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5
Stredne plné telo, nižšie nasýtené, hladšie, lenivejšie, aj keď na začiatku sa javilo sviežejšie, záver mierne do sucha.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5.5
Pitelnosť vcelku dobrá, pivo s menšími technologickými chybami.
HODNOTENIE: 35.5 - 71 - 7.1/10
NÁZOV: Berta Helmuth 15°
TYP PIVA: uvedené ako svetlý ležiak, nefilter, nepaster (na stránke ako Helles/European Pilsner) ale skôr sa blíži k Helles Exportbier
ALKOHOL: 5.1%
STUPŇOVITOSŤ: 15°
IBU: 35
ZLOŽENIE: voda, jačmené slady, chmeľ, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 22. 05. 2022
CENA: 3.00€
1. Aróma (1 - 10b.) : 6
Plnšia sladová s náznakmi DMS (prípustné) a veľmi nízkou chmeľovo-kvetinkovou arómou, náznaky kovovej arómy (1330) a mierne vystupujúci alkohol.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavšia zlatistá farba tekutiny, ktorá bola priehľadná, odhad SRM cca 9 - 10, na hrane.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena svetlobéžovej farby, stredne hustá, tvorená bublinkami rôznej veľkosti, zanechala mapu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 11.5
Stredne plná sladovo-karamelová chuť, náznaky chute zrna, ale aj medu, kovovej príchute a oxidačná chuť kartónu.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2
Stredne intenzívna chmeľovo-korenistá horkosť, suchá.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2
Stredne plné telo, stredne až nižšie sýtené, lepkavé, vcelku pôsobí hladšie až na záver mierne alkoholovo hrejivé.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5
Pitelnosť stredná, pôsobí unavene, lepivé, prítomná oxidácia.
HODNOTENIE: 32.5 - 65 - 6.5/10
NÁZOV: Berta Bock 16°
TYP PIVA: uvedené ako silný ležiak, Bock, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 6.3%
STUPŇOVITOSŤ: 16.8°
IBU: 25
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: bez uvedenia
CENA: 3.50€
1. Aróma (1 - 10b.) : 7
Stredne plná sladová aróma s náznakmi chleboviny, keksíka a sušeného ovocia (hrozienka), mierne po karamele, mede (oxi) s homeopatickou stopou po kvetinkovo-chmeľovej aróme. Pôsobí príjemne, aj s ľahšou prítomnosťou alkoholu. (skôr pre dunkel bock).
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Medená farba tekutiny, ktorá bola číra (skôr pre dunkel bock).
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká pena béžovej farby, stredne hustá, šumivá, ale trvanlivá, zanechala krúžky.
4. Chuť (1 - 20b.) : 12.5
Stredne sladovo-chlebnatá, mierne karamel, ale aj stopa po mede (oxi), sušených hrozienkách, v pozadí pečené sladkasté červené jablko.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5
Skoro žiadna horkosť, ak tak po opekanom toaste.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2
Veľmi ľahko, až "riedko" pôsobiace telo k tomuto deklarovanému štýlu, stredne až nižšie sýtené, hladšie, záver mierne do sucha.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5.5
Pitelnosť je dobrá, len zistené senzorické vnemy pre bock (či helles, či dunkel) ako chuť a telo nie sú špecifické.
HODNOTENIE: 35.5 - 71 - 7.1/10
Poznámka
Po tejto degustácii si nejako skladám dojmy, konštatujem, výrazná web stránka s rozprávkovým príbehom, ale aj to, ako sa tvorilo pivo, dávalo predpoklad, že ide o vynímočný projekt, v realite však ostalo len pivo, ktoré zanechalo len priemerný a podpriemerný dojem (plné chýb), nevyváži ho ani štýlový pack, etikety a podpivník (v štýle 80-tich rokov minulého storočia z Bavorska), tomu sa potešia leda zberatelia pivovarských suvenírov.