Degustácia Cassovian Imperial Stout
Na začiatok len toľko, je fajn, ak sa spojí viac pivovarov a vymyslia zmysluplný projekt, ktorého výsledkom je produkt, ktorý nie je nijako zvlášť prezentovať, tlačiť na reklamu,... Takýmto produktom, pivom je aj špeciál vytvorený štyrmi košickými pivovarmi - Cassovian Imperial Stout podľa receptúry Drahoša Horváta (Drahor).
V prvý deň (5. 12.) som koštol tento imperial stout v pivovare Golem, kde ho čapujú pomocou CO2 zmesi inertných plynov, druhú koštovku (7. 12) v pivovare Šemrák, resp. Luxor Brewhouse čapovaný taktiež zmesou inertných plynov, tam som si to zopakoval aj vo štvrtok 15. 12., dnes som si otvoril jednu fľašu doma.
Pozn.: Hodnotenie je súborom poznatkov z viacerých ochutnávok tohto špeciálu
PIVOVAR: Spolupráca košických pivovarov Golem, Cassa Brewery, Šemrák a Corvus, varené v pivovare Cassa Brewery, Košice, SK
NÁZOV: Cassovian Imperial Stout
TYP PIVA: Imperial Stout
ALKOHOL: viac ako 8%
STUPŇOVITOSŤ: 21°
BALENIE: čapované, 0,33l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, päť jačmenných sladov, dva druhy chmeľu a kvasninky
DÁTUM SPOTREBY: ?, na fľaši do 2. 1. 2017
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 5. 12. (2x), 7. 12. (1x), 15. 12. 2016 (2x) a 19. 12. (1x)
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 8°C (Golem), 12° (Luxor),
NÁKUP: Golem, Luxor Brewhouse
CENA: 2,99€ za 0,3l, fľaškové 4,99€
CIS v Goleme
CIS v Luxor Brewhouse
CIS u nňa :)
1. Aróma (1 - 10b.) : 8.5
Základ tvorí jemná kávovinová aróma, vôňa praženého toastu s karamelovou stopou s postupným uvoľňovaním ovocnej zložky, po oteplení sa viac rozvinuli stopy po sušenom ovocí, slivke, hrozienkách, jemne, ale veľmi jemne sa objavila aj kávovinová stopa.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavohnedá, až čierna farba, nepriehľadná, oproti svetlu sa objavuje rubínový odlesk.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká, až vyššia pena béžovej farby, stála. (evidentne najlepšia bola pri čapovanom pive v Luxore, doma z fľaše bolo viac napenené).
4. Chuť (1 - 20b.) : 18
Obdobné je to aj v chuti, teda pekne ladí s vôňou, žiadne rozhádzané linky, pekne zladené, zapadá to do seba, teda kávovinová, až kávová stopa, espresso, pekná chuť horkej čokolády postupne strieda jemná ovocnosť po sušenej slivke, sušených hrozienkách.
5. Horkosť (1 - 4b.) : 3.5
Pražený jačmeň, opekaný toast tvoria základnú horkosť, prípadne aj horká čokoláda, chmeľová je mierne potlačená.
6. Pocit v ústach (1 - 4b.) : 4
Hladké, až zamatové pitie, dobre sa spúšťa dolu hrdlom, stredne plné telo, čakal som plnšie, nižšie sýtenie, jemný sladkohorký chvostík.
7. Celkový dojem (1 - 6b.) : 5.5
Výborne spracovaný imperial stout, žiadne drastické ohurovanie, žiadny prvoplánovaný počin (tipujem že Drahoš použil skúsenosti a dobré veci z jeho predchádzajúcich várok), ale vybalansovaný hádam vo všetkých smeroch (trochu to telo je ľahšie), umne skrytý alkohol (čo je aj tak trochu nebezpečné, ak sa rozpijete :) ), hladké popíjamie, vychutnávanie pri každom dúšku. Pekný olejový efekt. Znovu sa mi potvrdilo viacej vecí, že:
- tento typ piva si musíte vychutnávať s priateľmi
- stačí jedna tretinka, najviac dve na záver,... ale neverím, že ostanete pri nich :)
- dôležitá je teplota a "tlačný plyn" pri podávaní na "výčape"
- vziať si aj fľaškové na archiváciu a ochutnať ich za pár mesiacov, možno rokov, aj keď doporučená doba hovorí niečo iné :)
Ak sa k nemu dostanete musíte ho doporučiť, tak ako ja ho DOPORUČUJEM! :)
Hodnotenie: 45,5 - 91 - 9,1/10
Pozn. 1: V každom prípade tento imperial stout patrí do mojej tohtoročnej TOP 10.
Pozn. 2: Celkové hodnotenie je výsledkom mojich dielčich predchádzajúcich hodnotení.
Pozn. 3: Hodnotenie je mojim subjektívnym náhľadom, zistením a pocitmi, ktoré som skúsil dať na "papier".